Skip to content

Guide till surfplattans nätverksfunktioner

30 de juli de 2021
GettyImages 533765003 56a27e0c3df78cf77276a921

Alla surfplattor har inbyggd nätverksanslutning, men varje enhet har olika funktioner och begränsningar. Innan du köper en surfplatta, se till att du förstår de många sätt den kan ansluta till internet och andra enheter. Informationen i den här artikeln gäller i stort sett ett stort antal enheter. Kontrollera specifikationerna för enskilda produkter innan du köper.

Alla surfplattor har Wi-Fi

Wi-Fi är den mest allestädes närvarande formen av trådlös nätverksteknik. Wi-Fi är utformat för lokala nätverk, så det ensamma tillåter inte att du använder internet. Du måste först ansluta till ett trådlöst nätverk som delar en bredbandsanslutning eller en offentlig hotspot med internetåtkomst. Offentliga hotspots är mycket vanliga i kaféer, bibliotek och flygplatser, så det är i allmänhet lätt att hitta en anslutning. Det finns flera Wi-Fi-standarder, men de är alla ganska kompatibla med varandra. Här är en sammanfattning av de olika Wi-Fi-standarderna tillsammans med deras funktioner:

  • 802.11ac: Upp till 1,3 Gbps, 2,4 eller 5 GHz-band
  • 802.11n: Upp till 450 Mbps, 2,4 eller 5 GHz-band
  • 802.11a: Upp till 54 Mbps, 5 GHz-band
  • 802.11g: Upp till 54 Mbps, 2,4 GHz-band
  • 802.11b: Upp till 11 Mbps, 2,4 GHz-band

Vissa surfplattor stöder MIMO

En annan funktion som finns i vissa tabletter kallas MIMO. Denna teknik gör att en surfplatta kan använda flera antenner för att ge ökad databandbredd genom att sända över flera kanaler i Wi-Fi-standarden. Förutom ökad bandbredd kan MIMO också förbättra tillförlitligheten och räckvidden för en surfplatta i Wi-Fi-nätverk. Det gör det också möjligt för användare att lyssna på FM-radio på en surfplatta.

Några surfplattor stöder 3G, 4G och 5G Wireless

Alla surfplattor som erbjuder 3G, 4G eller 5G trådlöst kostar mer out-of-the-box på grund av de extra nödvändiga sändtagarna. När du har maskinvaran måste du registrera dig för en dataplan med en operatör som är kompatibel med surfplattan. De flesta dataplaner har ett datalim som begränsar hur mycket data du kan ladda ner över den anslutningen under en viss månad. Transportföretag gör olika saker när du når det locket. Vissa slutar faktiskt att låta data laddas ner, eller andra kan strypa det så att saker som streaming video inte fungerar. Vissa operatörer låter dig fortsätta ladda ner och sedan ta ut överskottsavgifter. Vissa ”obegränsade” dataplaner har fortfarande lock på dem som gör det möjligt att ladda ner upp till en viss datamängd vid fulla nätverkshastigheter. När detta belopp har överskridits minskas nätverkshastigheterna avsevärt. Denna praxis kallas datastrypning och det kan göra det svårt att jämföra dataplaner eftersom det inte är möjligt att avgöra hur mycket data du kan använda innan du har enheten. Det är möjligt att sänka kostnaden för hårdvaran genom rabatterbjudanden när du registrerar dig hos en operatör för ett förlängt kontrakt.

Bluetooth och internetdelning

Bluetooth är det primära sättet att ansluta trådlösa kringutrustning som tangentbord eller headset till mobila enheter. Tekniken kan också användas för att överföra filer direkt mellan enheter. Internetdelning är en metod för att länka en mobil enhet, till exempel en bärbar dator eller surfplatta, med en mobiltelefon för att dela den trådlösa bredbandsanslutningen. Detta kan teoretiskt göras med alla enheter som erbjuder trådlöst bredband och Bluetooth-stöd; Vissa trådlösa operatörer tar dock en extra avgift för att låsa upp den här funktionen. Om du är intresserad av internetdelning, kontakta den trådlösa operatören och enhetstillverkaren för att säkerställa att det är möjligt innan du köper någon hårdvara.

Mobila hotspots

Med trådlösa basstationer eller mobila hotspots kan du ansluta en trådlös router till ett höghastighetsnätverk och dela anslutningen med andra enheter som har standard-Wi-Fi. Vissa surfplattor med 4G och 5G-teknik kan användas som en hotspot för andra Wi-Fi-aktiverade enheter. Dessa enheter kräver också ett datakontrakt med en operatör.

Nära fältkommunikation

NFC, eller nära fältkommunikation, är en kortdistansnätverksteknik. Det möjliggör överföring av data mellan två enheter utan att använda internet. Den vanligaste användningen för NFC just nu är mobila betalningssystem som Apple Pay, men det används också för att synkronisera och dela filer med datorer och andra surfplattor.