Skip to content

Hur AI lär sig att läsa dina tankar

22 de juni de 2021
GettyImages 1081904172 1ce8edf790e341d3b87bfc24046e3b15

Viktiga takeaways

  • Forskare arbetar med sätt för datorer att förstå mänskliga tankar.
  • Artificiell intelligens kan upptäcka vem du lockas av genom att undersöka hjärnskanningar, hävdar forskare.
  • Nuvarande AI-teknik kan lära av hur handlare beter sig på de finansiella marknaderna och se vilka tecken som tyder på att ett aktie är attraktivt för investerare.

Datorer kunde en dag läsa ditt sinne, vilket gör allt från online-datering till videospel mycket lättare, säger experter. Artificiell intelligens (AI) kan upptäcka vem du lockas av. Ett datorprogram kunde skapa bilder av ansikten som de visste att vissa användare skulle tycka attraktiva genom att undersöka hjärnskanningar. Det är en del av ett växande försök att bygga datorer som kan förstå våra tankar. ”Ett sådant system kan användas för att välja innehåll som ska tillgodoses för en viss användare”, säger Radek Kamiński, VD för nexocode, ett företag som fokuserar på AI-implementering och konsultation, i en e-postintervju. ”Vi ser till exempel sannolikt personliga annonser med både innehåll och presentation optimerade baserat på implicita och explicita signaler som samlats in från dig.”

Kändisar lockar hjärnan

AI, utvecklat av ett team från Helsingfors universitet och Köpenhamns universitet, var utformat för att skapa mockfoton av ansikten. Forskarna utbildade systemet med 200 000 bilder av kändisar som visades för 30 deltagare i studien, vars hjärnaktivitet övervakades med elektroencefalografi, ett sätt att mäta elektriska signaler i hjärnan. Hjärnaktiviteten ökade när deltagarna fick en bild av ett ansikte som de tyckte var attraktiva. Vissa AI-system som redan finns försöker förutse våra tankar utan att mäta hjärnan. Till exempel kan AI-teknik lära sig av hur handlare beter sig på de finansiella marknaderna och se vilka tecken som tyder på att ett aktie är attraktivt för investerare.

”På samma sätt kan dagens AI-teknik avgöra om ett företag är attraktivt för sina nuvarande anställda”, sa Jacob Sever, medgrundare av Sumsub, en start som ger företag AI-drivna verktyg för identitetsverifiering, i en e-postintervju. ”Det kan utvärdera personens handlingar på kontoret för att se om de är redo att sluta.” Facebook och Google har båda redan AI som kan mäta attraktion baserat på ditt engagemang, konstaterade Matthew Armstrong, Chief Operating Officer för Deepfakes, en AI-driven DeepFake Generator-app, i en e-postintervju. ”Till exempel vet Facebook vilka profiler du tittar på och kommer att börja visa fler människor i ditt flöde som ser lika ut baserat på deras datorsyn AI”, tillade han.

”Ett sådant system kan användas för att välja innehållet som ska tillgodoses för en given användare.” Om det blir tillgängligt skulle AI som använder hjärnskanning sannolikt användas för vinst, säger Armstrong. ”Genom att öka attraktiviteten hos människor i annonser kan stora reklamföretag som Google och Facebook förvänta sig högre klickfrekvenser och mer engagemang på sina plattformar”, tillade han. ”Det är också troligt att illvilliga aktörer kan använda denna teknik för att utnyttja människor genom att presentera ett ansikte som du tycker är mycket attraktivt och sedan begära pengar eller annan värdefull information.”

AI som tänker som oss

Istället för att få datorer att läsa våra tankar kan AI bli mer som mänskliga hjärnor, sa Manjeet Rege, chef för Center for Applied Artificial Intelligence vid University of St. Thomas, i en e-postintervju. ”Det finns vissa strukturella likheter mellan vissa aspekter av hjärnan och ett neuralt nätverk”, sa Rege. Till exempel noterade Rege att mänskliga visuella och neurala nätverk bearbetar bilder genom olika lager. Och ändå, trots den likheten, vet vi fortfarande inte riktigt hur den mänskliga hjärnan fungerar.

Men att få AI att fungera som hjärnan är oerhört komplicerat, säger experter. Att studera hjärnan, inklusive miljarder hjärnceller, kan jämföras med att undersöka miljarder stjärnor på himlen, säger Pascal Kaufmann, president för AI-organisationen Mindfire, i en e-postintervju. ”Om du är för nära verkar hjärnceller som kaotiska apparater”, sa Kaufmann. ”Om du är för långt borta är hjärnvävnaden skrämmande eftersom det är den mest komplexa struktur vi känner.”

Trots årtionden av långsamma framsteg kommer forskare närmare att förstå hur hjärnan fungerar, och resultaten kan löna sig på bättre datorer. ”Att förstå principerna för intelligens kan vara den ultimata stimulansen för mänskliga framsteg,” sa Kaufmann. ”Och det kan öppna en era av helt nya applikationer.”