Skip to content

Antitrustrapport om Big Tech kanske inte gör mycket, säger experter

6 de juli de 2021
GettyImages 458551107 2d0bc89c1a854dfbbca5d24f6157c9cf

Viktiga takeaways

  • En ny rapport från House Democrats säger att stora teknikföretag är monopol och rekommenderar att man ändrar lagar för att åtala dem.
  • Experter säger att den nya rapporten sannolikt inte kommer att göra skillnad och nuvarande lagar är tillräckliga.
  • Det saknas politisk vilja i Washington att gå mot stora teknikföretag, säger en observatör.

En ny rapport från husdemokrater som rekommenderar ändringar av antitrustlagar kommer sannolikt inte att tämja tekniska giganter, säger experter. Rapporten på 450 sidor visade att Apple, Amazon, Facebook och Google är monopol som måste begränsas. En rad åtgärder rekommenderades för att kontrollera företagen, inklusive att separera affärsområden. Om förslagen kan övervinna politiska hinder och antas kan de vara avgörande för att reglera stora teknikföretag. ”Den här rapporten och antitrustreformen som vi hoppas kunna följa kommer att hjälpa även spelplanen.” ”Rapporten visar att i husets mening har dessa företag monopolmakt och använder den till sin fördel”, säger Jeffrey S. Jacobovitz, en antitrustadvokat och partner i advokatbyrån Arnall Golden Gregory LLP, i en telefonintervju. ”Jag tror inte att de på egen hand kommer att göra ändringar baserat på parlamentets rapport. Men det kan göra dem mer känsliga för anklagelserna.”

För mycket kontroll?

Stora teknologiföretag snappar upp konkurrenter, prioriterar sina egna tjänster och kontrollerar mindre företag som använder sina tjänster, säger rapporten. ”För att uttrycka det enkelt, företag som en gång var skräppostiga, underdog-startups som utmanade status quo har blivit de slags monopol som vi senast såg under en tid med oljebaroner och järnvägstyconer”, avslutas rapporten. ”Genom att kontrollera tillgången till marknader kan dessa jättar välja vinnare och förlorare i hela vår ekonomi.” Rapporten rekommenderar att kongressen antar regler som innebär att stora företag erbjuder lika villkor för företag som säljer produkter och tjänster på sina plattformar. Vissa dominerande plattformar bör också förhindras från att konkurrera i ”angränsande branscher” där de har en fördel.

Smartphone-appikoner för Spotify, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter, Gmail

Det är dock oklart vilken skillnad rapporten kommer att göra. ”Tyvärr kommer den rapport som utfärdas idag inte att förändra antingen implementeringen av nya antitrustlagar eller tillämpningen av befintliga antitrustlagar som ska användas mot big tech”, säger David Reischer, advokat och VD för LegalAdvice.com, i ett e-postmeddelande intervju.

Nuvarande lagar är tillräckliga, säger expert

De antitrustlagar som redan finns i boken är tillräckliga för att lagföra företag, sade Reischer. ”De befintliga antitrustlagar som redan finns i boken kräver bara verkställighet”, tillade han. ”Antitrustavdelningen vid det amerikanska justitieministeriet kunde åtala stora tekniska monopol via Sherman Antitrust Act, The Clayton Act och Federal Trade Commission Act, som alla antogs i början av 1900-talet för att begränsa monopol som kvävde konkurrensen.” Anledningen till att teknikföretag inte har åtalats för antitrust ”är mer en återspegling av bristen på politisk önskvärdhet” snarare än otillräckliga lagar, sade han.

Några mindre teknikföretag hejar husrapporten. ”Vi har varit i en David och Goliat-situation med företag som Google och Facebook i flera år och konsumenter har varit det parti som tappar mest. [The] strypning som dessa spelare har på internet har förhindrat att integritets-första alternativ blir tillgängliga ”, säger Jeremy Tillman, vd för Ghostery, i en e-postintervju.” Denna rapport och antitrustreformen som vi hoppas kunna följa kommer att hjälpa till och med spelplanen, ” fortsatte Tillman, ”men den kommande stämningen mot Google måste vidta hårdare åtgärder, mer direkt och omedelbart begränsa Googles makt så att konsumenterna kan börja fatta sina egna beslut om hur de använder internet.” ”Genom att kontrollera tillgången till marknaderna, dessa jättar kan välja vinnare och förlorare i hela vår ekonomi. ”Rapporten kan uppmana USA: s justitieministerium eller FCC att vidta någon form av verkställighetsåtgärder, sade Jacobvitz. Stora teknologiföretag som nämns i rapporten” vill nog göra sig redo för några utfrågningar. ”, Tillade han. Men andra observatörer håller inte andan för förändringar i status quo.” Jag tror att det på kort sikt blir för dyrt att dela upp big tech, ”Rachel Vrabec, grundare av sekretessfi rm Kanary, sa i en e-postintervju. Rapporten var uppenbarligen försenad efter att republikaner klagade på att den inte tog upp deras anklagelser om att teknikföretag diskriminerar konservativa. Med en sådan volatil politisk blandning kan antitruströrelsens förmögenhet knytas till nästa månads val.