Skip to content

Face ID med en mask är mindre säkert, men värt det

24 de augusti de 2022
GettyImages 1302358410 a0677571dfae4415ad2ab4c1cc1192e8

Viktiga takeaways

  • iOS 15.4 beta låter dig använda Face ID medan du bär en mask.
  • Säkerhetsnivån är lägre, men det är också en 4-siffrig PIN-kod.
  • Masked Face ID fungerar även för Apple Pay.

Om några veckor kommer du att kunna använda Face ID för att låsa upp din iPhone medan du bär en mask. Den senaste betaversionen av iOS 15 låter dig träna din telefon att känna igen dig medan halva ansiktet är täckt med en mask. Du behöver inte längre dra ner masken och riskera att sprida dina bakterier för att låsa upp din telefon offentligt, och du kommer att kunna autentisera Apple Pay, så att du kan gå tillbaka till säkra betalningar i snabbköpet. Det har tagit ett tag, men Apple verkar ha gjort FaceID gångbart igen. ”Detta gör vårt liv mycket lättare; glöm besväret med att ta av masken eller sätta in ett sexsiffrigt lösenord för att använda vår telefon offentligt. Det kommer att påskynda vår telefonanvändning offentligt, och viktigast av allt, det kommer att begränsa vårt behov av att utsätta oss för viruset, säger Aseem Kishore, grundare av Help Desk Geek.

Peka eller Ansikta

Person som tittar in i en telefon som skannar deras ansikte

Vi är några år in i pandemin, men Apple har bara precis lyckats uppdatera Face ID för att fungera med masker. Den mest troliga förklaringen till detta är att det är svårt att hålla ansiktsigenkänningen tillräckligt säker med endast den övre delen av ansiktet att arbeta på. Apple är helt seriös när det gäller säkerhet, och både Face ID och Touch ID är fantastiska. Vi hör berättelser om Android-telefoner som låses upp av fotografier av ägarens ansikte, men att förfalska Apples biometri verkar praktiskt taget omöjligt. Du behöver ett par enäggstvillingar (eller inte), och du måste aktivt träna din telefon för att känna igen din tvilling. Kort sagt, det fanns inget sätt att Apple skulle försvaga Face ID avsevärt i jakten på bekvämlighet. Men om du bara har ögonen att gå på har du färre datapunkter från Face ID:s rutnät av projicerade punkter och infraröd kamera, som den använder för att fånga en 3D-modell av ditt ansikte. Informationen på skärmen på den nya Face ID-inställningsskärmen bekräftar detta. ”Det är mindre säkert, men för många människor gör bekvämligheten av det de sänkta säkerhetsnivåerna värt det. ” Ansikts-ID är mest exakt när det ställs in för enbart ansiktsigenkänning. För att använda Face ID medan du bär en mask kan iPhone känna igen de unika funktionerna runt ögonområdet för att autentisera. Vanligtvis fungerar Face ID utmärkt för personer som bär glasögon. Men den nya versionen med maskupplåsning kräver att du registrerar alla glasögon du bär. Du måste också titta direkt på telefonen för att låsa upp den. Men trots detta kan det bara vara värt det för många människor. ”Det är mindre säkert, men för många människor gör bekvämligheten med det de sänkta säkerhetsnivåerna värt det. Vad de har gjort för att göra det så säkert som möjligt är att designa det så att personen måste titta direkt in i kameran. Det måste vara en rak- på bild av personens ansikte, med ögonkontakt, vilket inte krävs för standard ansikts-ID utan mask. Detta hjälper vissa med att se till att endast den faktiska ägaren av telefonen kan låsa upp den,” Kristen Bolig, VD för SecurityNerd , berättade för livetstrad via e-post.

Peka och titta

Person som kontrollerar sin Apple Watch

Trots sjunkande säkerhetsnivå är detta förmodligen fortfarande mycket bättre än alternativet. Jag känner människor som har lämnat ett långt, säkert, svårskrivet lösenord för en enkel fyr- eller sexsiffrig PIN-kod för att göra saker som Apple Pay enklare, vilket är en allvarlig säkerhetsrisk. Vi kan antagligen anta att detta nya ansikts-ID för ögonen är bättre än så, särskilt som det enkla lösenordet är det enda mellan en tjuv och alla dina Apple Pay-kort. Apple Watch-användare har kunnat använda sina klockor för att låsa upp sina telefoner ett tag nu, och även om det är bekvämt och förvånansvärt pålitligt, har det aldrig känts särskilt säkert. Upplåsningen kan ske även när iPhone-kameran inte är riktad mot ett ansikte, och det är lätt att missa upplåsningsvarningen som visas på klockan när du är på en upptagen plats. Det är ett svårt problem att lösa, den ultimata avvägningen mellan säkerhet och bekvämlighet. Men just det faktum att Apple har släppt detta som en beta betyder att de är nöjda med den balans som den har uppnått. Det kanske inte är lika bra som att ta tillbaka Touch ID för iPhones, men det är mycket bättre än ingenting.