Skip to content

Adox färguppdrag vill rädda fotofilmsproduktion

5 de april de 2022
ScreenShot2022 02 11at10.01.54AM ad16f50f5c6d45e79c587c1a0fc73a7a

Viktiga takeaways

  • Vinster från Adox Colour Mission-film kommer att finansiera forskning om filmens framtid.
  • Filmfotografi är en sund, växande marknad som inte kan hänga med efterfrågan.
  • Color Mission ser ut som en ganska bra film.
Det tyska fotoföretaget Adox använder vinsten från sin nya Color Mission 35 mm-film för att finansiera forskning om filmens framtid. Filmfotografering blir bara mer populärt. Samtidigt blir film dyrare och tillverkarna har problem med att tillverka den, bland annat tack vare leveransproblem. I en udda vändning säljer Fujifilm till och med nya rullar av Kodak Gold 200 som sina egna. Adox, som vi ska se nedan, är ett tyskt företag med uppdraget att fortsätta göra gammal film och fotografiska kemikalier, och nu skapa nya. ”Så mycket som jag älskar det enkla med digital fotografering, så finns det verkligen en glädje att fotografera med film,” sa fotografen CJ Moll till Lifewire via e-post. ”Med digital fotografering kan du snabbt producera, visa och redigera bilder. Film gör en fotograf långsammare och får oss att tänka på vad vi tar ett foto av, och det finns faktiskt i den verkliga världen, vilket ger varje bild mycket mer värde än något förlorat i den digitala avgrunden.”

Räddningsuppdrag

Adox började 1860 och tillverkade fotografisk film, papper och kemikalier. Liksom de flesta andra analoga fotografiföretag dog det nästan, men nu går det starkt, med en fabrik i Berlin, Tyskland, och en annan i Marly, Schweiz. Det har till och med återuppstått några gamla produkter från historiskt viktiga, och nu nedlagda, företag som Agfa.

Adoxs begränsade upplagda Color Mission-film

Colour Mission började som en ISO 200 färgfilm, samforskad och designad av Adox och en annan tillverkare som inte har namngetts. Den tillverkaren gick i konkurs efter den första produktionskörningen. Den filmen har suttit i kylförvaring och är nu till salu. Testet är att vinsten för den här begränsade upplagan helt kommer att gå till att finansiera filmforskning. Målet är att producera en ny, modern färgfilm. Adox säger att detta förmodligen kommer att ta upp till fyra år, men vad är filmfotografer om inte tålamod? Lagret av Color Mission räcker tills dess. Den är endast tillgänglig från den Berlin-baserade Fotoimpex-butiken, via sajten eller postorder.

Varför film?

Varför är film så populär? Och vi menar verkligen populärt. Min lokala filmbearbetningsbutik, som även säljer begagnade kameror och anordnar samhällsevenemang, har vanligtvis så stor efterfrågan att filmer tar upp till en vecka att utveckla. De flesta butiker kan inte ha populära filmer som Kodaks Tri-X i lager, och det kostar 11 € (12-13 USD) per rulle, bara 36 bilder. Att utveckla den rullen kostar lika mycket igen, utan några tryck. ”Lika mycket som jag älskar det enkla med digital fotografering, så finns det verkligen en glädje att fotografera med film.” ”Det finns många anledningar till den ökade populariteten inom film igen,” sa fotografen Bre Elbourn till Lifewire via e-post. ”Jag tror att den här generationen som tar tillbaka film är [revealing a] önskan att sakta ner och stanna i nuet. Millennials och Gen-Z är vana vid den omedelbara tillfredsställelsen att ta bilder på mobiltelefoner. Film fyller dig med en givande känsla av förväntan när du väntar på att den ska utvecklas – en känsla som i dagens ögonblickliga samhälle kan vara svår att få tag på.”

Vi kanske inte förklarar det på det sättet själva, men Elbourns förklaring passar verkligen med den kraftfulla dragning som detta äldre medium utövar på vissa av oss. Dessa gamla kameror är också ett nöje att använda. ”Jag har personligen fått fler digitalkameror att sluta fungera på kortare tid än till exempel min farfars 60-åriga kamera som fortfarande sparkar”, säger Elbourn.

Pop-up mörkrumstält levererat av Ilford Photo

Filmfotografering kommer aldrig att återgå till dominans, men för företag som Adox spelar det ingen roll. Efterfrågan på filmprodukter är hälsosam och växande och räcker för att stödja oberoende företag som Adox, särskilt med den världsomspännande marknaden för internet. I Storbritannien fortsätter Ilford att tillverka sina ikoniska svartvita filmer och lanserade nyligen till och med ett popup-mörkrumstält så att du kan sätta upp ett labb i vilket ledigt utrymme du har, som ett garage eller en källare. Oavsett orsakerna till filmens återkomst, ser det ut som att den är här för att stanna som ett alternativ till det digitala, vilket verkar vara en perfekt balans.