Skip to content

De 10 bästa tekniska trenderna vi såg på CES 2021

14 de juli de 2021
hp elite folio 97ea50e924474487a792f36966117527

CES 2021, det första helt virtuella evenemanget i showens 54-åriga historia, är nu i boken. Färre utställare registrerade sig än de senaste åren, men CES förblev startplattan för hundratals nya produkter inom hälsoteknik, persondatorer, tv-apparater och mer. Här är varje het trend som vi såg på utställningen.

Tech kommer till masker

2020 gjorde ansiktsmasken till en viktig del av varje garderob och teknisk duva gick först in på marknaden på CES. Razer, mest känd för bärbara bärbara datorer och kringutrustning, svepte showen med sitt bisarra men ändå geniala Project Hazel. Charlie Bolton, chef för industriell design på Razer, kallade masken ”vårt svar på vad världens smartaste mask kan vara.” Det är en N95-mask med en inbyggd röstförstärkare för att förhindra dämpat tal och en transparent front för att låta andra göra ditt uttryck. Det enda problemet? Det är bara ett koncept utan konkret släppdatum eller prissättning.

Naturligtvis var Razer inte ensam. Maskfone visade AirPop Active +, en smart mask med sensorer som spårar din andning, och Amazfit introducerade en mask som påstår sig rengöra filter med UV-ljus. LG påminde världen om sin PuriCare Mask, en personlig luftrenare som redan är till salu, men bara i ett fåtal länder i Asien och Mellanöstern.

UV-strålningsnukes hela rum

Ibland använder sjukhus UV-strålning för att desinficera ytor. Nu tar UV-teknologin sig in i produkter för hem och företag. LG startade saker med CLOi UV-C, en robot byggd för att slänga gym, restauranger, spa och andra företag med UV-ljus. Unipin och Ubtech rullade också (virtuellt) in autonoma UV-robotar, inklusive Ubtechs Adibot-A på 40 000 dollar.

UV-desinfektion uppträdde också i personliga enheter. LG lägger till det i kylvattendispensrar, Kohler lägger det på toaletthandtag och ett företag som heter Grenlite visade upp en saneringsanordning för personbilar. Förvänta dig inte att det fungerar som magi, dock. Medan studier har visat att UV-sanering är effektiv på sjukhus betyder det inte att det kommer att fungera någon annanstans. Effektiviteten hos UV-enheter i offentliga utrymmen är en öppen fråga.

Luftrenare rensar dina bekymmer

Trots att de normalt är närvarande på utställningen trängs vanligtvis luftrenare in i hörn av bås för att göra plats för mer spännande produkter. I år presenterades de i flera nycklar och presentationer. Bärbara luftrenare var genombrottstrenden inom ren luft. LG placerade sin PuriCare Mini personliga luftrenare, som redan finns tillgänglig, nära början av sin grundton. OneLife tog med sig en luftrenare med ett filter som kan rengöras i diskmaskin. Luftqis Luft Duo har tvättbara filter och tar på sig inre UV-lampor som lovar att ren luft när den filtrerar igenom. Scosche visade FrescheAir, en bärbar renare med ett HEPA-luftfilter som är utformat för att passa bekvämt i bilens kopphållare. Som med UV-desinfektion är fördelarna dimmiga. Luftrenare är effektiva för att filtrera bort stora partiklar, men bara i kontrollerade utrymmen. Vad sägs om virus? Enligt EPA är ”i sig själv inte luftrengöring eller filtrering tillräckligt för att skydda människor” från ett luftburet virus, även om en HEPA-renare kan hjälpa om det är rätt storlek för ett rum.

TV blir stort. Riktigt stor.

Eftersom biografer förblir stängda, i vissa fall permanent, vill fans replikera upplevelsen hemma. Aaron Dew, chef för produktutveckling för TCL Nordamerika, sa under företagets nordamerikanska produktutställning: ”Den överlägset största försäljningstillväxten var i de största TV-apparaterna. Försäljningen av TV-apparater 70 tum och större ökade med 80% från 2019.”

Som svar avslöjade TCL sin nya XL-samling av 85-tums TV-apparater. Prissättningen börjar på endast 1 600 dollar för Roku-TV: n i 4-serien, medan 8-serie-modellen har 8K-upplösning. TCL sa också att det kommer att ge 8K-upplösning till sin mid-range 6-serie linje i slutet av 2021. TCL är inte ensam i strävan efter storlek. Sony avslöjade en 83-tums OLED-tv, A90J Master Series 4K, som också kommer att finnas i mindre storlekar. Detta är en av de största OLED-tv-apparaterna hittills, eftersom de flesta OLED-modeller toppar på 65 eller 77 tum.

AMDs Rise ger val till bärbara datorer

AMD fortsatte sin framgångsrika körning vid CES 2021 med avslöjandet av nya Ryzen H-Series-processorer för bärbara datorer, liksom HX-serie-processorer för gaming-bärbara datorer. Dessa strider direkt mot Intel Core i7- och Core i9-processorerna som tidigare har dominerat avancerade bärbara datorer. AMD: s VD, Dr Lisa Su, sa under företagets grundton att dess nya processorer kommer att visas i ”mer än 150 ultratunna, spel- och professionella bärbara datorer.” AMD-processorer är tillgängliga och konkurrenskraftiga till varje prispunkt. Detta inkluderar gaming-bärbara datorer, som Lenovos Legion 7 och Legion 5 Pro, och ultratunna Chromebooks, som Acer Chromebook Spin 514. AMD-maskinvara kommer att driva avancerade system som Asus Zephyrus Duo 15 SE, en bärbar dator med dubbla skärmar.

Häll en ut för 2-i-1

2-i-1, en bärbar dator som kan konverteras till en surfplatta, verkade som en revolution på CES 2012. Lenovo visade upp attraktiva IdeaPad Yoga, Intel skröt över sina energieffektiva processorer och Microsoft försökte fortfarande göra Windows till en pekskärm- fokuserat operativsystem.

Någon som använder en HP Elite Folio

Snabbspola fram till CES 2021, och 2-i-1 gränsar till utrotning. HP: s Elite Folio, en premiumenhet klädd i vegan läder, var den enda PC på utställningen som prioriterade 2-i-1-design. De flesta enheter som är tekniskt 2-i-1, som Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga, tycktes kasta in funktionen bara för att markera en ruta i en lista. Denna trend förvärrades av Qualcomms svaga uppvisning. Företagets bärbara processorer möjliggör tunnare, lättare 2-i-1-enheter, men förblir opopulära hos bärbara datortillverkare. Lenovos IdeaPad 5G var den enda Qualcomm-driven PC på utställningen, och det är inte ens en 2-i-1.

Autonom körning tar baksätet

Fordonsföretag, en fixtur på de senaste CES-utställningarna, var särskilt knappa på virtuella CES. Audi, GM och Mercedes-Benz var de enda stora biltillverkarna som höll officiella presskonferenser eller presentationer. Ford, Toyota och Honda hoppade över showen. Stora aktörer i autonoma bilar som Waymo, Voyage, Uber och Lyft, var också frånvarande, även om företrädare för dessa företag dykt upp i en handfull rundabordsdiskussioner. Detta är ett stort, men inte förvånande, skifte från de senaste fem åren. Autonoma bilar har ofta varit framträdande på utställningen, med CES som ger företag en chans att få affärspartners och journalister att uppleva tekniken från första hand. Lyft lät någon ringa en autonom bil under CES 2020, ett erbjudande jag utnyttjade. Autonom körning kommer sannolikt att träda i kraft om CES 2022 kan hållas personligen.

Personlig träning blir intensiv

Personlig kondition ökade innan lockdown tvingade gym att stängas, men händelserna 2020 ledde till en massiv ökning av tillkännagivanden vid CES 2021. Bowflex vann ett CES Innovation Award för sin Bowflex VeloCore-cykel, en av flera nya enheter den visade på CES 2021. NordicTrack hoppade på den smarta spegelvagnen med Vault, en spegel laddad med skärm och sensorteknik som leder dig genom en mängd olika träningspass.

Har du inte plats för dyr utrustning? Ultrahuman tror att det har svaret med sin appbaserade personliga konditionstjänst, som tillhandahåller lektioner ledda av kändisar. Eller om du gillar yoga kan du prova Yogifi Series 1, en smart yogamatta som kan spåra biometriska data och logga framsteg.

Wearables sliter ut sitt välkomnande

Medan konditionen ökade snubblade bärbara datorer som inte är fokuserade på kondition. Bara en handfull företag kom till showen med bärbara datorer utformade för vardagligt bruk. Fossil dök upp med sin Gen 5 LTE-smartklocka, en WearOS-klocka med mobilanslutning. Skagen tog med sig Jorn Hybrid HR, en klocka som blandar grundläggande smartwatch-funktioner med en klassisk design. Amazfit och Honor hade också nya klockor eller band. Smarta glasögon kämpade. Lenovo, JLab och Vuzix hade ramar att visa, men de lider alla av skrymmande design och blygsam batteritid, problem som håller tillbaka det vanliga intresset.

Home Tech håller fart

Hemtekniska industrin utnyttjade gärna de möjligheter som ett års hemmaarbete och underhållning gav, även om de mest innovativa produkterna spänner över flera kategorier. Pet tech gjorde det bra tack vare produkter som Petpuls AI-hundkrage, som spårar din hunds vän, sömn, rörelse och till och med skällande. MyQ, ett företag som är bäst känt för garageportar, introducerade en smart husdörr som kan öppnas och stängas på distans via en smartphone-app.

En familj som väljer glasssmak till Coldsnap-maskinen.

I köket tog LG sin Instaview-teknik till ugnar. Detta tonade ugnsfönster blir helt transparent med ett snabbt tryck på ytan. ColdSnap introducerade en Keurig-liknande liten apparat för glass. När du väl har gjort en frusen godis kan du fylla resterna i ett attraktivt, smalt kylskåp från Samsungs Skräddarsydda linje, som kommer till Nordamerika efter att ha debuterat i Europa.