Skip to content

Hur Blockchain kan förvandla virtuell verklighet

16 de juni de 2021
VVR Beach scr 01b 1024x576 6f9f9cd18bec4d0fa2998bfb5c70f226

Viktiga takeaways

  • Blockchain-teknik kan göra virtual reality till ett säkert utrymme för att köpa virtuell mark och föremål, säger förespråkare.
  • Victoria VR är en delad virtuell arena under utveckling där användare kan göra allt från att spela spel till att handla varor.
  • Blockchain används i ett försök att säkerställa att ingen kommer att kunna fuska under köp i VR-världen.

Blockchain-tekniken blir alltmer populär för finansiella och säkerhetsapplikationer, och den kan snart expandera till virtuell verklighet. En organisation arbetar med den första Massive Multiplayer Online Open World med fotorealistisk grafik. Victoria VR är en delad virtuell arena där användare kan göra allt från att spela spel till att handla varor. Det är en av ett växande antal virtuella verklighetsvärldar under utveckling som försöker använda blockchain. ”Blockchain är viktigt i vårt projekt på grund av dess transparens, öppenhet och omöjligheten att skriva om historia och fusk”, säger Tomáš Bém, grundare av Victoria VR, i en e-postintervju. ”Användarna kommer således att vara de verkliga och ensamma ägarna av alla sina tillgångar (VR-mark, föremål, NFT, VR-tokens, skinn, specialföremål etc.) i Victoria VR.”

Mer än ett spel

Medan Victoria VR faktureras som ett spel kommer plattformen också att finnas tillgänglig för entreprenörer, butiker och annonser, sa Bém. Blockchain används i ett försök att säkerställa att ingen kommer att kunna fuska under köp i VR-världen. Den enda valutan i Victoria VR är VR-token. Ett centralt inslag i Victoria VR-världen är The Big Market VR, där användare kommer att handla blockkedjebaserade icke-fungibla tokens (NFT) i VR. Lanseringen av hela Victoria VR-världen är planerad till nästa år, men The Big Market VR förväntas vara tillgänglig för användare inom några månader. ”En inredningsarkitekt kan skapa ett virtuellt utrymme för kunderna att utforska innan de någonsin köper möbler eller målar en vägg.” Experter säger att blockchain-teknik kan ha utbredda applikationer i både VR och spel. ”NFT: er (icke-fungibla tokens) är per definition unika och kan inte replikeras, bytas ut eller ersättas med något annat”, Taryn Malher, som lär ut VR och blockchain vid Indiana University Kelley School of Business. ”De är verkligen unika. De ger bevis för ägande som stöds av implementeringen av blockchain eller en distribuerad huvudbok.”

VR köper säkrare med Blockchain

Blockchain kan göra digitala tillgångar mer tillgängliga för användare i VR, säger Malher. Antag till exempel att en klädhandlare ville tillåta kunder att testa sina mönster i en virtuell värld snarare än på en fysisk plats. I så fall kunde de fortfarande behålla rättigheterna till sina ursprungliga mönster med hjälp av NFT. ”En inredningsarkitekt kan skapa ett virtuellt utrymme för kunder att utforska innan de någonsin köper möbler eller målar en vägg,” tillade Malher. ”De produkter som används i det virtuella utrymmet kan vara NFT: er som görs tillgängliga för kommersiellt bruk av de företag som skapade produkter som används i designen.”

Jonathan Ovadia, VD för AEXLAB, en VR-start som arbetar med ett förstapersonsskjutspel, noterade att många spel anger i sitt användaravtal att virtuella föremål uteslutande är spelets egendom. ”Med blockchain löses detta problem eftersom spel verkligen kan äga sina objekt i spelet utan att det kan raderas eller tas bort”, sa Ovadia i en e-postintervju. Spelare kan också köpa virtuella bitar av digital mark med blockchain, säger Arthur Carvalho, professor vid Miami University som nyligen publicerade en artikel om blockchain och spel. ”Blockchain-teknik säkerställer att spelarnas tillgångar och investeringar är långlivade, bortom varje enskilt företags livstid eller intresse”, sa han i en e-postintervju.

”I kombination med andra tekniker, såsom headset med virtuell verklighet, har onlinespel nu potential att skapa en långvarig metavers – en alternativ verklighet som har sin egen valuta, ägarstruktur, realistiska avatarer och naturliga mänskliga interaktioner.” ”Blockchain är viktigt i vårt projekt på grund av dess transparens, öppenhet och omöjligheten att skriva om historia och fusk.” Även om de fortfarande befinner sig i en inledande fas lägger blockchain-baserade spel som Decentraland, Cryptovoxels och Somnium Spaces grunden för existensen av metaverser, som har permanent virtuellt land och virtuella utrymmen, sa Carvalho. ”Det kan ta år eller till och med årtionden innan en helt fotorealistisk och uppslukande upplevelse finns”, tillade han. ”Där spelare kanske inte ens kan urskilja vad som är verkligt och vad som är virtuellt.”