Skip to content

Cyberpunk 2077: s roll i en nostalgisk 80-talstrend

9 de juli de 2021
Cyberpunk2077 Catching a break RGB en ad260c075e93493e8bba8f5ab28bd48e

Viktiga takeaways

  • Cyberpunk 2077 återinför 80-talets farliga glamour med sin stil inspirerad av klassiker som Blade Runner.
  • Det finns en rad Cyberpunk-inspirerade kläder och skor du kan köpa om du verkligen vill komma in i utseendet.
  • Observatörerna säger att 1980-talets mode har ett comeback-ögonblick.

Det nya spelet Cyberpunk 2077 rider på en våg av nostalgi för alla saker från 1980-talet, med sitt blick tillbaka till science fiction-rörelsen och mode från den tiden.

Cyberpunk 2077 kommer att ske i framtiden, men det bygger på influenser från 1982-filmen Blade Runner, och manga och anime-serier Spöke i skalet, som började 1989. Färgerna och modeerna i spelet kunde få dem att vara tillräckligt gamla för att komma ihåg 80-talet känns lite nostalgiska. En designer släpper till och med en serie Cyberpunk-influerad helt svarta kläder och accessoarer som bibehåller estetiken. ”Det är bara en tidsfråga innan spelets inflytande blir tillräckligt framträdande för att se”, sa marknadsföringskonsult Tenin Terrell i en e-postintervju. ”Utvecklingsteamet tappade sannolikt Cyberpunk’s futuristiska 80-talets estetik från den japanska vaporwave eller framtida funkstilar som är populära i anime, serier och andra grafiska medier som distribueras från landets skapare.”

Hacking för stil

Cyberpunk 2077 är ett rollspel som äger rum i Night City, en öppen värld i Cyberpunk-universum. Spelare antar första personens perspektiv av en anpassningsbar legosoldat som kallas V, som kan förvärva färdigheter inom hacking och maskiner, med alternativ för närstrid och strid. Men galen för 1980-talet började inte med spelet, säger observatörer. ”Modet på 80-talet är tillbaka på ett massivt sätt”, säger Cara Salvatore, en vintage trendspotter och grundare av företaget Duskshaped, i en e-postintervju. ”Det verkar som om alla har en bikerjacka, höga skor , enorma svarta stövlar. Jag ser längre rockar med den damm / trenchcoat-känslan. Människor verkar vara känslomässigt bebodda i detta mörkare, farligare utrymme, och det visar genom klänning, som så ofta är en proxy för inre stämning. Jag tror att många av oss känner att vi lever i en version av den dystopiska framtiden, och det är en del av anledningen till att 80-talet är tillbaka i stil. ”

Mycket tanke gick till de stilar av kläder, bilar och arkitektur som utgör Cyberpunk världen, förklarade Marthe Jonkers, senior konceptkonstnär på CD Projekt Red, i en intervju med VG247. ”De är verkligen ryggraden i stadens visuella design”, sa Jonkers. ”Eftersom riktiga städer också har många olika lager av arkitektoniska stilar, många olika fordon från olika åldrar som cyklar runt, mode – inte alla bär samma. Vi ville också ha det i Night City, så vi skapade den här tidslinjen som kopplade stilarna tillsammans.”

Köp Cyberpunk-kläder, om du vågar

De som gillar de stilar de ser i spelet kan också bära dem offline. Livsstilsgruppen Hypebeast släpper en rad varor med Cyberpunk 2077. Hypebeast samarbetar med streetweardesignern Hiroshi Fujiawara och hans varumärke, fragmentdesign, för att lansera en serie helt svarta kläder och accessoarer som matchar spelets estetik. Den innehåller en rad t-shirts, huvtröjor och accessoarer.

Cyberpunk 2077-inspirerade kläder på HBX och slutsåld

”Klienten (CDPR) letade efter en toppklassig streetweardesigner för att koppla spelet till en publik mindre endemisk till sin kärna, och också för att komplettera lite merch som de redan arbetade med andra designers,” Paul Heavener, kreativ chef av Hypemaker US, berättade Forbes. ”Det är viktigt att den valda samarbetspartnern kan ta med sig deras respektive samhälle till bordet. I det här fallet har fragment en demonstrerad historia av högprofilerade projekt som har kunnat fånga varumärken och franchiseföretag till streetweararenan.” För fans av skor som vill titta Cyberpunk, Adidas släpper ut en serie skor som är inspirerade av spelets mode. Skorna kostar strax under $ 250 och finns bara i vissa asiatiska länder. Men du kan självklart försöka fånga ett par på eBay. En gång spänningen i Cyberpunk 2077 försvinner, kanske du vill tänka om den mullet frisyren. Men jag fixar definitivt ett par Adidas-skor, om jag hittar en.