Skip to content

Det är för tidigt att köpa in portlösa bärbara datorer, säger experter

22 de maj de 2022
craob x 1 b174159cc81143539cac4f375a9731ef

Viktiga takeaways

  • Craob har delat detaljer om en kommande bärbar dator som faktureras som världens första utan några som helst portar.
  • Teknologer säger dock att en bärbar bärbar dator inte är genomförbar med tanke på den nuvarande tekniken.
  • Framsteg inom trådlös teknik kan göra sådana bärbara datorer till verklighet i framtiden.
Internet har saliverat över en ultratunn bärbar dator som har gjort bort alla portar, men hårdvaruexperter tror att det helt enkelt inte är möjligt ännu, med tanke på den nuvarande tekniken. Tack vare sin portlösa design hävdar Craob X att den bara är 7 mm tjock och väger bara 1,9 pund. För att sätta detta i sitt sammanhang är de tunnaste bärbara datorerna, Acer Swift 7 och Samsung Galaxy Chromebook, cirka 9,9 mm tjocka. Till och med iPhone 13 på 7,65 mm är skrymmande än Craob X. Men hårdvaruexperter tror inte att en bärbar dator som är lika tunn som Craob X skulle vara funktionell. ”Jag tror inte att det är möjligt att göra en bärbar enhet så tunn utan teknik för att ersätta batteriet,” sa Alex Lennon, grundare av Dynamic Devices, till Lifewire via e-post. ”Jag tvivlar också mycket på att den skulle vara tillräckligt robust för att hålla mer än en halvtimme. Du behöver en viss viktnivå på en bärbar dator för att den ska fungera som en ”lap… top.”

Höga mål

Den absurt tunna bärbara datorn, från det oerhörda Craob Inc, har en 13,3-tums 4K-skärm med praktiskt taget inga ramar. Bilder tyder på att den har en pinhole-kamera, även om företaget inte har delat några detaljer om dess upplösning. Det saknas också avgörande detaljer om batteriet, även om det är mycket uppenbart att det inte skulle finnas mycket av det i ett så tätt packat chassi. En 12:e generationens Intel Core i7-1280P-processor, upp till 32 GB DDR5 RAM, en 2 TB PCIe 4 SSD för lagring och Wi-Fi 6E som ryms för rummet.

Craob X portlösa bärbara datorer med trådlösa laddare bredvid

En annan slående funktion med den portlösa bärbara datorn är att den använder en trådlös laddare som magnetiskt fästs på baksidan av skärmen. Företaget hävdar att laddaren fungerar som ett portnav och inkluderar en mängd olika portar som USB-A, USB-C, Thunderbolt, en SD-kortplats och ett hörlursuttag. Lennon tycker inte att det är vettigt. ”För [a laptop] för att vara portlös och till någon nytta behöver du någon form av radioteknik för att flytta runt data till kringutrustning. Det använder energi, är inte lika snabbt som kablar och eftersom jag inte ser ett batteri [in the Craob X]det verkar ganska dumt att höja basenergibehovet.” Han tillade att även om vi antar att den bärbara datorn har ett batteri, verkar den trådlösa laddaren/portnavet inte vara tillräcklig för att ge tillräckligt med ström för att ladda den eller ens ge tillräckligt med bandbredd för att stödja eventuell ansluten kringutrustning.

Portless är Bunkum

Eric Brinkman, Chief Product Officer på Cobalt, sa till Lifewire via e-post att tillverkare av bärbara datorer alltid vill balansera portabilitet, prestanda och användbarhet. ”Att ta bort portar har traditionellt sett varit ett sätt för tillverkare av bärbara datorer att göra dem tunnare och lättare, men att ta bort portar kommer med några utmaningar, såsom minskat utrymme för batterier och förlust av portar för att ansluta kringutrustning, vilket kräver att ägare av bärbara datorer bär med sig olika kontakter och donglar,” delade Brinkman. Dessutom tillade han att trådlös laddning, som är långsam och ineffektiv, fungerar för telefoner och enheter som kan lämnas att ladda över natten men inte verkar möjliga för enheter som bärbara datorer som behöver vara i konstant användning.

Craob X trådlös laddare och portnav

Detta är något Wallace Santos, VD för datortillverkaren Maingear, är alltför bekant med. Med hänvisning till exemplet med sin ultratunna bärbara Element Lite-dator, berättade Santos att framsteg inom anslutning, särskilt USB Type-C, gav avsevärt snabbare laddnings- och överföringshastigheter, men trådlöst är ett helt annat bollspel. ”Att flytta dessa portar till en trådlös lösning med nuvarande teknologi skulle återgå till långsammare laddnings- och överföringshastigheter och introducera ökad latens med de anslutna enheterna”, delade han. Brinkman är hoppfull om att när det tekniska ekosystemet kring enheter utvecklas för att ta fram mer kraftfulla trådlösa tekniker, som Logitechs Lightspeed patenterade trådlösa teknik, kan portar så småningom bli mindre relevanta. ”Även om framtiden utan tvekan är trådlös, tror jag inte att tekniken är riktigt där ännu,” tillade Santos. ”Trådlösa lösningar måste vara lika bra som eller bättre än nuvarande teknologier för att motivera att ta bort den väl beprövade anslutningen från en bärbar dator.”