Skip to content

HTC Vive Pro 2 VR-headsetet gör att jag vill gräva Oculus

30 de juni de 2021
VIVEPro2 inoffice1 028b918476924c83a285249220472c37

Viktiga takeaways

  • Det nya HTC Vive Pro 2 virtual reality-headsetet är dyrt till 799 $, men är mycket mer sofistikerat än sin föregångare och slår mycket av konkurrensen.
  • Pro 2 erbjuder 5K-upplösning, 120 Hz uppdateringsfrekvens och ett 120-graders synfält.
  • Bättre hårdvara kan innebära ett slut på VR-rörelsesjuka.

Jag älskar mitt Oculus Quest 2-headset, men nu när det har gett mig en smak av vad VR kan göra kan jag inte vänta med att prova nya HTC Vive Pro 2. Vive Pro 2 slår Oculus lätt på specifikationerna. Som det passar en enhet som kostar 799 $ och är inriktad på pro-användare, erbjuder Pro 2 5K-upplösning, 120 Hz uppdateringsfrekvens och ett 120-graders synfält. Dessa funktioner bör göra det möjligt för Vive att erbjuda betydligt mjukare video och en mer realistisk upplevelse än de flesta konkurrenter när den släpps nästa månad. ”Den nya Vive Pro 2 verkar snyggare än sin föregångare, men det ser fortfarande ut som ett tjockt monster i ansiktet.”

Hejdå, rörelsesjukdom?

Så roligt som det är att använda, jag är fortfarande benägen att ”VR-sjukdom” ibland när jag använder Oculus. Jag hoppas att den högre upplösningen på HTC kan hjälpa. ”På hårdvarunivå hjälper skärmar med högre upplösning och högre bildfrekvens till att minska sjukdomar”, berättade Matt Wren, grundare av BUNDLAR, ett företag med förstärkt verklighetslösningar, i en e-postintervju. Bortsett från skärmuppgraderingarna har HTC också inkluderat mindre justeringar av Vive-designen för sin senaste modell. VIVE Pro 2 har finjusterbart interpupillärt avstånd, vilket borde göra bilden lite skarpare. Det erbjuder också 3D-rumsligt ljud med Hi-Res Audio-certifierade hörlurar. Den nya Vive är ett stort hopp i specifikationer från den ursprungliga Vive Pro, släppt 2018. Den modellen har en upplösning på 2880 x 1600, 90Hz uppdateringsfrekvens och 110 graders synfält. Nya Vive Pro 2 erbjuder en 5K-upplösning med 2448 × 2448 pixlar per öga.

Vive Pro 2 ger också Display Stream Compression, eller DSC, som HTC säger är en första i ett VR-headset. DSC är en visuellt förlustfri standard som används i vissa avancerade bildskärmar. ”Dessa framsteg innebär minimal rörelseoskärpa, och” skärmdörreffekten ”elimineras praktiskt taget, vilket ger människor en mer naturlig och uppslukande upplevelse,” sa HTC i ett pressmeddelande. Vive Pro 2 har många fler ergonomiska funktioner än Oculus, inklusive snabbjusteringsstorlekar och justerbart interpupillärt avstånd (IPD). Nya Vive Pro 2 verkar snyggare än sin föregångare, men det ser fortfarande ut som ett tjockt monster i ansiktet. För dem som uppgraderar från ett annat Vive-headset säger HTC att alla Vive SteamVR-ekosystemtillbehör kommer att fungera med Vive Pro 2, inklusive den nya Vive Facial Tracker och mer. Vive Pro 2 går in i en befintlig SteamVR-installation – oavsett om det är Base Station 1.0 eller Base Station 2.0, Vive Wireless Adapter, Vive-kontroller eller handkontroller och handskar som Valves Index ”knuckle” -kontroller.

Äpplen kontra apelsiner?

Vive Pro 2 är avsedd att anslutas till din dator, snarare än att användas som en fristående enhet som Oculus. Du behöver en dator med en Intel Core i5-4590 eller AMD Ryzen 1500 motsvarande eller högre. För grafik kräver Vive minst en NVIDIA GeForce GTX 1060 eller AMD Radeon RX 480 motsvarande.

Vive Pro 2 på en skyltdocka

Till skillnad från Vive är Quest 2 för VR-nybörjare. Naturligtvis köpte jag nybörjaren Quest 2 för ungefär $ 300, mindre än hälften av priset på Vive Pro 2, så det är inte en rättvis jämförelse. Det har varit ett roligt sätt att utforska virtual reality, och jag har till och med börjat arbeta med headsetet och ett riktigt tangentbord. Men för varje spännande ny funktion som jag upptäcker om Oculus Quest 2, begränsar dess begränsningar mig. Skärmarna är bra på Oculus, men de kan fortfarande vara mycket bättre. Med 1832 x 1920 pixlar per öga har de betydligt lägre upplösning än de på Vive Pro 2. När virtuell verklighet blir mer kapabel kommer användarna troligen att betala högre priser för headset. Det ryktade kommande Apple-blandade headsetet skulle enligt uppgift ha en prislapp så hög som 3000 dollar. Som jämförelse verkar $ 799 för Vive Pro 2 som ett rimligt pris för vad som ser ut som ett utmärkt sätt att få tillgång till världen av virtuell verklighet.