Skip to content

De bästa 3D -filmerna genom tiderna

16 de september de 2021
GettyImages 529409025 57aaa5173df78cf45908cb88

Om du frågade ett stort urval av avslappnade filmfans vad deras favorit 3D -film genom tiderna är, skulle många förmodligen svara Avatar. Det är en av de mest intjänade filmerna genom tiderna, så bara det kriteriet kommer att få många röster. Avatar är inte mitt personliga nummer ett, men det är nära toppen. I den här artikeln går jag igenom mina val för de tio bästa 3D -filmerna genom tiderna och försöker motivera mina val. För denna lista försökte jag bedöma utifrån styrkan i 3D utöver själva filmen. Till exempel är nog min favoritfilm på listan Toy Story 3, som för mig är ganska mycket en perfekt film. Jag satte den dock inte på nummer ett eftersom jag tror att det finns andra filmer som använder 3D -teknik för större effekt.

Hur du tränar din drake

Jag minns att jag gick ut från teatern efter Hur du tränar din drake och tänker: ”Detta är det. Detta är framtiden.” Flygscenerna i den här filmen är så otroligt spännande i 3D, jag är ganska säker på att de fortfarande är det bästa som har gjorts i formatet hittills. Ja, de bästa scenerna i den här filmen är bättre än de bästa scenerna i Avatar. Släng in en underbar, hjärtlig, oförutsägbar historia, och du har en av de bästa 3D -filmerna genom tiderna.

Hugo

Hugo

Jag har sett många filmer i och runt Paris, och jag tycker inte att någon av dem såg så bra ut. (Okej kanske Amelie, men du förstår vad jag säger.) The world of Hugo vimlar av den härliga visuella kakofonin i vardagen i en järnvägsstation i Paris, och regissören Martin Scorceses vision hoppar bokstavligen av skärmen och drar dig in i filmens universum.

Hugo är full av ånga och urverk och en överdriven estetik som gör Gare Montparnasse till en av de mest distinkta och uppslukande filminställningar jag någonsin har spenderat tid i. Filmen kan ha varit lite för sackarin för vissa kritikers smak, men jag tänkte det var utmärkt.

Avatar

Avatar

Avatar är den sista filmen jag såg två gånger på bio, och du tror bättre att jag betalade 3D -biljettpremien båda gångerna. Tycka om Hur du tränar din drake, Avatar upplevelsen kan helt enkelt inte replikeras i hemmabion. Jag tror drake och Hugo är båda bättre filmer, men man kan inte förneka att Camerons mega-blockbuster har det visuella trumfkortet. Pandora är en av de mest fullt realiserade filminställningarna som någonsin klarat silverskärmen. Inte sedan Sagan om ringen har vi sett en regissör gå så otroligt långt för att se till att allt i hans films bakgrund var perfekt, från geologin till de frodiga bio-självlysande skogarna, till det oförglömliga utbudet av varelser, karaktärer, fordon och uppsättningar. När allt kommer omkring var Camerons banbrytande användning av stereoskopisk 3D helt enkelt pricken över i: et. Det tog något exceptionellt, höjde det och gjorde det legendariskt.

Tilltrasslad

Tilltrasslad

Tilltrasslad tappade i utvecklingen så länge att när den släpptes visste ingen vad han skulle förvänta sig. Vi visste att konceptkonsten var fantastisk, filmen hade kostat Disney en arm och ett ben att producera, och marknadsföringsmaskinen hade tvingat fram en elfte timmars namnbyte baserat på rädslan för att unga pojkar inte skulle vara intresserade av en film som heter Rapunzel. Och vi vågade drömma om att det här var filmen som skulle föra animeringsstudior som Walt Disney Animation tillbaka till relevans i CG -åldern. Men jag tror inte att någon förväntat sig en modern klassiker. År efter lanseringen tror jag inte att någon animeringsstudio, inte ens Pixar, har släppt en film som matchar den nivå av teknisk polering och visuell sofistikering som Disney gav oss i Tilltrasslad. Och lyktorna … åh lyktorna!

Upp

Upp

Många tänker på Upp att vara höjdpunkten för konstnärligt uttryck i den hyllade Pixar -kanonen. Även om det inte är min favoritfilm att komma ut från Emeryville, är det (enligt min mening) studioens bästa användning av 3D -formatet hittills. Medan Toy Story 3 och Modig båda använde 3D kompetent som skärpedjupsmekanism, de höga panoramaerna i Upp lånat sig till formatet exceptionellt bra. Scenen ovanpå luftskeppet vid filmens höjdpunkt är en showstopper. Jag är ganska säker på att detta var min första stereoskopiska 3D -upplevelse (bortsett från nöjesparker), och det gjorde verkligen inte besviken.