Det finns två fantastiska bilar på marknaden som jag måste säga till folk att inte köpa: Kia Nexo och Toyota Mirai. Båda är solida transportsätt. Inte heller har problem med körbarhet, teknik, komfortnivåer eller ens utrymme. Det enda problemet är också det största hindret och dess främsta försäljningsargument: båda drivs av vätgas.
På pappret låter vätebränslecellsfordon som den perfekta lösningen på våra problem med klimatkrisen. De tankar upp lika snabbt som en bensindriven bil, och deras enda utsläpp är vatten. Vatten du kan dricka om du är så benägen, men jag skulle inte rekommendera det; Jag har faktiskt smakat vattnet som spydde från Toyota Mirai. Tyvärr har bensinstationer inte byggts på något sätt som gör dessa fordon tillgängliga utanför norra och södra Kalifornien och delar av New England.
Här är en bil du inte kan köpa
Inte bara kan du inte driva dessa fordon i de flesta delar av USA, men du kan faktiskt inte köpa eller leasa dem utanför ovanstående geografiska områden. Inte för att du skulle vilja. För medan du potentiellt kan ladda en elbil var som helst med ett uttag, blir ett vätebränslecellsfordon i grunden en dyr platta av metall, glas och plast när det väl är utanför sin komfortbränslezon. Toyota å sin sida har drivit på vätgas i flera år. Biltillverkaren samarbetade med företag för att hjälpa till att bygga ut infrastrukturen men har inte gjort mycket ekonomiskt för att få det att hända. Det är förståeligt; det är ett bilföretag, inte ett bränsleföretag. Visst, Volkswagen har Electrify America, men att sätta elektriska laddningsstationer på en parkeringsplats är sannolikt mycket lättare än att installera högtryckstankar och komma med ett leveranssystem för att tanka tankarna så att förarna kan fortsätta att köra sin Toyota Mirais.
El finns typ överallt. Bensin och vätgas (såvida det inte skapas på plats) måste lastas in. Det är ett stort hinder för alla som vill komma in i bränslebranschen. Hyundai, å andra sidan, är baserad i Sydkorea, som har en gedigen plan för att bygga ut en robust infrastruktur för vätgasbränsle eftersom regeringen vill bli en ledare för bränsleceller. Så även om Nexo inte säljer mer än några hundra enheter i USA, är det fortfarande ett gångbart alternativ i Korea. I USA finns det verkligen inget incitament för den typen av utbyggnad – fordonen är inte där för att bygga ut det. Men utan infrastrukturen kommer ingen att köpa de bränslecellsfordon som företag som Toyota och Hyundai säljer. Förra året drog Honda bort sin Clarity vätgasbränslecellsbil från marknaden.
Sweet Incentives Don’t Begat Infrastructure
Ändå vill dessa biltillverkare verkligen att du ska köpa deras fordon om du bor på rätt plats. Till exempel erbjuder både Hyundai och Toyota gratis bränsle. Hyundai kommer att ge tre år eller $15 000 för bränsle; Toyota höjer tidtabellen till sex år men erbjuder samma summa pengar för Mirai. Dessutom, när du behöver lämna området erbjuder de båda gratis uthyrning av gasdrivna fordon.
Det låter som en hel del, men varje gång jag har recenserat ett vätebränslecellsfordon har minst 20 procent av tankstationerna i norra Kalifornien varit ur funktion. Vid ett tillfälle, när jag körde nya Mirai (återigen, en mycket trevlig bil), räknade jag ut att 60 procent av stationerna var ur drift. Sedan var det vätebristen för några år sedan. Det var förmodligen inte en bra tid att ha ett vätgasbränslecellfordon på uppfarten på den tiden. Främst för att den bara satt på din uppfart. Så just nu, kanske inte det bästa alternativet om du inte igen bor i ett mycket specifikt område och har en andra bil. För säkerhets skull. Därmed inte sagt att väte är ett dött förslag. Långdistansriggar som körs på vätgas är mycket vettigare än att kasta gigantiska batterier under semi.
Stor rigglösning
Att lägga till batterier till halvfabrikat för att ge dem den räckvidd som behövs för att göra sitt jobb innebär att man ökar vikten, vilket minskar mängden last de kan bära. Det är ett förlorande spel av vikt-till-intervall eftersom deras förmåga att flytta stora volymer gods över långa avstånd försämras när du lägger till ett batteri så att det kan täcka det avstånd som behövs. Det är där vätebränsleceller kommer in. Vikten minskar eftersom du inte behöver jättestora batterier, bara bränsletankar. Fordonen kan tanka snabbare än om de vore elbilar (tid är pengar för lastbilschaufförer), och det går väldigt lite för den mängd last som kan transporteras över långa avstånd.
En annan rolig sak med långdistanstransporter: det finns redan en fast infrastruktur för tankning som kallas lastbilsstopp. Och att lägga till vätgasstationer, även om det inte är problemfritt, skulle vara mycket lättare än att försöka bygga om varje lokal bensinstation i stan. «När jag har granskat ett vätebränslecellsfordon har minst 20 procent av tankstationerna i norra Kalifornien varit ur funktion.» Vid någon tidpunkt kommer långdistanstransporter att behöva byta från gas till något annat. Bränsleceller med väte är mest vettigt just nu.
Om fem år kanske det finns något annat. Men för tillfället är kraften hos det mest förekommande elementet i universum sättet att flytta stora lastbilar från stat till stat. Bieffekten är att en drivande infrastruktur kommer att växa fram med en stark ryggrad. Det kommer att börja med lastbilsstopp längs stora motorvägar, men dessa stationer kommer att tillåta biltillverkare att sälja sina bränslecellsfordon i mer än två stater. Så småningom, när dessa fordon blir vanligare på vägen, kommer vätgastankstationer att dyka upp utanför lastbilsstopp för att möta efterfrågan.
Sedan, om allt det fortsätter att skala upp, kommer biljournalister att sluta berätta för alla om coola bilar som du inte borde eller inte kan köpa eftersom de körs på vätgas. Istället kommer de att berätta om ett fordon som släpper ut vatten, tankar snabbt och kan köpas nästan överallt. Du vet, som ett riktigt fordon som folk faktiskt kan använda.
Vill du veta mer om elbilar? Vi har en hel sektion dedikerad till elfordon!