Skip to content

AI förbättrar TV-bildkvaliteten, men det är inte perfekt

23 de juni de 2021
SonyBRAVIAXRA90J 822dd1996c3746688fc8c161fa510468

Viktiga takeaways

  • AI kan förbättra kvaliteten på äldre innehåll på nya tv-apparater.
  • De flesta TV-tillverkare använder nu AI i viss utsträckning, men resultaten varierar mellan varumärken.
  • Det finns gränser för vad AI-bildbehandling kan uppnå.

Moderna tv-apparater har utvecklats till on-the-fly remaster-maskiner som kan uppskala äldre innehåll till moderna upplösningar. TV-apparater har använt bildbehandling för att förbättra kvaliteten i årtionden. Men eftersom upplösningen på en ny HDTV har ökat har svårigheten att extrahera attraktiva resultat från åldrande innehåll. Varumärken som Sony, LG, Samsung, Hisense och TCL har vänt sig mot AI för att minska klyftan. Även om det har begränsningar har tekniken mognat de senaste åren och kan ge ett uppenbart steg över äldre tv-apparater. ”AI-delen av det, när det först kom igång, var löftet mycket större än leveransen,” sa Caleb Denison, seniorredaktör på Digital Trends, över Zoom. ”Det har definitivt förändrats.”

Förbättra, lägg till skärpa

TV-varumärken omfamnade AI-uppskalning för att lösa sina egna ambitioner. Strävan efter allt högre upplösningar har lett till spännande nya tv-apparater, med de senaste modellerna som erbjuder upp till 8K (7680 x 4320) upplösning. Men varje steg ökar klyftan mellan upplösningen på de älskade DVD-skivorna som sitter i ditt hemunderhållningsstation och TV: n som sitter ovanpå den. 4K-paket fyra gånger pixelantalet 1080p. 8K klämmer i otroligt sexton gånger fler pixlar än 1080p.

Samsungs QLED 8K TV

”Du har en pixel, och nu måste du göra tre till för att få den på skärmen. Den typen av bildbehandling enligt dagens standard är rudimentär, men det kräver mycket”, säger Denison. Det är inte bara pixelantalet som förbättras. Dagens innehåll filmas med en högre bithastighet som innehåller färgdjup och luminansdata som inte finns i äldre filmer och filmer. Vissa tv-apparater kan förbättra gammalt innehåll genom att injicera ny bilddata för att kompensera för vad som saknas. Denison säger att dagens bästa tv-apparater ger en uppenbar ledning över äldre tv-apparater när de visar innehåll med låg upplösning. Det är goda nyheter för shoppare som är oroliga för att en åldrande samling inte kan ses på en banbrytande TV.

Resultat kan variera

De flesta moderna tv-apparater har en bildprocessor som kan överträffa de mest avancerade tv-apparaterna som fanns tillgängliga för bara fem år sedan, men Denison säger att inte alla märken är lika. Sonys skryta med att dess kognitiva processor XR driver ”världens första kognitiva intelligens-TV-apparater” är inte bara marknadsföringsfluff. ”Efter att ha sett Sony A90J, efter att de slog trumman om denna kognitiva AI … Jag tror att de inte bara blåser rök,” sa Denison. ”Jag tror att de verkligen har avancerat bildbehandling till nästa nivå.”

Sonys ansträngningar följs av andra stora märken som LG, Samsung, Hisense och TCL, som alla har bildprocessorer som påstår sig använda AI. Resultaten varierar kraftigt mellan varumärkena. Denison säger att Hisense och TCL ligger ”lite efter” i bildbehandling, även om TCL: s senaste ansträngningar har förbättrats avsevärt. Det finns till och med skillnader mellan tv-apparater som säljs av samma märke. De dyraste tv-apparaterna har inte överraskande de snabbaste, mest avancerade bildprocessorerna, vilket ger bästa resultat. Budgethandlare bör inte avskräcka, eftersom även stora märken med de minst imponerande bildprocessorerna kan ge attraktiva resultat. Men vad ska shoppare undvika? TV-apparater efter budget ”husmärken”, såsom Insignia eller Konka.

Det är matematik, inte magi

AI har begränsningar. Denison betonade att bildbehandling är beroende av en ganska ren källa med en något modern upplösning. ”Det här är inte en mirakelarbetare”, sa Denison. ”Om du får en trashy, mycket komprimerad 720p-signal kan det bara göra så mycket. Din Matlock kommer aldrig att se lika bra ut som din Bosch.” ”AI-delen av det, när det först kom igång, var löftet mycket större än leveransen. Det har definitivt förändrats.”

En 4K-TV kan förbättra en DVD, och bättre bildprocessorer kommer att ge överlägsna resultat, men förvänta dig inte att den ser lika bra ut som en inbyggd 4K-källa eller en 1080p Blu-ray. Det är också klokt att närma sig specifika påståenden om AI med en hälsosam dos skepticism. TV-industrin är notoriskt hemlighetsfull om tekniken. TV-tillverkare ger inte mer än en konstnärs återgivning av hur bildprocessorn ser ut – om så. Är en bildprocessor som påstår sig använda AI alltid använder det? Vilka algoritmer används och hur? Dessa detaljer skyddas noggrant. Fortfarande är Denison inte orolig för att TV-tillverkare använder sekretess som en ursäkt för att hålla sig tom. ”Jag vet inte exakt hur korven görs”, sa han. ”Men jag vet att det är en bra korv.”