Skip to content

CES 2021 Day One Round-up: Health stjäl spotlight från TV-apparater

22 de juni de 2021
GettyImages 1198149694 d83a78997b34424baa794d9744d44042

Den första dagen av CES 2021 slösade ingen tid på att komma igång, med alla showens mest kända varumärken som köade tillkännagivanden efter varandra. Detta inkluderade LG, Samsung, Sony, Panasonic, TCL och Hisense vilket, som förväntat, innebar att det var en bra dag för hemmabioentusiaster och audiofiler. Men företag var lika angelägna om att visa upp hur de anpassar sig till pandemitiden med UV-sanitet, smarta hemmet och snygga kylskåp.

LG lutade sig hårt mot hälsan, men försummade inte OLED

Människor som gör yoga medan de bär LG-masker

LG är ett traditionellt ankare för CES, och det förändrades inte trots showens övergång till virtuellt. Företaget levererade en elegant, smidig presentation som stod ut från sina konkurrenter. Det visade också det starkaste direkta svaret på pandemin. LG startade sin plats, inte med tv-apparater utan med luftrenare, en produktkategori som bara kort skulle nämnas, om alls, under något annat år. Två särskilda renare togs i fokus – LGs PuriCare Wearable Air Purifier och PuriCare Mini bärbar luftrenare. PuriCare Wearable, som ser ut som något ur en sci-fi-film, är bokstavligen en luftrenare som du kan fästa i ansiktet som en kirurgisk mask. PuriCare Mini är å andra sidan en liten renare på storleken av en typisk Bluetooth-högtalare. Det inbyggda litiumjonbatteriet kan driva det i upp till åtta timmar.

LG OLED evo TV

LG kommer att lägga till ultraviolett antibakteriell teknik till alla saker, också. Detta inkluderar ditt kylskåp, där vissa LG-modeller använder UV-sanitet för att rengöra vattendispensermunstycket mellan användning. Företaget planerar också att sälja en automatiserad UV-sanitetsrobot, kallad CloiBot, som nukar dörrar, bord, stolar och allt annat som vanligtvis används i ett gemensamt offentligt utrymme. Bli inte för upphetsad över dessa produkter, dock. FDA säger att ”effektiviteten hos UVC-lampor för att inaktivera SARS-CoV-2-viruset är okänd,” på grund av brist på data om hur viruset reagerar på ultraviolett ljus. LG såg också till att lyfta fram sin senaste OLED-teknik, kallad OLED Evo, som stöder upp till 8K-upplösning och lovar förbättrad ljusstyrka, ett område där OLED saknar traditionella LED-TV-apparater.

Samsung var mer praktiskt

Samsungs skräddarsydda kylskåp

Samsungs konferens, presenterad av företagets vd och forskningschef, Sebastian Seung, svarade på pandemin genom att gå all-in på smart home-teknik. ”Vi tror att vi med rätt teknik är redo för en bättre normal”, sade Seung under Samsungs CES 2021-presentation. ”En där bland annat ditt hem har fått en större betydelse.” Till skillnad från LG fokuserade Samsung inte på hälsoprodukter och tillbringade istället sin tid på att prata om innovationer som kan hålla dig frisk och passa medan du sitter fast inne.

Företaget demonstrerade sin SmartThings-plattform som, när den är ansluten till Samsung-apparater, kan hjälpa dig att laga mat genom att erbjuda recept som visar ingredienser i ditt anslutna kylskåp och sedan synkroniseras med en smart ugn för att automatiskt ställa in tillagningstid och temperatur. När du väl har tagit på dig kalorier genom att prova ett nytt kakrecept kan du bränna dem med Samsungs Smart Trainer, en träningsapp för företagets nya 2021 smart-tv-serie. Det ansluter till Samsung Health för att tillhandahålla en tjänst som liknar Apples Fitness + eller Peloton.

Samsungs MicroLED-TV

Självklart skulle det inte vara CES utan att Samsung visar upp nya tv-apparater, även om företaget blåser av sina nya apparater med överraskande hastighet. Höjdpunkten var dess 110-tums MicroLED-tv, en $ 156.000 tv där varje pixel är en liten LED-lampa. Detta gör det möjligt att efterlikna bildkvaliteten på OLED utan några nackdelar, som möjlig bildkvarhållning. Samsung visade också upp flera nya robotar.

Endast en är praktisk – JetBot 90 AI Plus, en dammsugare som använder en kamera och AI-objektigenkänningsteknik för att undvika ledningar, strumpor och bordsben. Jetbot släpps under andra halvan av 2021. Samsung demonstrerade Bot Care och Bot Handy, ett par Wall-E-look-liknande som Seung vagt lovat kommer att ”använda AI-teknik för att ta hand om alla små detaljer i ditt liv . ” Medan Bot Care och Bot Handy inriktar sig på en release i år är det oklart hur exakt de kommer att utbildas för att arbeta i ditt hem, vilket tyder på drömmar om en hemrobot som kan diska och tvätt kommer att förbli exakt det. Priser och tillgänglighet meddelades inte.

TCL och Hisense kartlägger sin egen väg

TCL Mini-LED Technology slide

LG och Samsung dominerar tv-marknaden men de senaste åren har de utmanats av två relativt nya kinesiska företag, TCL och Hisense. Vid CES 2021 driver TCL sin MiniLED-teknik framåt med vad företaget kallar MiniLED ODZero. Detta eliminerar klyftan som vanligtvis finns mellan en LED-TVs bakgrundsbelysningssystem och LCD-panelen. Den största fördelen är storlek. Tiago Abreu, chef för TCL: s Industrial Design Center, sa under företagets presentation att ”TCL ODZero-teknik erbjuder en dramatisk ultratunn profil som aldrig sett tidigare i LED-LCD-TV.” Hisense bankerar under tiden på laser-tv. Det är i grunden en projektor som använder lasrar istället för en enda högeffekt lampa. Lasertelevision kan leverera en ljusare bild än en projektor och kan projicera en bild från en bas nära betraktningsytan, vilket gör det enkelt att passa in i en typisk hemmabio. Trots sitt löfte har laser-tv visat sig vara dyrt, med priser som börjar på $ 4000. Den enda nya modellen som tillkännagavs vid CES 2021 var 100L9Pro, en 100-tums laser-TV, och Hisense har inte avslöjat prissättning eller tillgänglighet.

Teknik på rulle

Förutom nya tv-apparater spenderade TCL lite tid på att diskutera nya smartphones och surfplattor. De flesta av dem riktar sig inte till den nordamerikanska marknaden med priserna i euro. TCLs mobila division hade dock några whiz-bang-tekniker att visa upp. Stjärnan är TCL: s scrolltablettkoncept, en enhet som rullar upp som en rullning när den lagras, men kan vikas ut i en 17-tums OLED-tablettdisplay. Det är ren fantasi för nu, vilket framgår av TCLs demo, som visar hur det kan fungera i teorin snarare än som en riktig, funktionell surfplatta. Den rullande OLED-tekniken är nu verklig, så konceptet är ett steg närmare verkligheten.

TCL och LG visade båda en mindre men mer praktisk användning för rullbar OLED-teknik – en smartphone med en skärm som sträcker sig något i en riktning när det behövs. TCL vann i denna tävling av prototyper genom att visa vad som verkade vara en riktig, funktionell enhet i en persons hand, medan LG bara föreslog tekniken med specialeffekter under presentationen. Sist, men kanske inte minst, visade TCL upp en färg eInk-skärm som heter NXTPAPER, som den planerar att debutera i en 8,88-tums Android-surfplatta. Även om det kan visa färg och lovar ett högt kontrastförhållande, innehåller NXTPAPER inte sin egen bakgrundsbelysning, så du behöver ett inklämningsljus för att använda det i mörka förhållanden.

Sony Touts Creative Talent

Skådespelare på en motorcykel framför en virtuell skärm

Du kanske känner till Sony bäst som spelkonsoler, TV-apparater och hörlurar som bygger på hårdvarumärken, men det är också en stark kreativ kraft tack vare Sony Pictures Entertainment, PlayStation Studios och Sony Music Entertainment. Bill Baggelaar, vice verkställande direktör och chef för Sony Innovation Studios, kom för att prata om företagets Atom View-teknik, som han beskrev som ”en punktmolnbaserad teknik som gör att vi kan fånga den verkliga världen med otroliga detaljer och kunna för att ta det med i en spelmotor i realtid för att driva den tillgången upp på en LED-vägg eller en miljö med grön skärm. ” Detta låter Sony skapa extremt detaljerade virtuella modeller av verkliga platser som i sin tur ger filmskapare mer flexibilitet än filmning på samma plats. Det är en udda teknik att markera på CES som trots allt förmodligen är en show om konsumentelektronik.

Sonys val att fokusera på det gör en specifik punkt: vi har hårdvaran för att göra så detaljerade detaljerade virtuella inställningar, och vi har kreativa sinnen för att göra dem till filmer, TV-program eller spel du vill uppleva. Vad sägs om ny teknik som du kan köpa inom en snar framtid? Höjdpunkten är Sonys nästa generation Bravia-TV. De kopplar ihop OLED-teknik med Sonys senaste XR-bildprocessor och stöd för Purestream, en egen Sony-teknik som lovar Blu-Ray-kvalitet över streaming. Sony lutade också hårt på PlayStation 5 som naturligtvis redan är ute. Tyvärr för spelare tillkännagav Sony dock inte nya titlar, hårdvara eller till och med kringutrustning, även om det påminde alla om att en Outforskad filmen med Tom Holland kommer i början senare i år.

Vad kommer härnäst?

Vi är på det virtuella utställningsgolvet igen imorgon, så håll ögonen öppna. Vill ha mer? Se all vår täckning av CES 2021 här