Skip to content

Facebook-gemenskaper röster oro över brist på moderering

21 de juni de 2021
GettyImages 1196062484 c1b208381837491ea72d6d36985101ac

Viktiga takeaways

  • En långvarig anställd har avgått från Facebook med hänvisning till felaktig information och hat.
  • Företagets sociala mediefilosofi kan utmana individer från olika samhällen.
  • Människor fortsätter att uttrycka sina bekymmer med Facebook, och många lämnar plattformen helt och hållet.

Samhällen fortsätter att kämpa mot Facebooks antimoderationsfilosofi som exemplifieras av VD Mark Zuckerbergs försök att tillhandahålla en fri upplevelse för användarna, men dessa beslut har börjat påverka företaget på mer omedelbara sätt och orsakar oro bland minoritetsgrupper. Facebook fortsätter att hantera nedfall över sitt beslut att låta högeraktivister och milisgrupper organisera motprotester på plattformen som svar på det senaste Jacob Blake-upproret i Kenosha, Wisconsin. Som svar avgick den icke-binära programvaruingenjören Ashok Chandwaney från företaget med hänvisning till Facebooks fortsatta misslyckande med att begränsa hat och spridning av våldsam retorik. ”Jag är inte säker på Facebook. Det blir långsamt en kyrkogård och jag tror att människor blir desillusionerade av den ständiga skandalen.” ”Jag slutar för att jag inte längre kan bidra med magen till en organisation som drar nytta av hat i USA och globalt”, skrev de i sitt avskedsbrev som publicerades av Washington Post. ”Våldsamma hatgrupper och högerextrema miliser finns där ute och de använder Facebook för att rekrytera och radikalisera människor som fortsätter att begå våldsamma hatbrott.”

Avskedsvägar

Facebooks bristande måttlighet och vägran att bekämpa felinformation och hat på dess plattform har varit en pågående fråga. I åratal har grundare och VD Mark Zuckerberg undvikit kritik från kritiker både utanför och inom företaget. Tidigare i sommar arrangerade hundratals anställda en virtuell walkout i ett sällsynt ögonblick av offentlig kritik för Zuckerbergs beslut att låta inflammatoriska, våldsamma inlägg av president Trump cirkulera.

Chandwaney nämnde detta i sitt avgångsbrev som en av de främsta motiverande faktorerna för sitt beslut att lämna: ”Med tanke på bristande vilja, engagemang, brådskande och öppenhet kring hur man agerar medborgerliga rättighetsrekommendationer efter bästa förmåga är jag kvar undrar om revisionen var avsedd att vara en PR-avböjningsstrategi. ” Omnämnande av president Trumps nu virala tweet om BLM-protesterna i sommar, fortsatte de och sa: ”Varje dag” Plundringen börjar, skjutningen börjar ”är uppe en dag som vi väljer att minimera regleringsrisken på bekostnad av säkerheten för Svart, inhemskt och färgat. ”

Misslyckande med att starta

Gemenskaper har länge haft problem med Facebooks moderationspolicyer eller brist på sådan. I mars avgjorde företaget en rättegång på 52 miljoner dollar med moderatorer som led av diagnosen PTSD på jobbet. Hata och våldsamma videor cirkulerar dagligen på plattformen, och medan moderatorer gör sitt bästa för att minska sin förekomst är det omöjligt att begränsa allt. Detta har fått slutna grupper att växa upp för att inympa likasinnade människor eller utsatta samhällen från härjningarna i Facebooks tillåtna sociala mediefilosofi.

Black Simmer Facebook-gruppen har varit ett passionprojekt för videospelstreamer och YouTuber Xmiramira. Hon skapade det virtuella forumet som ett säkert utrymme för svarta fans och anpassade innehållsskapare som spelar The Sims 4 att samlas och dela erfarenheter, åsikter, mods, memes och allt däremellan.

Idag har den över 20 000 samhällsmedlemmar i sitt låsta forum som övervakas av moderatorer och låses med en serie esoteriska frågor som potentiella medlemmar behöver svara innan de får inträde.

Black Simmer Facebook Group

En av de senaste medlemmarna, Shanese Fontenot, gick med i samhället förra månaden under koronaviruspandemin efter att ha introducerats till plattformen av en vän. Letar efter ett utrymme att prata bland andra Simmers, namnet som kärleksfullt ges till fans av den populära videospelfranchisen, vad hon tyckte var något viktigare. ”Det är så roligt och det är precis vad jag hoppades att jag skulle hitta”, sa Fontenot via Facebook direktmeddelande. ”Jag rullar i allmänhet bara igenom Facebook och lägger upp bilder, men med den här gruppen känner jag att jag kan tala mer öppet i en icke-fientlig miljö. Det är bara, jag vet inte, bra vibbar.” Medan samhället har varit en gudsgivande, uttrycker hon en känsla som många andra på Facebook har kommit att upprepa. Webbplatsens övergripande dåliga tillsyn har fått många att fly från plattformen i rädsla för vad de ser som en förtryckande plattform eller i bästa fall farlig nonchalans.

Förlust av säkerhet och kontroll

År 2018 drabbades Facebook av en massiv motreaktion efter att ett dataintrång från det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica fick miljontals Facebook-användare att lagra och skörda sin känsliga information utan samtycke. Uppgifterna delades med konservativa politiker och missbrukades för deras valkampanjer, inklusive Trump-kampanjen under presidentvalet 2016.

En undersökning efter skandalen Pew Research fann att 26 procent av amerikanerna raderade appen från sina smartphones 2018, vilket signalerar en kraftig vändning i allmänhetens förhållande till plattformen. ”Jag är inte säker på Facebook. Det blir långsamt en kyrkogård och jag tror att människor blir desillusionerade av den ständiga skandalen,” sa Fontenot. ”Om det inte var för mina familjekontakter och [The Black Simmer] Jag skulle ha raderat [Facebook] för länge sedan … inte värt det. ”