Skip to content

Allt om den första iPad

22 de juni de 2021
list of ipad models and generations 1994232 v3 5c5cb8e2c9e77c0001d31b83

Den ursprungliga iPad var den första surfplattan från Apple. Det var en platt, rektangulär dator med en stor 9,7-tums pekskärm i ansiktet och en hemknapp längst ner i mitten av ansiktet.

 

När kom den första iPad ut?

Den introducerades den 27 januari 2010. Den lanserades den 3 april samma år och avbröts i mars 2011 med lanseringen av iPad 2. Den fanns i sex modeller – 16 GB, 32 GB och 64 GB lagringsutrymme och med eller utan 3G-anslutning (tillhandahålls i USA av AT&T på första generationens iPad. Senare modeller stöddes av andra trådlösa operatörer). Alla modeller har Wi-Fi. IPad var den första Apple-produkten som använde A4, en då ny processor utvecklad av Apple.

 

Likheter med iPhone

IPad körde iOS, samma operativsystem som iPhone, och kunde som ett resultat köra appar från App Store. IPad tillät befintliga appar att uppskala sin storlek för att fylla hela skärmen (nyare appar kan också skrivas för att passa dess större dimensioner). Liksom iPhone och iPod touch erbjöd iPad-skärmen ett multitouch-gränssnitt som gjorde det möjligt för användare att välja objekt på skärmen genom att knacka på dem, flytta dem genom att dra och zooma in och ut på innehållet genom att nypa.

 

Specifikationer för iPad-hårdvara

Processor
Apple A4 körs med 1 GHz

Lagringskapacitet
16 GB
32 GB
64 GB

Skärmstorlek
9,7 tum

Skärmupplösning
1024 x 768 pixlar

Nätverk
Bluetooth 2.1 + EDR
802.11n Wi-Fi
3G-mobil på vissa modeller

3G-bärare
AT&T

Batteri-liv
10 timmars användning
1 månaders standby

Mått
9,56 tum lång x 7,47 tum bred x 0,5 tum tjock

Vikt
1,5 pund För en fördjupad titt på portarna, knapparna och annan hårdvara på den här modellen, kolla in maskinvarufunktionerna på First Generation iPad.

 

iPad-programvarufunktioner

Programvarufunktionerna på den ursprungliga iPadn liknade de som erbjuds av iPhone, med ett viktigt undantag: iBooks. Samtidigt lanserade den surfplattan, Apple lanserade också sin eBook-läsningsapp och eBookstore, iBooks. Den här appen var ett viktigt steg för att konkurrera med Amazon, vars Kindle-enheter redan var en stor framgång. Apples strävan att konkurrera med Amazon i eBooks-utrymmet ledde så småningom till en serie prissättningsavtal med förläggare, en prissättningsprocess från US Dept. of Justice, som den förlorade och resulterade i återbetalningar till kunderna.

 

Det första iPad-priset och tillgängligheten

Den första iPad kom i två versioner: endast Wi-Fi och Wi-Fi och 3G. Det fanns tre lagringsalternativ att välja mellan: 16 GB, 32 GB och 64 GB.

Prissättning för den första iPad
Wi-Fi Wi-Fi + 3G
16 GB 499 US $ $ 629
32 GB 599 $ $ 729
64 GB 699 $ 829 $

Vid introduktionen var iPad endast tillgänglig i USA. Apple rullade gradvis ut tillgängligheten av enheten över hela världen enligt detta schema:

  • 28 maj 2010: Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Japan, Storbritannien
  • 23 juli 2010: Hong Kong, Irland, Mexiko, Nya Zeeland, Singapore
  • 17 september 2010: Kina

 

Original iPad försäljning

IPad var en framgång och sålde 300 000 enheter den första dagen, och i slutändan närmare 19 miljoner enheter innan dess efterträdare, iPad 2, introducerades. För en mer detaljerad redovisning av iPad-försäljningen, läs Vad är iPad-försäljning hela tiden?

 

Kritisk mottagning av den första iPad

IPAD sågs generellt som en genombrottsprodukt när den släpptes. Ett urval av recensioner av enheten hittar:

  • Vi gav enheten 3,5 stjärnor och kallade den ”en fantastisk lyxanordning som tar det första steget mot att uppfylla Apples revolutionära löfte.”
  • CNet gav det 4 stjärnor av 5 och sa att iPad var ”den första prisvärda surfplattan som är värd att äga.”
  • Wall Street Journal tilldelade inte betyg, men sa att iPad ”har potential att förändra bärbar dator djupt och utmana bärbar datorns företräde.”
  • New York Times granskning var mer blandad och sa att det var en bra enhet för konsumenter, men för tekniker, ”om du redan har en bärbar dator och en smartphone, vem ska bära en tredje maskin?”

 

Senare modeller av iPad

Framgången för iPad var tillräcklig för att Apple meddelade sin efterträdare, iPad 2, ungefär ett år efter originalet. Företaget upphörde med den ursprungliga modellen den 2 mars 2011 och släppte iPad 2 den 11 mars 2011. iPad 2 blev en ännu större hit och sålde cirka 30 miljoner enheter innan dess efterträdare introducerades 2012.