Skip to content

Allt du behöver för att bygga ett trådlöst nätverk

15 de augusti de 2021
WirelessNetwork 5994852003f4020011db5333

Om du vill konfigurera ett hem Wi-Fi-system själv eller få det installerat av din internetleverantör, finns det några grunder som du bör veta. Lär dig särskilt om komponenterna som utgör de flesta trådlösa nätverk och hur dessa komponenter fungerar med varandra. Det är enklare än det låter, och nätverksenheter blir lättare att använda och säkrare för varje år som går. De viktigaste maskinvarukomponenterna i ett trådlöst datornätverk inkluderar adaptrar, routrar och åtkomstpunkter, antenner och repeaters.

Trådlösa nätverkskort

Trådlösa nätverkskort (även kända som trådlösa nätverkskort eller trådlösa nätverkskort) krävs för varje enhet i ett trådlöst nätverk. Alla bärbara datorer i mer än tio år, surfplattor och smartphones har trådlös funktion som en inbyggd funktion i dessa system.

Separata add-on-adaptrar måste köpas för äldre bärbara datorer och stationära datorer. Dessa finns antingen i PCMCIA -kreditkort eller USB -formfaktorer. Om du inte har gammal maskinvara eller behöver en Wi-Fi-adapter för skrivbordet kan du skapa ett trådlöst nätverk utan att oroa dig för nätverkskort. Du behöver andra typer av hårdvara för att öka prestanda för nätverksanslutningar, rymma fler datorer och enheter och öka nätverkets räckvidd.

Trådlösa routrar och åtkomstpunkter

Trådlösa routrar är hjärtat i ett trådlöst nätverk. Dessa routrar fungerar jämförbara med routrar för trådbundna Ethernet -nätverk. Du behöver en trådlös router när du bygger ett trådlöst nätverk för ditt hem eller kontor.

ASUS RT-AC68U trådlös AC-1900-router

Den nuvarande standarden för trådlösa routrar är 802.11ax, som ger smidig videoströmning och responsivt onlinespel. Äldre routrar är långsammare men fungerar, och trådlös AC är fortfarande ett bra val, så routerns val kan följa av de krav du planerar att ställa på den. En AC -router är dock dussintals gånger snabbare än 802.11n -versionen som föregick den. AX- och AC -routrarna hanterar också flera enheter bättre än de äldre routermodellerna. Många hem har datorer, surfplattor, telefoner, smart -TV, streamingboxar och smarta hemenheter som använder en trådlös anslutning till routern. Den trådlösa routern ansluter vanligtvis direkt till modemet från din höghastighetsinternetleverantör via kabel. Allt annat i hemmet ansluts trådlöst till routern. I likhet med routrar tillåter åtkomstpunkter trådlösa nätverk att ansluta till ett befintligt trådbundet nätverk. Denna situation uppstår på ett kontor eller hem där trådbundna routrar och utrustning är installerad. I hemnätverk har en enda åtkomstpunkt eller router tillräcklig räckvidd för att sträcka sig över de flesta bostadshus. Företag i kontorsbyggnader måste ofta distribuera flera åtkomstpunkter och routrar.

Trådlösa antenner

Åtkomstpunkter och routrar kan använda en trådlös Wi-Fi-antenn för att öka kommunikationsområdet för den trådlösa radiosignalen. Dessa antenner är inbyggda i de flesta routrar men är valfria och kan tas bort på en del äldre utrustning.

Sony STR -DN1030 Nätverk Hemmabiomottagare - Foto - Ethernet -anslutning - Trådlös antenn

Det är möjligt att montera eftermarknads tilläggsantenner på trådlösa klienter för att öka utbudet av trådlösa adaptrar. Tilläggsantenner krävs vanligtvis inte för typiska trådlösa hemnätverk. Det är dock en vanlig praxis att förvarare använder dessa antenner. Wardriving är praktiken att medvetet söka i ett lokalt område och leta efter tillgängliga trådlösa Wi-Fi-signaler.

Trådlösa upprepare

En trådlös repeater ansluter till en router eller åtkomstpunkt för att utöka räckvidden för nätverket. Ofta kallas en signalförstärkare eller räckviddsexpander, en repeater fungerar som en tvåvägs relästation för trådlösa radiosignaler. Repeaters gör det möjligt att ansluta utrustning som annars inte kan ta emot ett nätverks trådlösa signal.

Trådlös repeater

Trådlösa upprepare används i stora hem när ett eller flera rum inte tar emot en stark Wi-Fi-signal, vanligtvis på grund av avståndet från enheten till den trådlösa routern.

Mesh -nätverk

Mesh-Wi-Fi är inte nytt, men det blir allt populärare hemma. Detta beror på det ständigt växande antalet anslutna enheter som människor har. Mesh-Wi-Fi-nätverk fungerar på samma sätt som repeaters, men istället för att skapa en ny och redundant åtkomstpunkt ger nätverksnätverk ett flytande och sammanhållet utbyggt Wi-Fi-nätverk.

Netgear Orbi Mesh Router System (RBK50)

Du kan köpa kompletta Wi-Fi-system, och många moderna trådlösa routrar erbjuder nätverksfunktioner, så att du kan köpa en ny router och använda din gamla för att gå med i nätverket och öka signalen.