Skip to content

Hur brandväggar kan skydda dig från säkerhetsrisker

21 de juni de 2021
GettyImages 1268601565 5fb2f2663afc484785e0caafa96ff182

Viktiga takeaways

  • Personliga brandväggar kan hjälpa till att skydda ditt hemnätverk från hackare.
  • Forskare fann säkerhetsproblem med över 100 miljoner internetanslutna enheter.
  • Internetbrott riktat mot individer är ett växande problem eftersom fler arbetar hemifrån.

En ny upptäckt av säkerhetsproblem med miljontals internetanslutna enheter lyfter fram behovet av att användare överväger en personlig brandvägg, säger experter. I en ny rapport hittade forskare nio sårbarheter i kommunikationsprotokollen som används i IoT-enheter. Sårbarheterna kan leda till Denial of Service (DoS) eller Remote Code Execution (RCE) av hackare. Över 100 miljoner IoT-enheter för konsumenter, företag och industri kan påverkas. Säkerhetsfel kan göra det möjligt för hackare att ta enheter offline eller styra dem på distans. Cyberbrottslingar kan också använda säkerhetsfrågorna för att få bredare tillgång till berörda nätverk. ”Cyberhot mot dem som kommer åt internet hemma har ökat det senaste året”, säger Heather Paunet, en säkerhetsexpert på cybersäkerhetsföretaget Untangle, i en e-postintervju. ”När IT-avdelningar klättrade för att ställa in arbetare för hemmakontor såg skadliga aktörer en möjlighet och började utnyttja brandväggar som antingen inte fanns på plats eller inte var tillräckligt effektiva.”

Brandväggar till undsättning

Brandväggar kan hjälpa till att förhindra hackare från att utnyttja den typ av sårbarheter som finns i den senaste rapporten, säger Dirk Schrader, en säkerhetsexpert på cybersäkerhetsföretaget New Net Technologies, i en e-postintervju. Personliga brandväggar kan skydda mot hackare som skickar dig ett skadligt e-postmeddelande, liksom någon som hoppar på din öppna internetanslutning, säger Kris Bondi, VD för cybersäkerhetsföretaget Mimoto, i en e-postintervju. De kan också vara ett bra verktyg för integritetsskydd.

Närbild av någon som håller en smartphone som har en låsikon på skärmen och "Din enhet är skyddad."

Konsumentbrandväggar kan komma i form av en mjuk eller hård brandvägg, sa Brian Desmot, VD för cybersäkerhetsföretaget iTecs, i en e-postintervju. En mjuk brandvägg är vanligtvis en som är installerad i systemet och ger ett lättanvänt gränssnitt. En hård brandvägg är en apparat installerad i konsumentens hemnätverk och modererar trafiken som kommer in och ut ur nätverket. ”Användarens behov av brandväggar för att säkerställa att deras system effektivt kan blockera oönskad eller obehörig nätverkstrafik och förfrågningar,” tillade Desmot. ”En brandvägg kan också hindra virus som framgångsrikt har infekterat en dator från att överföra känslig data.”

Anslut din egen brandvägg

Till exempel finns det Firewalla, en hård brandväggsenhet som ansluts till din router. Den övervakar nätverkstrafik och varnar dig via en app om onormal smart hem-enhetsaktivitet. Firewalla påstår sig också blockera hackare och cybertjuvar från att kunna bryta mot smarta hemanordningar för att stjäla personlig information.

En programvarubaserad brandvägg är Bitdefender, som syftar till att blockera intrång och filtrera din nätverkstrafik. Det inkluderar också webbkamera- och mikrofonskydd för att förhindra avlyssning. En av de vanligaste typerna av attacker som brandväggar hjälper till att förhindra är DDoS-attacker, säger Tom Kirkham, VD för cybersäkerhetsföretaget IronTech Security, i en e-postintervju. DDoS-attacker är attacker riktade mot webbplatser som erbjuder en onlinetjänst. ”De betraktas som skadliga attacker där cyberbrottslingar angriper en viss onlinetjänst genom att övermäta webbplatsen”, sa han. ”Hackare bombarderar webbplatsen med ett överflöd av onlinetrafik och lämnar servern eller nätverket där den inte längre kan hantera trafiken.” För bästa skydd bör brandväggslösningar skydda ditt nätverk, liksom enheterna och användarna, sa Paunet. ”En brandvägg kan också hindra virus som framgångsrikt har infekterat en dator från att överföra känslig data.”

Brandväggen bör innehålla virusskydd; hotförebyggande, för att hindra skadliga servrar med dåligt rykte från att tillåtas i nätverket; och skydd mot ransomware och klick på skadliga länkar. Det bör också inkludera webbfiltrering som skyddar användare från att klicka på länkar som kan utföra något på deras enheter. Trots sina fördelar är brandväggar inte ett perfekt skydd. ”Personliga brandväggar är dock inte bra för att förhindra skadliga attacker”, säger Bondi. ”Malware kan nå systemet från en kompromissad tjänst i form av pålitliga data.” Bondi rekommenderar att du använder en personlig VPN istället för en brandvägg. ”Ett VPN krypterar din kommunikation och maskerar din aktivitets plats. Tänk på det som att fungera inkognito med extra säkerhet och förmågan att namnge var du verkar befinna dig,” sa Bondi.