Skip to content

503 Tjänst Otillgänglig

24 de juni de 2021
503 service unavailable explained 2622940 5cdaf591abbe48a8afc6bd9346d89fdb

503 Service Unavailable-felet är en HTTP-statuskod som innebär att webbplatsens server helt enkelt inte är tillgänglig just nu. För det mesta inträffar det för att servern är för upptagen eller för att det utförs underhåll på den.

Är du webbansvarig? Se Åtgärda 503 fel på din egen webbplats längre ner på sidan för några saker att titta på om du inte är säker på vad du ska göra. Ett 503-felmeddelande kan anpassas av webbplatsen som den visas på, eller av serverprogramvaran som genererar det, så det kan variera hur du kan se det mycket. 503 Service Otillgängliga fel kan visas i vilken webbläsare som helst i vilket operativsystem som helst, inklusive Windows 10 tillbaka via Windows XP, macOS, Linux, etc. … även din smartphone eller andra icke-traditionella datorer. Om den har internetåtkomst kan du se en 503 i vissa situationer.

 

Hur du kan se 503-felet

Här är de vanligaste sätten du kan se ”tjänsten otillgänglig” -fel:

 • 503 Tjänst Otillgänglig
 • 503 Service tillfälligt otillgänglig
 • Http / 1.1 Tjänsten är inte tillgänglig
 • HTTP-serverfel 503
 • Tjänsten är inte tillgänglig – DNS-fel
 • 503 Fel
 • HTTP 503
 • HTTP-fel 503
 • Error 503 Service Otillgänglig
 • Fel 503 Hämtning av backend misslyckades

503 Service Unavailable-felet visas i webbläsarfönstret, precis som webbsidor gör. Webbplatser som använder Microsoft IIS kan ge mer specifik information om orsaken till ett felmeddelande om 503-tjänster som inte är tillgängliga genom att ange ett nummer efter 503, som i HTTP-fel 503.2 – Tjänsten är inte tillgänglig, som betyder Gränsen för samtidig begäran har överskridits. Ser Fler sätt du kan se ett 503-fel längst ner på sidan för hela listan.

 

Hur du löser 503-tjänsten otillgängligt fel

503 Service Unavailable-felet är ett serverfel, vilket innebär att problemet vanligtvis ligger på webbplatsens server. Det är möjligt att din dator har något slags problem som orsakar 503-felet men det är inte troligt.

Oavsett, det finns några saker du kan prova:

 1. Försök igen med URL-adressen från adressfältet igen genom att klicka på knappen Ladda om / uppdatera eller genom att trycka på F5 eller Ctrl + R. Även om 503 Service Unavailable-felet betyder att det finns ett fel på en annan dator är problemet förmodligen bara tillfälligt. Ibland fungerar bara att försöka sidan igen. Om 503 Service Unavailable-felmeddelandet visas när du betalar för ett online-köp, tänk på att flera försök att checka ut kan sluta skapa flera beställningar och flera avgifter! De flesta betalningssystem, och vissa kreditkortsföretag, har skydd från den här typen av saker men det är fortfarande något att vara medveten om.
 2. Starta om din router och ditt modem och sedan din dator eller enhet, särskilt om du ser Tjänsten är inte tillgänglig – DNS-fel fel. Medan 503-felet fortfarande troligen är fel på webbplatsen du besöker, är det möjligt att det finns ett problem med DNS-serverkonfigurationerna på din router eller dator, vilket en enkel omstart av båda kan korrigera. Om omstart av din utrustning inte korrigerade 503 DNS-fel fel kan det finnas tillfälliga problem med själva DNS-servrarna. I det här fallet väljer du nya DNS-servrar från vår lista över gratis och offentliga DNS-servrar och ändrar dem på din dator eller router.
 3. Ett annat alternativ är att kontakta webbplatsen direkt för hjälp. Det finns en god chans att webbplatsens administratörer redan vet om 503-felet, men att låta dem veta eller kontrollera status på problemet är inte en dålig idé. De flesta webbplatser har supportbaserade sociala nätverkskonton och vissa har till och med telefonnummer och e-postadresser. Om webbplatsen som ger 503-felet är populärt och du tror att det kan vara helt nere, kolla om webbplatsen är nere genom att ansluta dess URL till en tjänst som Freshpings Jag sitter ner. En smart Twitter-sökning kan vanligtvis också ge dig svaret. Försök att söka efter #websitedown på Twitter, ersätter hemsida med webbplatsens namn, som i #facebookdown eller #youtubedown. Ett avbrott på en stor webbplats genererar vanligtvis mycket prat på Twitter.
 4. Kom tillbaka senare. Eftersom 503 Service Unavailable-felet är ett vanligt felmeddelande på mycket populära webbplatser när en enorm ökning av trafiken av besökare (det är du!) Är överväldigande för servrarna, det är bara din bästa insats att vänta på det. Uppriktigt sagt är detta den mest troliga ”fixen” för ett 503-fel. När fler och fler besökare lämnar webbplatsen ökar chanserna för en framgångsrik sidbelastning för dig.

 

Åtgärda 503 fel på din egen webbplats

Med så många olika webbserveralternativ där ute, och ännu mer generella skäl till varför din service skulle kunna vara inte tillgänglig, det finns inte en okomplicerad ”sak att gå göra” om din webbplats ger dina användare en 503. Som sagt, det finns verkligen några ställen att börja leta efter ett problem … och sedan förhoppningsvis en lösning. Börja med att ta meddelandet bokstavligt – har något kraschat? Starta om löpande processer och se om det hjälper. Utöver det, titta på inte så uppenbara platser där något kan ha hickat sig. I förekommande fall, titta på saker som anslutningsgränser, bandbreddsbegränsning, övergripande systemresurser, felsäkringar som kan ha utlöst osv. I det som troligtvis är ett ”tveeggat tvåkantigt svärd” för din webbplats kan det vara så att det plötsligt är väldigt, väldigt populär. Att få mer trafik än din webbplats byggdes för att hantera, utlöser nästan alltid en 503. 503-felet kan dock också vara ett resultat av en skadlig denial of service (DoS) -attack. Om så är fallet skulle det vara klokt att komma i kontakt med företaget som är värd för din webbplats, att diskutera åtgärder som kan vidtas för att minska sannolikheten för att det händer igen eller för att bättre förbereda en annan i framtiden. Även en oavsiktlig DoS-attack kan ske, där ett virus på servern suger bort användbara systemresurser och saktar ner servern till den punkt att det orsakar ett 503-fel.

 

Fler sätt du kan se ett 503-fel

I Windows-applikationer som i sig har åtkomst till internet kan ett 503-fel återgå med HTTP_STATUS_SERVICE_UNAVAIL fel, och kanske också med ett Tjänsten är tillfälligt överbelastad meddelande. Windows Update kan också rapportera ett HTTP 503-fel, men det visas som felkod 0x80244022 eller med en WU_E_PT_HTTP_STATUS_SERVICE_UNAVAIL meddelande. Några mindre vanliga meddelanden inkluderar 503 Över kvot och Anslutningen misslyckades (503), men felsökningen ovan gäller på samma sätt. Om webbplatsen som rapporterar 503-felet råkar köra Microsofts IIS-webbserverprogramvara kan du få ett mer specifikt felmeddelande som ett av dessa:

IIS 503-fel
Statuskod Orsakfras
503,0 Applikationspoolen är inte tillgänglig
503,2 Gränsen för samtidig begäran har överskridits
503,3 ASP.NET-kön full
503,4 FastCGI-kö full

 

Fel som 503-tjänsten är inte tillgänglig

503 Service Onavailable-felet är ett serverfelsfel, och så är det mycket relaterat till andra serversidesfel som 500 Internal Server Error, 502 Bad Gateway-felet och 504 Gateway Timeout-felet, bland andra. Flera HTTP-statuskoder på klientsidan finns också, som det vanliga 404-felet, bland andra.