Skip to content

HSPA+ -standarden: Förbättrad 3G

17 de september de 2021
GettyImages 983999128 5c61320bc9e77c00010a4a6f

HSPA+ är en av många akronymer som beskriver hastigheten på telefonens internetanslutning. Enkelt uttryckt är HSPA+ ett hybrid 3G -nätverk som överbryggar skillnaden mellan 3G- och 4G -hastigheter. Vissa kommersiella nätverksleverantörer har felaktigt märkt HSPA+ som helt 4G, men det är vilseledande. HSPA+ betyder ”Evolved High Speed ​​Packet Access” (även kallat HSPA Plus) och är en teknisk standard för trådlöst bredband, som kan producera dataöverföringshastigheter på upp till 42,2 megabit per sekund (Mbps). Men vad betyder detta egentligen för konsumenterna? Låt oss titta på mobilstandarder och deras hastigheter lite närmare för att se hur detta kan påverka dig.

En kort historia av mobila nätverksstandarder

Historien om standarder för trådlös kommunikation går tillbaka till 1G 1981, en analog-bara standard långt före tillkomsten av smartphones som endast tillät enkla telefonsamtal. Eftersom ”G” bara betyder ”generation”, kallades 1G inte så förrän 2G kom fram på 1990 -talet, som stöder digitala röstsamtal och textmeddelanden.

2G -nätverk

2G-hastigheter var fortfarande snigelliknande vid 14,4 Kbps (kilobit per sekund). Denna standard förbättrades i slutet av 1990-talet med GPRS (General Packet Radio Service), vilket gav en enhet möjlighet att få åtkomst till en ”alltid på” dataanslutning med hastigheter på cirka 40 Kbps, även om leverantörerna marknadsförde den med 100 Kbps. Ett 2G -nätverk förbättrat med GPRS har ibland kallats ett 2,5G -nätverk. Följande GPRS var EDGE (Enhanced rates for GSM Evolution), mycket snabbare än GPRS men fortfarande inte tillräckligt snabbt för att ta examen till nästa generation av 3G, vilket fick namnet 2,75G. De tidiga iPhonesna kunde till exempel EDGE -hastigheter, som var cirka 120 Kbps till 384 Kbps.

3G -nätverk och HSPA

Med tillkomsten av 3G -standarden 2001 började smartphones verkligen ta fart, eftersom dataöverföringshastigheter slutligen bröt inte bara megabit per sekund hastighetsbarriär utan träffade hastigheter upp till 2 Mbps. En 3G-kompatibel enhet är så snabb att Apple faktiskt kallade sin telefon för iPhone 3G. Och det är här HSPA kommer in. HSPA (utan ”plus”) är en kombination av två protokoll: High Speed ​​Downlink Packet Access (HSDPA) och High Speed ​​Uplink Packet Access (HSUPA) – vilket helt enkelt betyder att dess nedladdnings- och uppladdningshastigheter bygger på de ursprungliga 3G -hastigheterna för en toppdatahastighet på 14 Mbps ned och 5,8 Mbps upp. HSPA+ introducerades sedan 2008 och kallas ibland 3.5G. HSPA+ uppgraderade 3G ytterligare till topphastighetsintervall på 10 Mbps, med verkliga hastigheter i genomsnitt mer än 1-3 Mbps. Återigen har vissa mobiloperatörer med ett 3G HSPA+ -nätverk felaktigt annonserat sin hastighet som 4G. Tänk på att den högsta nedladdningsdatahastigheten för HSPA+ ibland rapporteras vara så hög som 100 Mbps eller max 4G -hastigheter. Detta är felaktigt; du kommer aldrig att få den här typen av flammande hastighet från ett HSPA+ -nätverk (dess topphastighet är 42 Mbps). Som sagt, HSPA+ är den snabbaste sorten av 3G som finns.

4G- och LTE -nätverk

4G -standarden kan producera hastigheter ungefär fem gånger så snabbt som 3G och är baserad på LTE -protokollet (Long Term Evolution). Faktum är att maximala topphastigheter anses vara 100 Mbps, även om medelhastigheten sannolikt kommer att vara mer som 3 Mbps till 10 Mbps – fortfarande ganska snabb och inget att håna åt. Ett 4G -nät fungerar med en annan frekvens än 3G, så se till att du har en enhet som kan dra nytta av den.

5G -nätverk

5G är en ännu inte fullt implementerad trådlös teknik som erbjuder förbättringar över 4G, som hastigheter upp till 10 gånger så snabba.

Nätverk som använder HSPA+

Nätverk som kör 3G eller de som är förbättrade med HSPA+ är vanliga över hela världen. De fyra stora amerikanska operatörerna (AT&T, Verizon, T-Mobile och Sprint) erbjuder alla 4G LTE-nätverkstäckning, beroende på plats, men har också områden med 3G eller 3G HSPA+.

Telefonkompatibilitet med 3G HSPA

Förutom mobila datahastighetsstandarder som 3G och 4G måste mobiltelefonkonsumenter vara medvetna om radiofrekvensband. Ett 3G -nät fungerar vanligtvis på en av fem frekvenser – 850, 900, 1700, 1900 och 2100 – så du måste vara säker på att din 3G -telefon stöder dessa frekvenser (alla moderna telefoner gör det). En telefons stödda frekvenser anges vanligtvis i rutan, eller du kan ringa tillverkaren för att vara säker.