Skip to content

De bästa sätten att påskynda din dator

11 de augusti de 2021
GettyImages 928166840 1f2d5292713e4ef7993dbf2f324cbfec

När du har haft en dator ett tag kanske du märker att den går långsammare än när du fick den första gången. Filer och mappar tar längre tid att öppna, program stängs inte av så snabbt som du hoppas och försenade inloggningar och uppstarter verkar vara en daglig händelse. Ibland är specifika program skyldiga, vilket gör det svårt att veta var man ska börja städa. Lyckligtvis kan du göra några saker för att påskynda din dator för att den ska verka ny igen. Instruktionerna i denna artikel gäller för Windows 10, Windows 8.1 och Windows 7.

Varför går min dator långsamt ändå?

Med tiden, när du laddar ner filer, surfar på internet, tar bort program, lämnar program öppna och gör i stort sett allt annat på din dator, samlar det långsamt skräp och orsakar problem bakom kulisserna som inte alltid är så lätta att fånga i början.

Filfragmentering är en stor synder. Så är ackumuleringen av cachade webbläsarfiler, ett rörigt skrivbord, en full hårddisk, långsam maskinvara och många andra problem. Men din dator kanske inte är långsam. Du kanske bara upplever en långsam internetanslutning på grund av en felaktig router, en dålig anslutning eller begränsad hastighet som din internetleverantör erbjuder. I vilket fall som helst kan du bara behöva påskynda din internetåtkomst.

Rensa skräpfiler och program

Att bli av med onödiga filer, applikationer och annat ”skräp” är ett effektivt sätt att påskynda vilken dator som helst.

  1. Använd en gratis systemrensare som CCleaner för att radera onödiga skräpfiler i själva Windows-operativsystemet, Windows-registret och tredjepartsprogram som din webbläsare, som gillar att samla cachefiler. Om dessa tillfälliga internetfiler och andra värdelösa föremål stannar kvar för länge kan de inte bara få program att hänga och bli svaga och tröga utan också ta upp värdefullt hårddiskutrymme.

  2. Rensa skrivbordet om det är rörigt. Att få Windows Explorer att ladda dessa ikoner och mappar varje gång skrivbordet uppdateras kan lägga onödig belastning på din maskinvara, vilket tar bort systemresurser som kan användas någon annanstans.

  3. Ta bort oönskade program som bara är kvar på din dator. Dessa tar inte bara upp hårddiskutrymme utan de kan öppnas automatiskt med Windows och körs i bakgrunden hela tiden och suger bort processorn och minnet. Det finns flera gratis avinstalleringsverktyg som gör det här väldigt enkelt.

  4. Även skräpfiler är allt du helt enkelt inte använder eller vill ha längre. Så ta bort de gamla videofilerna som du laddade ner för ett år sedan och säkerhetskopiera all data du inte lätt använder, som semesterbilder.

När din dator är fri från onödiga tillfälliga och skräpfiler bör du ha mer ledigt hårddiskutrymme tillgängligt för viktigare saker. Det större lediga utrymmet på hårddisken hjälper också till med prestanda.

Defragra din hårddisk

Att defragmentera hårddisken är att konsolidera alla tomma utrymmen som du skapar i filsystemstrukturen när du lägger till och tar bort filer. Dessa tomma utrymmen gör att din hårddisk tar längre tid att tänka på, vilket i sin tur gör att filer, mappar och program öppnas långsamt. Massor av gratis defraggeringsverktyg finns tillgängliga för att göra detta, men ett annat alternativ är att använda det inbyggda i Windows.

Ta bort virus, skadlig kod, spionprogram, adware, etc.

Varje Windows-dator är sårbar för skadlig programvara, men risken för infektion är låg om du regelbundet använder program mot skadlig kod. När viruset väl finns på datorn lagras det vanligtvis i systemminnet och saktar ner allt. Vissa skadliga program visar popup-fönster eller lurar dig att köpa deras ”antivirusprogram”, vilket är ännu fler skäl att ta bort dem. Du bör regelbundet skanna din dator efter skadlig kod för att bli av med dessa irriterande minnesgrisar.

Åtgärda Windows -systemfel

Installera och avinstallera programvara och Windows -uppdateringar, starta om datorn under en uppdatering, tvinga datorn att stängas av omedelbart och andra saker kan orsaka fel i Windows -systemfilerna. Dessa fel kan få saker att låsa sig, stoppa programinstallationer och uppdateringar och förhindra i allmänhet upplevelsen av en smidig dator. Kör ett program som SFC /Scannow för att reparera dina systemfiler.

Justera visuella effekter

Windows erbjuder många intressanta visuella effekter, inklusive animerade fönster och blekande menyer. Dessa tillägg är vanligtvis bra att ha slagit på, men de är bara värda det om du har tillräckligt med systemminne. Du kan stänga av dessa visuella effekter för att påskynda lite.

Rengör, byt ut eller uppgradera din maskinvara

Även om programvaruproblem är orsaken till många långsamma datorer, kan du bara komma så långt innan du behöver ta itu med maskinvarukomponenterna. Till exempel, om din dator inte låter dig öppna mer än ett par program samtidigt eller inte låter dig titta på HD -filmer, kan du ha en liten mängd RAM -minne eller ett trasigt eller föråldrat grafikkort. Du kan också ha smutsig hårdvara. Det är klokt att regelbundet rengöra dina fysiska hårdvarudelar. Med tiden, och särskilt på grund av vissa miljöeffekter, kan fläktar och andra delar under fodralet samla klumpar av smuts eller hår, vilket får dem att arbeta i överdrivning bara för att fungera normalt. Rensa upp allt innan du köper ny hårdvara – det är möjligt att de är för smutsiga. Du kan använda ett gratis systeminformationsverktyg för att se specifikationerna för din maskinvara. Dessa verktyg är användbara om du planerar att byta ut hårdvara så att du inte behöver öppna din dator bara för att kontrollera saker. Om du till exempel vill utöka ditt RAM -minne kan du använda ett systeminfo -verktyg för att bekräfta vilken typ och belopp du redan har, köp rätt typ.

Installera om hela Windows -operativsystemet

Den mest drastiska lösningen för att påskynda din dator är att radera all programvara och filer, ta bort hela Windows OS och börja om från början. Du kan göra detta med en ren installation av Windows. Det fina med att göra detta är att du i huvudsak har en ny dator, fri från många års programvara och registerändringar och fel som du inte ens vet att du hade. Men du bör verkligen tänka mer än två gånger om att göra detta eftersom det är irreversibelt och är ett av de sista besluten du kan ta för att påskynda din dator. Att installera om Windows är en permanent lösning, så se till att säkerhetskopiera dina filer och spela in alla program du vill se till att installera om.