Skip to content

Grundläggande Dashcams vs Avancerade Dashcams vs. Dashcams med dubbla kameror

4 de juli de 2021
dashcam behind the front window of a car 845828780 5b54cccec9e77c005b0e9d8c

Tre typer av enheter kan användas som dash-kameror: specialbyggda dashcams, digitala kameror och smartphones. Om du vill ställa in en dash-kamera och få den att spela in automatiskt när du sitter bakom ratten, vill du ha en specialbyggd enhet. I den här guiden tittar vi på de tre typerna av dedikerade dashcams som är tillgängliga.

Grundläggande Dash Cams Avancerade Dashcams Interiör / exteriör Dashcams
Det billigaste alternativet. Dyrare. Dyraste.
Inga avancerade funktioner. GPS, ljud och sensorer. Övervakar både interiör och exteriör.

Bland dashcams hittar du några grundläggande kameror utan krusiduller, sofistikerade dashcams med avancerade funktioner och kameror som spelar in både insidan och utsidan av fordonet. När det gäller vilka funktioner du ska leta efter beror det på din budget och vad du behöver kameran att göra.

 

Grundläggande Dashcams Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Den mest prisvärda typen av dashcam.
 • Enkelt och enkelt att installera.

Nackdelar

 • Registrerar endast utsidan / framsidan. Ingen inre vy.
 • Inga avancerade funktioner som GPS-märkning, hastighetssensorer och accelerometrar.

Grundläggande streckkameror tjänar syftet att sitta på instrumentbrädan och ta bilder av vägen framför dig. Eftersom dessa kan ställas in för att spela in när bilen startar, har dessa kameror ett ”ställ in det och glöm det överklagande.” Dessa dashcams är vanligtvis trådbundna i fordonets elektriska system. Vissa är dock utformade för att anslutas till en cigarettändare eller 12V-uttag, och andra inkluderar inbyggda litiumjonbatterier. Grundläggande dashcams spelar kontinuerligt in video och slingrar sig över gamla bilder för att skapa plats för nya bilder. Den inbyggda lagringen är avtagbar och ger dig extra kontroll över inspelat innehåll. Om det låter tillräckligt bra för dig, eller om du arbetar med en stram budget och vill ha det billigaste alternativet, leta inte längre.

 

Avancerade Dashcams Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Avancerade funktioner (GPS-märkning, ljud och accelerometrar) kan visa sig vara ovärderliga efter en incident.

Nackdelar

 • Registrerar endast utsidan / framsidan. Ingen inre vy.
 • Dyrare än en grundläggande dashcam.

Även om majoriteten av dashcams är ganska enkla, kommer vissa med mer avancerade funktioner. Dessa tillbehör inkluderar:

 • Ljudinspelning
 • GPS-loggning
 • Hastighetssensorer
 • Accelerometrar
 • Avbrottsfri strömförsörjning (UPS)

Du har nästan säkert att göra med dyrare produkter i denna kategori. En av de mest intressanta funktionerna du hittar med streckkameror är GPS-loggning. Enheter med den här funktionen har inbyggda GPS-mottagare som ger ett videoöverlägg för ett fordons fysiska plats. Detta är användbart om du måste fastställa platsen för ditt fordon efter att en incident inträffat. Hastighetssensorer och accelerometrar kan också vara användbara. Dessa system ger en registrering av hur snabbt ditt fordon färdades vid en incident, liksom förändringen i acceleration när ett annat fordon slogs. En avbrottsfri strömförsörjning gör att en dash-kamera kan fortsätta spela in även om strömmen bryts. Den här funktionen är användbar om du vill använda kameran som övervakningsenhet när din bil är parkerad eftersom den inte tömmer bilbatteriet.

 

Interiör / exteriör (Dual Camera) Dashcams Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Övervakar bilens interiör. Perfekt för att fånga tjuvar eller övervaka barn.

Nackdelar

 • Generellt sett den dyraste typen av dashcam.
 • Trots priset kanske inte har avancerade funktioner som GPS-märkning, hastighetssensorer eller accelerometrar.

Vissa dash-kameror är två kameror i en, med ena sidan mot vindrutan och den andra mot interiören. Dessa dash-kameror har två huvudsyften:

 • De tillåter föräldrar att övervaka sina barns körbeteende.
 • De tillåter ägare att övervaka både interiören och utsidan av sina fordon.

Om du är förälder till en ny drivrutin kan den här typen av dash-kamera vara användbar. Med bilder av bilens interiör, inklusive en tydlig bild av föraren, samt en framåtvänd vy genom vindrutan, gör det att du kan övervaka dina barns körbeteende. Dessa bilder är vanligtvis sammansatta i en enda video, vilket kan ge en berörd förälder bevis på sitt barns säkra (eller osäkra) körvanor. Även om denna typ av övervakning av föräldrar utan tvekan kommer att uppröra alla integritetsinriktade tonåringar kan det ge en möjlighet att öppna en dialog om privilegier, ansvar, förtroende och integritet. Enligt en studie beställd av American Family Insurance visade tonåringar en minskning med 70% av riskabelt körbeteende efter att dessa enheter hade installerats i sina bilar. Denna typ av enhet med dubbla kameror kan också vara användbar av säkerhetsskäl. Om du ställer in en av dessa enheter för att spela in medan ditt fordon är parkerat kan det fånga videobevis om stöld eller träff och olycka.

 

Slutlig dom

Även om det inte finns någon lösning som passar alla kan du hitta en dashcam som passar dina behov genom att hålla dessa funktioner i åtanke. Kanske kommer en billig enhet utan krusiduller att få jobbet gjort. Om du bor i ett område med mycket kriminalitet kan du ha det bättre med en dubbelkameramodell. Du kan också överväga en alternativ enhet som en smartphone-app som efterliknar funktionerna hos en dashcam.