Skip to content

Hur Bose och AirPods kan hjälpa till att modernisera hörapparater

24 de juni de 2021
ScreenShot2021 05 19at11.22.00AM 44c7e4fe66ab40b18480e5a9458d8de7

Viktiga takeaways

  • Boses SoundControl-hörapparater är billiga och kan köpas och användas utan samråd med en audiolog.
  • Bärbar teknik förändrar vårt sätt att tänka på medicintekniska produkter som hörapparater.
  • Hörapparattillverkare har fastnat i det förflutna.

Bose och Apple kan lära hörapparatsindustrin en sak eller två om bärbar teknik. Hörlurar och högtalarföretag Bose kommer att börja sälja SoundControl-hörapparater direkt till kunderna. De kostar $ 850 per par och kommer med en telefonapp. Detta kan låta som en dyr produkt, men faktiskt är konceptet ganska radikalt. För det första är $ 850 smuts billigt när det gäller hörapparater. För det andra måste hörapparater vanligtvis köpas via läkare. Resultatet är att många användare håller fast vid grunderna och undviker sina brister. ”De flesta bärare av hörapparater föredrar hörlurar över örat snarare än skida, så de kan fortsätta använda sina hjälpmedel samtidigt, men ofta även då kan kombinationen av de två orsaka riktigt irriterande återkopplingsfrågor.” Henrietta Thompson, berättade designjournalist och kurator för HearWear-utställningen på V&A, till Lifewire i ett mejl.

Problemet med hörapparater

Hörapparater är inte bara dyra och kostar tusentals dollar för ett par, men de måste vanligtvis godkännas som medicintekniska produkter och endast tillhandahållas av läkare. Det är i teorin bra, men i praktiken, titta bara på AirPods. De låtsas inte lösa hörselnedsättning, men de packar otroligt mycket teknik i små paket. I kombination med en iPhone kan AirPods förstärka det omgivande ljudet med Live Listen, finjustera iPhone-musikens och ljudprofilen för att passa din hörsel och till och med varna dig för ljud du kanske inte hör, som dörrklockor eller bilhorn. ”I örat är hörlurar vanligtvis inte kompatibla med hörapparater.” Vanliga hörapparater är också svåra eftersom alla får ut, medan AirPods är ett måste tillbehör. ”Medicinska gadgetföretag är fortfarande av den uppfattningen att de flesta människor vill att medicinska hjälpmedel ska vara iögonfallande och osynliga, men de är det aldrig”, säger Thompson. ”På samma sätt behöver du inte prata om dem i ljusa färger. Smycken är en sådan personlig sak, så det är också svårt att få rätt. Mycket bättre att efterlikna bärbar teknik som människor faktiskt längtar efter. Vitt, svart och silver är alltid snyggare än stick-gips naken. ”

Och det är inte bara utseende. Grundläggande funktionalitet saknas. Hörapparatbäraren och apputvecklaren Graham Bower gav Lifewire en lista över sina problem med de flesta hörapparater:

  • Du måste öppna batterifacket för att stänga av dem och orsaka att batterierna ibland faller ur.
  • Inget bekvämt väska när du vill ta ut dem.
  • Helt fruktansvärda appdesigner, som om de gjordes av en 3-åring med kritor.
  • Massor av inställningar att välja mellan när du verkligen vill att de bara ska fungera.

Vi föreslår inte att personer med nedsatt hörsel ska kunna gå ut och köpa hörapparater från elektronikbutiken, men vi är typ av föreslår det. Apotekets läsglasögon kommer inte att korrigera synen såväl som korrekt receptbelagda glasögon, men de ger billig och enkel hjälp till miljontals människor som annars skulle kämpa. Varför kan inte hörapparater fungera på samma sätt?

Framtiden

Boses SoundControl-hörapparater pekar på en framtid där hörapparater bara är en annan specialiserad linje inom konsumentteknik. De kommer initialt att säljas direkt till användare i fem stater – Massachusetts, Montana, North Carolina, South Carolina och Texas – och kräver ingen audiolog. Användare kan montera och justera dem själva, även om de använder vanliga hörapparatsbatterier istället för uppladdningsbara.

Hörapparaterna är avsedda för personer med mild till måttlig hörselnedsättning. Detta är en välkommen utveckling, men vad som kan vara viktigare är effekten av allestädes närvarande bärbar teknik på våra attityder. ”Dessa dagar är människor mycket mer respektfulla för bärbara datorer som förbättrar din hälsa”, säger Thompson. ”Välbefinnande och, avgörande, att ta kontroll över det, [are] ses som ett positivt drag. Språket kring det hela förändras – det handlar mindre om funktionshinder och mer [about] bemyndigande. ”