Skip to content

10 tips för hur man kan göra någonting viralt online

29 de juli de 2021
GettyImages 815740928 5ad51100642dca00363b3439

Alla vill ha mer webbtrafik, fler videovisningar, fler prenumeranter, fler följare, fler likes och fler kommentarer från så många människor som de kan nå online. Om du kan få något att bli viralt på internet kan du få mycket exponering på en liten tid utan mycket ansträngning. Det tar rätt typ av innehåll, rätt timing och rätt människor som först upptäcker det för att få den virala gnistan. De flesta skulle hävda att det bara tar mycket tur också. Här är tio tips du vill tänka på när du försöker få något att bli viralt.

Tänk på aktuella händelser och trender

Om något är aktuellt har du större chans att få se ditt innehåll eftersom människor söker efter det på Google, på Twitter och överallt. Att fråga dig själv hur du kan införliva dagens nyhetsvärda trender i ditt virala innehåll är värt det. Håll koll på Google News-avsnittet och kolla in Google Trends. Nyheter bryter också ut först på Twitter och Facebooks trendavsnitt, så var uppmärksam på trendingämnen där också. Se vår artikel om ”Hur man använder Googles söktrender” för en kort introduktion till verktyget och hur du kan komma igång med att använda det för att förhoppningsvis utnyttja lite trafik.

Skapa fantastiskt videoinnehåll

Det finns inga regler för vilket format ditt innehåll ska vara för att det ska bli viralt, men ju mer visuellt det är desto bättre. Det borde inte bli en överraskning att videor gör det utomordentligt bra på internet och ofta delas som galna över hela sociala medier. Om du laddar upp en video till YouTube, Vimeo eller till och med Facebook och blir upptäckt av andra som gillar det de ser kan de göra allt för dig genom att dela det över sina egna sociala nätverk. Kolla in några av de bästa gratis YouTube-videoredigeringsapparna.

Använd relevanta sökord var du än kan

Tänk på att människor skriver in nyckelord och fraser för att söka efter saker – antingen på Google eller i vilken plattforms sökfält som helst – så om du kan få ditt innehåll att komma med i resultaten har du en stor chans att få framför ögonen på rätt personer. Se till att du har så många nyckelord som du kan passa i rubriken, beskrivningen och i hela texttexten om den har mer skriftligt innehåll. För att hitta relevanta nyckelord att inkludera i din videotitel och beskrivning, överväg att använda några av de bästa SEO-verktygen för att undersöka dem. Plattformar som YouTube, Tumblr och Twitter använder också taggar eller hashtags, vilket också kan hjälpa dig att dyka upp i sökresultaten.

Få hjälp från en stor påverkare

Innehållet blir ofta viralt eftersom en stor influencer (aka någon form av högt profilerad person med en stor online-följer) kommer över den och delar den med sin massiva publik. Tyvärr är det inte lätt att bli märkt av någon stor och känd. Du kan bugga dem mycket genom att nå dem via sociala medier eller e-post och hoppas på det bästa, men det finns inga garantier för att de kommer att märka dig. Den klokare strategin skulle vara att nätverka intelligent med stora influenser (inte nödvändigtvis kändisar, men människor som har gott rykte och stora följder online) innan du bestämmer dig för att be om deras hjälp. Spendera lite tid på att vårda ditt förhållande utan att be dem om någonting först och du har större chans att de går med på att hjälpa dig med din virala kampanj när det är dags för dig att fråga dem om det. Om du är på Instagram kanske du vill prova ett shoutout-partnerskap (S4S) med en annan användare som publicerar liknande innehåll och har ungefär samma antal följare som du.

Starta en rolig tävling

Tävlingar fungerar bra för att sprida ordet om något eftersom människor älskar att vinna, även om belöningen är relativt liten. Om du kan ge bort något av värde kan detta fungera som en muta för att få folk att gilla din Facebook-sida, följa dig på Twitter och till och med få dem att twittra om tävlingen eller lägga upp det på Facebook för att dra ännu fler människor in. A många sociala mediekampanjer utnyttjar tävlingar och gåvor för att hålla sin nuvarande publik engagerad och locka nya människor.

Använd din stora humor

Människor älskar att skratta och delar mer än gärna något som är löjligt roligt eller underhållande åtminstone, så om du har en kreativ skicklighet för komedi kan du kanske få en hel del uppmärksamhet och viraldelning bara genom att vara rolig. Om dina grejer är tillräckligt roliga kan du bli med på alla typer av webbplatser och bloggar, vilket kan bidra till den virala dragkraft du hoppades på. Många har framgångsrikt utnyttjat sin humor för att skapa parodikonton på Twitter och få tusentals tusentals följare. Om det här är din grej, här är några idéer för att skapa ett eget parodikonto på Twitter.

Våga vara chockerande och kontroversiell

Om du är okej med att bli viral för något som inte exakt är det mest positiva och du är medveten om möjligheten att bli dåligt kritiserad, ogillad eller till och med hatad lite av vissa människor, kan du bestämma dig för att överraska din publik med något lite tabu eller kommentera en kontroversiell fråga negativt. När starka känslor utlöses när man tittar på ett innehåll vill folk naturligtvis dela det för att se hur deras vänner kommer att reagera på det också. Bra eller dåligt, det kan fortfarande gå viralt!

Använd mycket visuellt

Den genomsnittliga webbsurfernas uppmärksamhet blir kortare och kortare, så du har större chans att fånga ögonen på människor med ett djärvt foto eller en bra GIF snarare än med ett stort textblock. Nu har vi stora plattformar som nästan helt är dedikerade till att driva runt visuellt innehåll som Instagram, Tumblr och Pinterest. Facebook får också foton att se väldigt stora ut i nyhetsflödet nu, så det är mer troligt att människor märker dem. Du behöver inte nödvändigtvis anställa en grafisk designer för att skapa alla dina bilder för dig. Kolla in dessa fantastiska (och gratis) grafiska designverktyg som alla nybörjare kan använda.

Skicka ditt innehåll till Reddit

Om du kan komma på Reddits första sida kan du få tusentals tusentals visningar. Andra användare kommer att rösta eller nedrösta ditt skickade innehåll, och ju fler röster det blir, desto mer kommer det att skjutas till framsidan av sidan. Det är dock knepigt och det rekommenderas att du tar dig tid att engagera dig i Reddit-communityn först innan du bara skickar länkar till dina saker för självreklam. Reddit rynkar faktiskt mycket på att skicka in egna saker, så du måste vara försiktig här.

Gör ditt bästa för att vara så unik som möjligt

Sist men inte minst, du kan inte förvänta dig att någonting ska plockas upp av en betydande publik om det bara är innehållet med ett medelmåttigt meddelande. För att bli viral måste du göra något som aldrig har gjorts förut. Du måste få folk upphetsade och erbjuda dem något som kan påverka deras känslor starkt nog för att det får dem att vilja dela ditt innehåll med sina sociala nätverk. Med andra ord måste du slå dem direkt i känslorna. Det är vad som krävs om du vill bli viral dessa dagar.