Skip to content

Behöver vi nätneutralitet? Experter tror det

26 de juni de 2021
GettyImages 973498580 ce7cd75d55af434d9953081d9216e51d

Viktiga takeaways

  • Eftersom fler användare tar sitt dagliga liv online kräver företag som Mozilla och Reddit att nätneutralitetslagar ska återvända.
  • Efter att Ajit Pai FCC upphävde nätneutraliteten 2017, har behovet av det bara ökat.
  • Utan nätneutralitet har internetleverantörer fullständig kontroll över hur du kommer åt vissa webbplatser och tjänster på internet.

I kölvattnet av Ajit Pais FCC säger experter att ordentliga nätneutralitetsregler är viktigare än någonsin eftersom världen fortsätter att bli digital. Under de senaste fyra åren har nätneutralitet varit ett bekymmer för många, och nu när Ajit Pai, tidigare ordförande för Federal Communications Commission (FCC), har avgått, sätter företag som Mozilla på sig president Joe Biden och FCC: s kommande nya kommissionär att införa fler regler för att hindra internetleverantörer (ISP) från att ha för mycket kontroll över vår internetanvändning. ”Tänk dig till exempel att en internetleverantör ville tvinga antagande av sitt videosamtalsverktyg, och så begränsade det bandbredd – eller till och med blockerade – konkurrerande videokonferensverktyg. Eller att en ISP ville stödja antagandet av sin videostreamingsplattform och saktade ner trafiken från ett konkurrerande streamingföretag, säger Kaili Lambe, en äldre amerikansk kampanj med Mozilla, till Lifewire via e-post. ”Detta skulle vara enormt frustrerande – speciellt under en global pandemi när vi alla förlitar oss på ett öppet internet, en med lika tillgång och inga snabba banor för innehållet Internetleverantörer vill prioritera för vinst.”

Det grundläggande

Nätneutralitet är tron ​​på att Internetleverantörer inte ska få kontrollera hur du får tillgång till innehåll online och att alla Internetleverantörer ska behandla all internettrafik lika. Vi hade tidigare pro-nätneutralitetsregler, som infördes av FCC under Obama-administrationen. Dessa regler upphävdes dock av Pais FCC under Trump-administrationen.

Man som arbetar med en dator, nätneutralitetstext och ett lås på skärmen

Under vår e-postchatt förklarade Lambe att lagarna om nätneutralitet skulle garantera vardagliga internetanvändare tillgång till de tjänster de behövde. Oavsett om det är Netflix, YouTube, Zoom eller någon annan tjänst som de använder för arbete, skola eller underhållning. Internetleverantörer skulle inte kunna kontrollera hur den nås. Den digitala klyftan är något många har försökt fixa i flera år, och medan stora framsteg har gjorts har många fortfarande inte lätt tillgång till höghastighetsinternet. Utöver det har många begränsade internettjänstalternativ, vilket betyder att de är nådiga vad ISP i deras område erbjuder. Lambe säger att detta inte borde vara fallet när det gäller innehållet du öppnar.

Varför vi behöver det nu

Eftersom världen har litat mer på digital åtkomst har vi sett fler och fler skäl till varför nätneutralitet är viktigt. Tidigare i år ville en ISP i Idaho blockera webbplatser som Twitter och Facebook för att ”censurera Donald Trump” efter att den tidigare presidenten förbjöds från båda plattformarna.

Medan ISP noterade att alla som fortfarande ville ha tillgång till dessa webbplatser kunde be om att bli vitlistade, säger Lambe att det är ett perfekt exempel på varför Internetleverantörer inte borde ha kontroll över vad du kan komma åt. Det är värt att notera att det specifika området som Internetleverantören har har sina egna lagar om nätneutralitet på plats, men samma problem kan hända på platser som inte har ett sådant skydd, vilket effektivt ger ISP: erna full kontroll över huruvida du kan komma åt sociala medier eller inte. när de använder sina tjänster. Nätneutralitet handlar om att skydda dig, användaren. Det handlar om att säkerställa att Internetleverantörer inte har full kontroll över hur du använder dina data. Utan ordentliga lagar blir internet ett vildt väst för tjänsteleverantörer att kämpa som de vill, något som experter säger kommer att vara skadligt för oss alla, oavsett om du använder internet för underhållning eller bara för att kontrollera enstaka e-post. ”De är överlämnade åt vad Internetleverantören i deras område vill erbjuda.” ”Nätneutralitet förhindrar för närvarande din internetleverantör från att spela favoriter. De kan inte klippa erbjudanden och bestämmer sig för att en webbplats laddas snabbare och en annan belastning långsammare”, skrev Rex Freiberger, VD för Gadget Review, i ett e-postmeddelande. ”Om nätneutralitetslagar tas ur boken finns det inte längre något skydd.”