Skip to content

Gör dina foton bättre med GIMP -kurvor

15 de augusti de 2021
gimp 56a324823df78cf7727c007b

Om du tycker om att ta foton med din digitalkamera, men ibland inte når de resultat du hoppats på, kan du veta hur du använder Curves-funktionen i GIMP för att skapa snyggare bilder. Curves -funktionen i GIMP kan se ganska skrämmande ut, men den är mycket intuitiv att använda. Faktum är att du fortfarande kan få bra resultat genom att helt enkelt leka med kurvor utan en handledning om vad du gör.

Öppna kurvorna i GIMP

 1. Öppna ett foto som du tycker har dålig kontrast.

 2. Välj i Gimp Färger > Kurvor.

  En skärmdump av GIMP med alternativet Curves under menyn Färger markerad

 3. Du kommer att se att det finns ett antal alternativ tillgängliga, men för den här övningen, ignorera Förinställningar, se till att Kanal rullgardinsmenyn är inställd på Värde och den Kurvtypen är jämn. Kontrollera också att Förhandsvisning rutan är markerad eller så ser du inte effekten av dina justeringar. Du bör också se att ett histogram visas bakom Kurvor linje, men det är inte viktigt att förstå detta eftersom vi bara kommer att tillämpa en enkel S -kurva. Innan du gör justeringar av dina foton kan det vara lämpligt att göra en kopia av originalet eller till och med kopiera bakgrundsskiktet och redigera detta innan du sparar en JPEG av det justerade fotot.

  En skärmdump av GIMP: s Curve -fönster med förhandsgranskningsknappen markerad

 4. När du är nöjd med justeringarna väljer du OK.

Justera kurvor i GIMP

En S -kurva är ett mycket enkelt sätt att justera med Kurvor funktionen i GIMP och detta är förmodligen den vanligaste Kurvor justering i valfri bildredigerare. Det är ett mycket snabbt sätt att öka kontrasten i ett foto och tenderar också att få färger att se mer mättade ut. Om du väljer Delad vy, kan du se dina resultat i den vänstra rutan medan du tittar på originalet i den högra rutan.

 1. I Kurvor markera och håll den diagonala linjen någonstans mot höger sida och dra den uppåt. Detta ljusnar upp de ljusare pixlarna i ditt foto.

  En skärmdump av GIMP med Curves -fönstret markerat

 2. Välj nu och håll kvar linjen mot vänster och dra den nedåt. Du bör se att de mörkare pixlarna i ditt foto har blivit mörkare.

  En skärmdump av GIMP med Curves -fönstret markerat

 3. Du bör vara försiktig så att effekten inte ser för onaturlig ut, även om det beror på smak. När du är nöjd med effekten är det bara att välja OK för att tillämpa effekten.

Vad är histogrammet?

Helst täcker histogrammet bara ett område i mitten av fönstret. Det betyder att det inte finns några pixlar med mycket mörka eller mycket ljusa värden i bilden. Det betyder också att kurvan bara kommer att ha någon effekt när den är inom det område som täcks av histogrammet.