Skip to content

Hur AI förändrar vårt perspektiv på konst

2 de augusti de 2021
GettyImages 600054615 1dcfcd404026489db3aebcc73f58157f

Viktiga takeaways

  • Den välkända artisten, Wassily Kandinsky, hade ett sällsynt neurologiskt tillstånd som kallas synestesi som gjorde att han kunde matcha varje musiknot med en exakt färg.
  • Ett nytt Google -projekt som heter Play a Kandinsky låter dig höra vad Kandinsky kan ha hört när han tittade på färg.
  • Konstutställningar som Kandinsky -projektet går alltmer online eftersom coronaviruspandemin begränsar närvaron på museer och gallerier.
Diagonal, 1930. Konstnär: Kandinsky, Wassily Vasilyevich (1866-1944).

Den berömda artisten Wassily Kandinsky kunde matcha varje musiknot med en exakt färg, på grund av hans sällsynta neurologiska tillstånd som kallas synestesi. Nu kan du uppleva hur Kandinsky såg världen tack vare ett nytt onlineprojekt. Med Google -projektet Play a Kandinsky kan du höra vad Kandinsky kan ha hört när han tittade på färger. Det interaktiva verktyget gör att du kan uppleva hans abstrakta mästerverk från 1925 Gul Röd Blå genom ljud genom att klicka runt konstverket för att lyssna på en komposition i sju delar som färdas genom färger och stämningar som Kandinsky beskrev dem. ”Google har lärt ett konstgjort neuralt nätverk att färger och former överensstämmer med ljud och känslor”, säger Sergey Burukin, chef för beslutsunderrättelse på webbutvecklingsföretaget Greenice, i en e -postintervju. ”De har tränat systemet på Kandinskys musiksamling och fått det att generera ljud som artisten kan ha upplevt från sina målningar.” ”… gäster kan titta på ett objekt i galleriet, transporteras till studion där det gjordes eller platsen där de olika elementen hittades.” Artificiell intelligens (AI) kan leverera mycket oväntade men häpnadsväckande noggranna förutsägelser, sa Erik von Stackelberg, designchef på mjukvaruföretaget Myplanet, i en e -postintervju. ”För medicin kan det innebära snabbare diagnoser”, tillade han. ”Men i konsten betyder det potentialen för vad vi som människor kan uppfatta som variation, spontanitet eller tidigare okända perspektiv.”

Skapa ditt eget mästerverk

Med appen Play a Kandinsky kan du skapa dina egna konstverk. Webbplatsen ber dig välja två känslor för att höra ditt humör som inspirerat av Kandinsky. Du presenteras sedan med en Kandinsky -bild som du kan klicka på för att lyssna på ljud. Du får också interaktivt innehåll som låter dig utforska historien om Kandinskys arbete. ”Musik spelade en viktig roll i Kandinskys arbete”, skrev Renée B. Miller i ett blogginlägg för Denver Art Museum. Wiens kompositör Arnold Schönberg var ett inflytande, sa hon.

Någon som bär ett VR -headset omgiven av konstverk.

”Schönberg övergav tonala och harmoniska konventioner i sina kompositioner på samma sätt som Kandinsky förkastade figuren eller det igenkännbara föremålet till förmån för former, linjer och olikartade färger i sitt arbete”, skrev Miller. Konstutställningar som Kandinsky -projektet går alltmer online eftersom coronaviruspandemin begränsar närvaron på museer och gallerier. Till exempel lanserade San Diego Museum of Art nyligen SDMA 360: A Virtual Gallery Experience, där besökare kan utforska gallerier, zooma in för att se konstdetaljer och läsa hela etiketttexten på både engelska och spanska.

Gå virtuellt för bästa konstvisning

Det bästa sättet att se de flesta konstsamlingar online är med virtual reality, sa Bryce Mathew Watts, en antropolog som arbetar med kulturinstitutioner för att digitalisera sitt arbete, i en e -postintervju. ”Med det här verktyget kan gästerna titta på ett objekt i galleriet, transporteras till studion där det gjordes eller platsen där de olika elementen hittades”, sa han. ”Genom att använda teknik, inte bara för att kopiera och klistra in det som syns personligen, utan för att skapa en rikare upplevelse, når detta en bredare publik och ger något som går utöver det fysiska rummet.” ”I konsten betyder det potentialen för vad vi som människor kan uppfatta som variation, spontanitet eller tidigare okända perspektiv.” Andra typer av konstställen rör sig också online under pandemin. Visual AIDS, en organisation som använder konst för att belysa AIDS -krisen, byggde en unik webbplats som replikerade utseendet på ett konstgalleri med konstverken på väggen för sina årliga vykort från Edge -förmånsevenemanget. ”Vi bestämde oss för att skapa en enkel webbplats snarare än en 3D -virtuell upplevelse, för att möjliggöra en enklare tittarupplevelse eftersom det fanns över 1 000 små konstverk att rulla igenom”, säger Esther McGowan, verkställande direktören för Visual AIDS, i en e -postintervju. ”Våra webbdesigners skapade ett system som gjorde det möjligt för tittarna att klicka på verk på den virtuella” väggen ”och få dem att förstora, och sedan dök mediet också upp så att köpare kunde få en bättre uppfattning om hur arbetet gjordes innan de bestämde sig för att köpa den.”