Skip to content

Hur Apple Music TV syftar till att fånga din nostalgi

15 de juni de 2021
thumbnail apple music tv b279f09d834744328cd17e367560b4a4

Viktiga takeaways

  • 80- och 90-talet gör comeback med Apples senaste innovativa syn på musikbaserad tv med Apple Music TV.
  • Frågor om framgången med Apple Music TV: s affärsplan kvarstår.
  • Nostalgi har blivit en viktig kulturell kraft i den moderna västerländska kulturen när företag och kreativa ser på det förflutna för inspiration.

Lanseringen av Apple Music TV får oss att undra varför teknikjätten är intresserad av till synes föråldrade former av mediesändningar. Som rapporterats av Mängd, Apple Music TV är en gratis, USA-exklusiv, 24-timmars liveström av världens mest populära videor som samlats av deras team av musikexperter via Apple Music eller Apple TV-apparna (via webbläsare, iPhones, iPads eller Apple TV-enheter ). Kanalen försöker också föreställa sig det förflutna på marknaden med sin egen version av videopremiärer med början i fredags med två artister – Jojis ”777” och Saint Jhns ”Gorgeous” – klockan 12 ET och varje efterföljande fredag ​​när nya videor släpps .

Det vänder också blicken för att fokusera på annat exklusivt, musikrelaterat innehåll som Apple har investerat i, som konsertfilmer och intervjuer med musikartister, liknande MTV och BET från förr. ”Det är en era som gör comeback. Om man tittar på TikTok eller Instagram på alla dessa barn är de så inspirerade av mode på 90-talet, särskilt till och med 80-talet i mindre utsträckning,” Texas-baserad kreativ Sondra Bishop sa i en personlig intervju. ”De säger att det tar 20 till 30 år att nostalgi tar tag när människorna i den eran blir vuxna och kreativiteten bakom det vi ser inom mode, musik, konst, film och tv. Och jag tror att vi definitivt ser det med denna återuppkomst av 90-talet över alla dessa medier. ”

Musik-tv: s comeback

En självutnämnd finsmakare av 80-talets musik och mode, var Bishop när musikvideor debuterade första gången 1981 på den nu legendariska MTV med den passande namnet ”Video Killed the Radio Star” av The Buggles. ”Innan det hade vi Dick Clark och andra platser att titta på föreställningar, men där [weren’t] egentligen alla musikvideor … att titta på denna branschform och bli en häftklammer i populärkulturen till nu där den, nästan lika snabbt, har blivit en relikvie från det förflutna är något, säger hon

Dessa dagar sitter inte tweens och tonåringar framför sin TV-apparat och väntar med andedräkt för att få en glimt av deras favoritartisters nya musikvideo. Nu lanserar de helt enkelt YouTube på sin smartphone, surfplatta eller smart-TV och inom några sekunder har de tillgång till ett omfattande utbud av musikbaserat innehåll att uppleva när de vill hur länge de vill. Internet dödade videostjärnan effektivt. MTV är ett skal av sitt tidigare jag.

En kort översikt över TV: s schema för nästa vecka visar nästan varje tidslucka som spelar wipeout-tv-serier Hånlösthet med några filmer och realityserier som 16 och gravid och Havskatt upptar tidsluckor också. Utöver sina prisutställningar spelar musik sällan om någonsin en faktor i stationens dagliga verksamhet, i motsats till dess namn. Enter Apple Inc. En innovatör inom teknikområdet, det är säkert att säga vart Apple går, industrin följer. På samma sätt som Amazon står den i en egen liga när det gäller sina konkurrenter och dess försök att återuppta branschen inom musik-tv gör redan vågor.

Detta leder till en viktig fråga om varför detta multinationella konglomerat investerar i musik-tv i den moderna eran och kopplar omedelbarheten av appbaserade plattformar som Apple Music med det programmatiska arrangemanget av traditionell TV. Det är ett äktenskap som ännu inte har testats. Men med en publik som överstiger 60 miljoner abonnenter är Apple kanske bäst lämpad för att testa teorin om nostalgi-kulturen har tillräckligt med cache för att cementera sig mot den omedelbarhet som användarna har förväntat sig inom den digitaliserade underhållningssektorn.

Nostalgi ögonblick

I sin bok från 2001, ”Framtiden för nostalgi”, fångade Harvard litteraturprofessor och mediekonstnär Svetlana Boym nostalgi. Boym beskrivs som en viktig kulturell kraft och argumenterar för att den är lika framåtriktad som den är retrospektiv: både som en längtan efter det förflutna och samtidigt försöka samla framtiden genom en mytologiserad bild. Från återupplivningarna av populära 80- och 90-talets IP-adresser som Stjärnornas krig och Det till serier som Stranger Things och Wonder Woman 1984 banker på en modern konstruktion från det förflutna, slutet av 2010-talet och nu 2020-talet har definierats av en cyklisk kultur där det förflutna har blivit en salva för nutiden – och det är vad Apple Music TV siktar på. ”Fantasierna från det förflutna som bestäms av nutidens behov har en direkt inverkan på framtidens verkligheter”, skrev hon. ”Den optimistiska tron ​​på framtiden har blivit föråldrad medan nostalgi, på gott och ont, aldrig gick ur modet och förblev okunnigt samtida.”