Skip to content

Din Apple Watch kan så småningom mäta blodtrycket

26 de juni de 2021
photo 1596236100223 f3c656de3038 5fe7067a587c460dbb17b651e366f0bb

Viktiga takeaways

  • Nästa Apple Watch kan mäta blodtrycket, blodsockernivån och alkoholhalten i blodet.
  • Konstant övervakning hela dagen kan ge data omöjliga att få med ett enda besök hos läkaren.
  • Apple Watch blir snabbt ett bärbart medicinskt laboratorium.

Konstant blodtrycksövervakning hela dagen kanske eller inte är så exakt som din läkares uppblåsbara manschett, men det kan vara mycket mer användbart. Nästa Apple Watch kan övervaka blodtrycket, blodsockret och alkoholhalten i blodet, enligt rykten. Klockan övervakar redan din hjärtfrekvens, din rörelse, omgivningsbuller och till och med dina blodsyrenivåer. Ensamma, dessa är intressanta nog, men tillsammans, i en klocka som nästan alltid är på din arm, kan de revolutionera sjukvården. ”Möjligheterna för sensorer som kan ingå i en klocka är praktiskt taget oändliga, men Apples tillvägagångssätt är att skapa en nästan perfekt produkt innan den läggs i en produktionsklocka,” Vardhan Agrawal, programvaruutvecklare och medskapare av BP-lytic manschettfri bildskärm, berättade Lifewire via e-post. ”Chansen är stor att vi inte kommer att se dessa tekniker i våra egna klockor förrän de är mogna.”

Noggrannhet

De nya sensorerna kommer från den brittiska startupen Rockley Photonics och kan mäta blodtrycket utan en uppblåsbar manschett. ”Det ryktas att Apple använder ett seismokardiogram, som mäter mikroskopiska rörelser i hjärtrytmen”, säger Agrawal. ”Eftersom detta skiljer sig från tekniker som traditionellt har försökt för kontinuerlig blodtrycksövervakning tidigare (till exempel puls-transittid) förväntas det att det kan vara mer exakt.”

Det finns redan massor av klockor och medicinsk utrustning som har handleden som kan övervaka blodtrycket. Omron HeartGuide på $ 500 innehåller till exempel en uppblåsbar manschett i remmen. Det är en ordentlig medicinsk utrustning, men det saknar alla andra funktioner som gör Apple Watch bra. På vissa sätt verkar det som om Apple Watch kommer att göra alla typer av handledsmonterade prylar föråldrade på samma sätt som iPhone gjorde med kameror, iPods, fickkonsoler och (ironiskt) klockor.

Ständig vård

Vanligtvis får du bara mäta din biometri när du besöker läkaren. Konstant övervakning har uppenbara fördelar framför detta, även om den totala noggrannheten är lägre (vilket inte nödvändigtvis är fallet). ”Fördelen med kontinuerlig övervakning av blodtrycket kommer i form av trender”, säger Agrawal. ”För patienter med essentiell högt blodtryck, till exempel, är det viktigt att bedöma de faktorer som orsakar förändringar i blodtrycket. En enda avläsning på läkarmottagningen anses inte vara tillräcklig.”

Apple Watch Series 6-sensor med röda lampor

Om din klocka ständigt övervakar dina vitala tecken kan den också flagga avvikelser. Juridiska varningar trots detta ger Apple Watch ett ganska effektivt tidigt varningssystem. Det upptäcker till och med fall och meddelar räddningstjänsten om du inte svarar. Konstant övervakning ”i fältet” kan också vara Mer korrekt, inte mindre, föreslår Agrawal. ”Faktorer som hypertoni med vit kappa eller maskerad högt blodtryck kan orsaka falska förhöjningar eller minskningar av psykologiska skäl”, säger han. Det är då ditt fysiologiska svar förändras eftersom det finns en läkare som gör dina mätningar.

Andra sensorer?

De andra sensorerna som ryktas för nästa Apple Watch mäter blodsockernivån och alkoholhalten i blodet. Det förstnämnda skulle vara fantastiskt för både diagnos och hantering av diabetes, medan det senare helt klart skulle vara användbart för att titta på vad du dricker när du kör. Tack vare de troliga juridiska komplikationerna får du förmodligen aldrig en app som säger att den är säker / inte säker att köra, men det kan kanske vara avskräckande. ”Möjligheterna för sensorer som kan ingå i en klocka är praktiskt taget oändliga.” En annan mycket användbar bildskärm skulle vara kroppstemperatur. Just nu kan du para ihop en app med en smart termometer, men vad är poängen? Du kan lika gärna använda en billig, vanlig termometer. Temperaturavkänning är alltid praktiskt för allmän sjukdomsdiagnos, men kan vara särskilt praktiskt nu, som en indikator för COVID-19-infektion. Medicinsk övervakning har blivit en av de viktigaste pelarna i Apple Watch-funktionaliteten, så vi kan förvänta oss att den fortsätter. Även om, för att vara ärlig, skulle denna reporter vara glad om Apple ersatte den digitala tidsavläsningen som visas när skärmen sover över en aktiv app.