Skip to content

AppRadio: Är det en radio eller en app?

17 de augusti de 2021
sph da120 ew5 lightblue front a1 5b5e73da46e0fb002561ea78

AppRadio är Pioners namn för en applikation som låter dig styra din smartphone med en av deras huvudenheter. Namnet kan också hänvisa till de faktiska huvudenheter som har denna förmåga. Tekniken introducerades 2011, och den har gått igenom en handfull iterationer (AppRadio 2, AppRadio 3). Även om den ursprungliga produktserien endast var kompatibel med iOS -enheter, är nyare versioner av hårdvaran och programvaran också kompatibla med Android -telefoner.

Radio eller app?

Så AppRadio är en huvudenhet, men det är också en app, och det gränsar på något sätt till din telefon? Om du är förvirrad är det lite krångligt att hänvisa till både en produkt och en valfri del av produkten med samma namn, men det är verkligen inte så komplicerat om du bryter ner det. Kärnan i varje Pioneer AppRadio är en pekskärmshuvudenhet med infotainment -lutningar. Det är verkligen så enkelt som det. Dessa huvudenheter passar alla in i den dubbla DIN -formfaktorn, och de saknar fysiska kontroller – alla tillgängliga fastigheter tas upp av en stor pekskärm. Om ditt fordon har en dubbel DIN -huvudenhet (eller en enkel DIN/1,5 DIN -huvudenhet i en dubbel DIN -plats) kan du släppa in en av Pioneer’s AppRadio -enheter, så fungerar den direkt ur lådan. Naturligtvis är AppRadios främsta försäljningsargument att den kan köra appar, och det är så du låser upp avancerad funktionalitet som går utöver att lyssna på radio och CD -skivor (eller titta på DVD -skivor). Och i kärnan i appuppsättningen är den eponymous AppRadio, som är ett gratis tillägg som låter dig ansluta en smartphone via Bluetooth, USB eller Lightning-kabel, beroende på den specifika huvudenhetens modell och vilken typ av telefon du ha. Förutom AppRadio-applikationen kan dessa huvudenheter också köra en mängd andra appar i infotainmentstil. Vissa appar kräver ett extra köp (dvs. de bästa GPS -navigationsapparna), och andra är gratis.

Hur fungerar AppRadio -appen?

Huvudidén bakom AppRadio är att den låter dig styra en smartphone via din huvudenhet, och det är där den eponymiska appen spelar in. Beroende på modellen på huvudenheten och typen av smartphone kan du ansluta trådlöst via Bluetooth -parning eller med en fysisk (USB eller Lightning) kabel. Integrationsnivån beror också på modellen på huvudenheten och vilken typ av telefon du har, men den allmänna tumregeln är att alla iPhone 4 eller 4S fungerar med alla AppRadio -enheter. Frågan om kompatibilitet är lite mer komplicerad när det gäller iPhone 5 och Android -telefoner. Till exempel fungerar den första generationen AppRadio -huvudenheter inte alls med iPhone 5 eller Android. Andra och tredje generationens enheter fungerar med iPhone 5, och Pioneer har en lista över kompatibla Android -telefoner.

Vad är poängen med AppRadio?

AppRadio är helt enkelt ytterligare ett sätt att komma åt de olika funktionerna i din mobiltelefon på ett handsfree -sätt. Det ger samma tillgång till musiken på din telefon som du kan få från en extra kabel eller en FM -sändare, men det låter dig också faktiskt välja låtar och styra uppspelningen från huvudenhetens pekskärm på ett sätt som påminner om direkt iPod -kontroll. Förutom musikuppspelning ger AppRadio också skärmåtkomst till annan information från din telefon, till exempel din adressbok. Du kan också använda AppRadio för att ringa och ta emot samtal, vilket är en funktion som många OEM -infotainmentsystem erbjuder. Den största skillnaden är naturligtvis användargränssnittet, eftersom AppRadios minimalistiska design krymper starkt från iOS.

Utöver AppRadio

När AppRadio -applikationen först introducerades var den endast tillgänglig för huvudenheter i AppRadio -linjen. Flera av Pioners nuvarande produktlinjer kan dock nu köra appar. Från och med 2013 kan hela deras AppRadio-, NEX-, Navigation- och DVD -huvudenheter ansluta till smartphones via AppRadio.