Skip to content

Amazon försöker hjälpa småföretag med Prime Day

17 de juni de 2021
GettyImages 996289618 1e7e18fbc1d44d9c8c7da545f19f8545

Viktiga takeaways

  • Små företag får försäljningshjälp under Amazons kommande Prime Day.
  • Kunder kan välja bland svartägda och kvinnoägda företag, bland andra kategorier.
  • Vissa experter säger att Prime Day kan vara ett förlorande förslag för småföretag.

Amazon försöker ge småföretag ett lyft under sitt kommande Prime Day-försäljningsevenemang, men räcker det? Online-återförsäljaren styr kunderna mot småföretag under sitt årliga evenemang 13-14 oktober. Amazon erbjuder incitament och har skapat ”samlade” samlingar av objekt som säljs av småföretag. Men vissa experter säger att ansträngningen bara är ett litet steg för mamma- och popoperationer som har dominerats av år av tillväxt av onlinejätten. ”Amazons verksamhet är e-handel och det kan vara en faktor som dödar småföretag”, säger Alex Perkins, grundare av All the Stuff, en webbplats som analyserar online-shopping, i en e-postintervju.

Ge ansikten till säljare

Kanske medveten om sådan kritik, Amazon försöker sätta fokus på småföretag. Prime-medlemmar som spenderar $ 10 på utvalda småföretag den 28 september till och med den 12 oktober får en $ 10-kupong att spendera på Prime Day. Amazon försöker också publicera småföretagare som ofta står ansiktslösa bakom webbplatsens jättefasad. ”Amazons verksamhet är e-handel och det kan vara en faktor som dödar småföretag.” I Amazons möte affärsägare avsnitt presenteras shoppare för vinjetter om ägare av småföretag. Shoppare kan välja mellan kategorier inklusive svartägda, familjeägda och kvinnoägda företag. Till exempel introducerar Toyin Kolawole, grundare och VD för Iya Foods. ”Jag älskar att skapa spännande nya sätt för min familj att äta hälsosamma måltider som är inspirerade av vårt afrikanska arv”, skriver hon på Amazons webbplats.

Amazons uppmaning att stödja småföretag

Prime Day-kampanjen är en del av en större satsning från Amazon för att hjälpa mindre återförsäljare. Företaget har sagt att det kommer att spendera 18 miljarder dollar i år för att hjälpa oberoende företag med investeringar i logistik, verktyg och tjänster, och har lanserat över 135 gratisverktyg och tjänster för att hjälpa säljare att öka sin försäljning. ”Hos Amazon är vårt uppdrag att vara Jordens mest kundcentrerade företag, och en del av att fullgöra detta uppdrag är att ansluta små företag med kunder”, säger Jeff Wilke, VD Worldwide Consumer på Amazon, i ett pressmeddelande.

Tusentals småföretag har stängt de senaste månaderna på grund av den ekonomiska nedgången som orsakats av koronaviruskonjunkturen. Kan händelser som Amazons Prime Day rädda dem? ”Förmodligen inte,” sa George Pitchkhadze, CMO på nätbutiken Thrive Cuisine, i en e-postintervju. ”Vad det kommer att göra är dock att ge dem lite kortsiktiga kontanter och några långsiktiga resurser. Specifikt kan varumärken använda Prime Day för att få positiv feedback från kunderna; öka varumärkesmedvetenheten, rikta långsiktiga kunder.”

Återförsäljare skyller Amazon för försäljningsavmattning

Många återförsäljare skyller på Amazon för att sakta ner försäljningen redan före pandemin. Amazon hävdar att det är bra för entreprenörer, men i själva verket har ”företagets ökande dominans på marknaden för konsumentvaror en mycket negativ inverkan på landets små och medelstora företag”, säger Stacy Mitchell, meddirektör för Institute for Local. Självberoende i ett pressmeddelande. Tiotusentals småföretag har stängt sina dörrar de senaste åren, och många skyller på Amazons växande marknadsdominans som en stor faktor i nedgången, tillade hon.

Boon eller Money Loser?

Under tiden blomstrar Amazons eget företag. Företaget sa att det förväntar sig att nettoomsättningen kommer att uppgå till mellan 87 och 93 miljarder dollar under tredje kvartalet, vilket motsvarar en tillväxt mellan 24% och 33% jämfört med året innan.

Leverans av kartongpaket vid ytterdörren under semestern.

Trots Amazons ansträngningar säger vissa experter att Prime Day kan vara ett förlorat förslag för småföretag. ”För dem som inte har förberett sig för det här shoppingevenemanget genom att förstärka sitt lager, tar tiden snart slut”, säger Patrick Connelly, medgrundare av Brooklyn, New York-baserade online-konstbutik Stellar Villa, i en e-postintervju. ”Det är också viktigt att noggrant planera din annonsering och eventuella kampanjer som du kör för det här evenemanget. Många säljare spenderar för mycket på reklam och kör branta rabatter vilket leder till lägre marginaler”, fortsatte Connelly. ”Det är väldigt enkelt att sluta med rekordhög försäljning, men väldigt lite vinst, eller värre, att förlora pengar. Därför är det viktigt att hålla ett öga på dina siffror, skapa ekonomiska prognoser och sätta en rimlig budget.”