Skip to content

Hur automatisk ansiktsigenkänning kan förstöra integriteten i verkligheten

25 de juli de 2021
GettyImages 1139860049 6fbb999a7ab54a21b19acef0fd380822
  • Ansiktsigenkänning används ofta av både polis och privata företag.
  • Portlands förbud stoppar all statlig användning och offentlig användning av privata företag.
  • Nyckeln till att slå den här tekniken är att öka allmänhetens medvetenhet.

Portland förbjöd bara ansiktsigenkänning i ett försök att skydda medborgarnas integritet och tillförde en rejäl dagsbot om företag eller statliga myndigheter fångas med tekniken. Ansiktsigenkänning i stor skala som detta är inte som FaceID på din iPhone. Istället kan den användas för att spåra var du befinner dig eller identifiera tidigare dömda butikstjuvar innan de ens begår ett nytt brott. Det är ännu värre om du inte är vit: Amazons erkännande är till exempel mer benägna att identifiera mörkhåriga personer som tidigare arresterats för ett brott. Är det konstigt att teknikjätten spenderade 24 000 dollar i lobbying mot räkningen? ”Jag tror att många människor förmodligen inte är medvetna om de otillräckliga åtgärder som har vidtagits av myndigheter och deras entreprenörer för att säkra denna särskilt känsliga information”, säger Electronic Frontier Foundation (EFF) biträdande chef för samhällsorganisation Nathan Sheard Lifewire via e-post. ”Många är inte medvetna om det [US Customs and Border Protection] enbart entreprenörer har tillåtit att kompromissa med data på registreringsskyltar och ansiktsbilder från över 100 000 personer. ”

Var används ansiktsigenkänning?

Det är inte bara gränsbevakningen som använder automatiserad ansiktsigenkänningsteknik (AFR). Det används också i butiker för att identifiera kända butikstjuvar, på flygplatser för att automatisera invandring och passkontroller, för säsongsbiljettinnehavare att hoppa över köerna vid sportevenemang, för att spåra skolans närvaro och till och med för att förhindra toalettpapperstöld i kinesiska offentliga badrum. I Storbritannien, som har mer än sin rättvisa andel av övervakningskameror (6 miljoner 2015), kan ansiktsigenkänning användas för att söka efter specifika individer genom att skanna alla ansikten som passerar kameran. Vad sägs om den science-fiction filmklichéen, skyltar som känner igen dig och riktar annonser mot dig? Allt är möjligt nu och kan bli vanligt om inte lagen träder in.

Missbruk av dessa system är en verklig fara. När ansiktsigenkänning har utplacerats av polisen i en stad är det troligt att räckvidden kommer att expandera därifrån. Om inget annat kan du spåras automatiskt vart du än går, vilket innebär ett slut på integriteten. Och om dessa databaser läcks eller kapas – som i fallet med USA: s tull- och gränsskydd – kan informationen säljas till vem som helst. Det finns också ett annat stort problem: Stulna biometriska data. Till skillnad från ett ID-kort av något slag, eller till och med en signatur, som kan ändras när det äventyras, har du bara ett ansikte och en uppsättning fingeravtryck. När en dålig skådespelare har sådana kan de utge sig för alltid.

Vad sägs om förbuden?

Portlands förbud går längre än de flesta. Det förbjuder inte bara kommunala avdelningar från att använda tekniken (till exempel polisen), utan hindrar också privata företag från att använda det i offentliga utrymmen. Detta innebär ingen riktad reklam och inga slutkörningar från polisen genom att lägga ut övervakningen. ”Det händer inte utan den typ av samhälls- och arbetstagarförtal som vi har sett under det senaste året.” Förbudet säger att ”invånare och besökare i Portland bör åtnjuta tillgång till allmänna utrymmen med ett rimligt antagande om anonymitet och personlig integritet,” och uppmanar rasismen som ofta är inbyggd i dessa system och säger: ”Svarta, inhemska och folk av färg-samhällen har varit föremål för överövervakning och olikartad och skadlig inverkan av missbruk av övervakning. ”

Ett annat betydande förbud trädde precis i kraft i Wales, Storbritannien. Domstolen har förbjudit AFR eftersom lagen fortfarande inte har kommit till verkligheten. ”Det innebär att all användning av AFR måste stoppas tills en lämplig rättslig grund har upprättats”, säger Daragh Murray från Human Rights Center vid University of Essex, Storbritannien till New Scientist.

Ansiktsigenkänning som används på fotgängare på en New York Street.

Däremot har förbud i USA ofta fått stöd av polisen. ”I många av de städer där förbud mot statlig användning av ansiktsövervakning har antagits gjordes de med stöd från lokala polisavdelningar och andra myndigheter”, säger EFF: s Nathan Sheard. Och det beror på medborgerliga frihetsgrupper som ökar allmänhetens medvetenhet. Detta tryck har också tvingat privata företag att komma i linje. ”Under det senaste året har vi också sett företag som Amazon, IBM och Microsoft ta väsentliga steg för att omvärdera sitt engagemang för teknikutveckling och distribution”, säger Sheard. ”Det händer inte utan den typ av samhälls- och arbetstagarförtal som vi har sett under det senaste året.” Protest och tryck fungerar. Om du inte vill att ditt verkliga liv ska spåras så omfattande som ditt online-liv, är det inte för sent. Vi måste bara bekämpa det.