Skip to content

Bakadmiral Grace Murray Hopper: Cobols mor

8 de juli de 2021
Featured Grace Hopper Gov Tech 5093833 f427919a85554166a89c9a42a40c303d

Känd som moder till Cobol, bakadmiral Grace Murray Hopper var en datorpionjär, sjöofficer, lärare, föreläsare och medaljvinnande kvinna inom datavetenskap. Hennes kunskap, utbildning, uthållighet och erfarenhet ledde till hennes internationella erkännande.

Vem är Grace Hopper? De tidiga åren

Grace Brewster Murray Hopper föddes i december 1906 i New York City och var Walter Fletcher Murray och Mary Campbell Van Hores dotter. Som barn utbildades hon i privata skolor och visade ett tidigt intresse för teknik.

Inspirerande kvinnor i teknik / We Are Tech Women.

Hon tog examen Phi Beta Kappa från Vassar College 1928 med examen i matematik och fysik. Hon fick sin magisterexamen i matematik från Yale 1930 och började ett år senare undervisa i samma ämne vid Vassar College. Hon avslutade sin utbildningskarriär 1934 med sin doktorsexamen. i matematik. Senare i livet blev hon lärare själv och professionell föreläsare inom datavetenskap. ”För mig är programmering mer än en viktig praktisk konst. Det är också ett gigantiskt företag i kunskapens grund. ”

Bakadmiral Hoppers marinkarriär

Under andra världskriget försökte Grace Murray Hopper att anlita i marinen, men de avvisade henne på grund av hennes ålder (34) och liten gestalt. Hon tog sedan ledighet från sitt arbete vid Vassar College för att gå med i United States Naval Reserve (Women’s Reserve) känd som WAVES.

Grace Hopper från Wikipedia

James S. Davis / Wikipedia.

Efter utbildning vid Naval Reserve Midshipmen’s School i Massachusetts tog hon examen först i sin klass. Hon tilldelades sedan till Bureau of Ships Computation Project vid Harvard University som löjtnant, juniorklass. Hon höll fast vid sin anknytning till marinreserven under resten av sitt liv, även när hon gjorde betydande tekniska bidrag. Även om marinen aldrig godkände hennes överföring till marinen bortom reserven, fick hon befälhavarens rang 1966, kapten 1973, kommodor 1983 och bakadmiral 1985. ”Ledarskap är en tvåvägsgata, lojalitet upp och lojalitet ner . Respekt för sina överordnade; ta hand om besättningen. ” 1987 tilldelades hon Defense Distinguished Service Medal, den högsta militära dekorationen utan strid.

Vad är Grace Hopper känt för?

Medan Bureau of Ships Computation Project vid Harvard arbetade Hopper med en annan datorpionjär, Howard Aiken. Under ledning av Aiken utvecklade teamet Mark I-datorn, även känd som Automatic Sequence Controlled Calculator. Hopper fick i uppdrag att programmera Mark I och skrev en 500+ sidors användarhandbok för denna tidiga elektromekaniska dator. Hon och lagets beräkningar sägs vara väsentliga för krigsansträngningen. Militären använde dem för att beräkna raketbanor, kalibrera gruvarbetare och skapa avståndstabeller för nya vapen.

Grace Hopper Yale News

Computer History Museum / Yale News.

Mark II och Mark III följde snart. Som berättelsen går hittade teamet en mal inne i Mark II en kväll 1947, vilket gjorde Hopper till den första som kallade ett datorproblem för en “bug”. Hopper fortsatte sitt arbete med Harvard Computation Lab fram till 1949. Hon gick sedan i Eckert-Mauchly Computer Corporation, senare förvärvat av Remington Rand. Hon arbetade som seniormatematiker i teamet som utvecklade UNIVAC I, den första storskaliga helelektroniska datorn som släppte marknaden 1950. ”Från och med då, när något gick fel med en dator, sa vi att den hade fel i den . ” Det var under denna tid som Hopper föreslog ett nytt datorspråk. Hon trodde att människor i större utsträckning skulle använda ett programmeringsspråk med engelska ord snarare än bara symboler. Medan företaget avfärdade hennes förslag i några år, gav Hopper inte upp sin idé och utvecklade den första datorspråkskompilatorn. 1952 föddes den första versionen av programmet och kallades A-0. Detta program, som fungerade som en länkare, gav programmerare möjlighet att skriva program för flera datorer istället för enskilda. Och kompilatorn ”översatte i grunden matematisk notation till maskinkod.” ”De sa till mig att datorer bara kunde göra aritmetik.” Mellan 1954 och 1955 kom Flow-Matic, ett kompilatorbaserat programmeringsspråk som använder engelska uttalanden som kommandon. Programmet blev tillgängligt för allmänheten 1958. Flow-Matic var konceptet som formade Cobol. Definierades 1959, Cobol (gemensamt affärsinriktat språk) är ett programmeringsspråk för databehandlare som vi fortfarande använder idag. Hopper främjade detta språk till både militär och privat sektor under 1960-talet. Vid 1970-talet var Cobol det mest använda datorspråket världen över.

Grace Hopper från Space.com

Smithsonian Institution / Space.com.

Hopper fungerade som chef för Navy Programming Languages ​​Group, utvecklade valideringsprogramvara för Cobol, och kompilatorn var en del av standardiseringsprogrammet för hela flottan. På 1970-talet utvecklade hon standarder för testning av datorsystem och komponenter. National Bureau of Standards (nu National Institute of Standards and Technology (NIST)) antog dessa tester. ”Den farligaste frasen på språket är:” Vi har alltid gjort det på detta sätt. ””

Tidslinjen för ett arv

1906: Född i New York City.

1928: Examen Phi Beta Kappa från Vassar College.

1930: Erhöll sin magisterexamen i matematik från Yale University och gifte sig med New York University professor Vincent Foster Hopper.

1931: Började undervisa i matematik vid Vassar College.

1934: Avslutade sin doktorsexamen i matematik från Yale University.

1943: Gick med i US Naval Reserve (WAVES).

1944: Beställd som löjtnant, juniorklass och tilldelad till Bureau of Ships Computation Project vid Harvard University.

[1945: Skild från sin man, Vincent Foster Hopper.

1949: Gick med i Eckert-Mauchly Computer Corporation som senior matematiker.

1952: Utvecklade den första kompilatorn för datorspråk.

1954: Utvecklade programmeringsspråken Math-Matic och Flow-Matic tillsammans med sitt team.

1959: Definierade programmeringsspråket Cobol och blev föreläsare vid Moore School of Electrical Engineering vid University of Pennsylvania.

1966: Tjänade som befälhavare och drog sig tillbaka från marinreservatet.

1967, 1971, 1972: Återkallades till aktiv tjänst i marinreserven, gick i pension igen och återvände till aktiv tjänst igen. ”Jag verkar göra mycket pensionering.”

19721978: Tjänste som professionell lektor vid George Washington University.

1973: Fick rang som kapten i Naval Reserve och den första amerikanen och kvinnan som utsågs till en framstående kollega från British Computer Society.

1983: Tjänat commodores rankning i marinreserven genom presidentval av president Ronald Reagan.

1985: Fick rang av bakadmiral i Marinreservatet.

19861987: Pensionerad från marinreserven för gott och tilldelades Defense Distinguished Service Medal.

1988: Mottog National Medal of Technology.

1991: Utnämnd till stipendiat från American Academy of Arts and Sciences. I januari 1992, vid 85 års ålder, dog dödsadmiral Grace Murray Hopper i sömnen från naturliga orsaker och lades till vila med full militär utmärkelse på Arlington National Cemetery. Hon hade inga barn. Efter hennes bortgång fick hon presidentens frihetsmedalj för att erkänna sina bidrag till datavetenskapssektorn.

Tack, Grace Murray Hopper

När det gäller Cobol ensam har revisioner av den under årtiondena lett till objektorienterade syntaxer som används av leverantörer som IBM och Fujitsu. Cobol-program körs fortfarande på operativsystem som Unix och Windows. Och begreppet att använda engelska uttalanden som datorkommandon har påverkat inte bara programmeringsspråk utan också de människor som skriver dem och använder dem varje dag. ”Ett fartyg i hamn är säkert, men det är inte vad fartygen är till för. Segla ut till havet och gör nya saker. ” Utan bidrag från Grace Murray Hopper skulle vi inte vara där vi är idag i teknikvärlden. Tack, kontradiral Grace Murray Hopper.

Läs mer om andra inflytelserika kvinnor inom teknik med vår lista över viktiga kvinnor i videospelhistoria.