Skip to content

Hur den fan-made TikTok ’Ratatouille Musical’ blev ett fenomen för sociala medier

18 de juni de 2021
Basil 513561097 f69e03fb34504831a561ee71d6ee5ac2

Viktiga takeaways

  • Ratatouilles kulturella betydelse har blivit en viral sensation och blivit skyddshelgon för TikTok-framgång.
  • Dessa virtuella föreställningar har blivit livsnerven för en svältande publik eftersom COVID-19 har orsakat nedläggningen av teaterproduktioner rikstäckande.
  • Framtiden för den fan-made musikalen är uppe i luften eftersom trenden fortsätter att få dragkraft.

TikToks senaste vurm är inte en ny viraldans eller ett fängslande ljud, det är … a Ratatouille musikalisk? Ja, a Ratatouille musikalisk. Traditionella underhållningssektorer har tagit en enorm hit från COVID-19-pandemin, men ingen gillar riktigt levande teater. Från massiva produktionsteam och egen publik till vaktmästare och koncessionsvärdar, teatrar har tvingats stängas på grund av förståeliga infektionsproblem. Med massvaccinationer fortfarande månader borta. Broadway förväntas inte öppna sina dörrar förrän i mitten av 2021. Nästan ett år med utställningar har avbrutits hittills och tusentals jobb släpptes. Denna viral musikal kom med vid rätt tidpunkt. ”Jag har aldrig upplevt någonting där världen alla arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål för ett gemensamt projekt”, säger skaparen Emily Jacobson under en intervju med Inside Edition om virusrörelsen.

Rat of All Our Dreams

Det hela började den 10 augusti med en oskyldig kort TikTok-sång som sjöngs av den 26-åriga läraren i den passande titeln ”Ode to Remy”, om den titulära råttan i den populära Pixar-filmen från 2007. För att fira tillkännagivandet av den nya EPCOT-turen ”Remy’s Ratatouille Adventure”, som skulle öppnas 2021, visste Jacobson inte att ”råttan i alla våra drömmar” skulle bli mer än en fängslande bortkastande text.

”En del av parodin är att förverkliga det på ett mycket riktigt sätt, så det låter som om du lyssnar på ett Broadway-album genom att åberopa känslor.” Halvparodi, halvt seriös mockup, TikTok-musikalen har fångat uppmärksamheten hos mer än några amatörer. Klassiskt utbildad kompositör och arrangör Daniel Mertzlufft kastade sin hatt i ringen fräsch av viral berömmelse från hans New York sommar-inspirerad livsmedelsbutik musikalisk TikTok-video. Precis som hans tidigare försök, tillade hans syn på Jacobsons ”Ode to Remy” några välbehövliga klassiska showtune-troper och den Disney-magin, komplett med den berömda bombastiska crescendo.

Slutresultatet var praktiskt taget omöjligt att skilja från en typisk Broadway-närmare. ”Jag hörde det och fick veta av min vän att musikalisera det. Och jag tänkte, ”Åh nej, det här är lysande för en akt två final för en stor Disney-show,” sa han i en telefonintervju med Lifewire. ”Den sista raden är att världen kommer att komma ihåg ditt namn, och vilket bra sätt att avsluta en show. En del av parodin är att förverkliga det på ett mycket riktigt sätt, så det låter som om du lyssnar på ett Broadway-album genom att åberopa känslor trots att det inte riktigt var vettigt och det var slumpmässigt. Jag trodde inte att det skulle starta en revolution, jag trodde bara att det skulle bli en rolig video. ” Men en revolution var det. Med nästan 10 000 videoklipp som använde orkesterljudet från hans skapelse och över 125 miljoner visningar totalt under #ratatouillethemusical, har rörelsen, född på TikTok, tagit fart över sociala medier. Det inspirerade tusentals användare, inklusive professionella scenografer, skådespelare, kostymdesigners och amatörer, att släppa loss sin inre musikteaternörd.

Framgång efter remy

För teaterproffs som Merklufft var det ett relativt ensamt år, men han kunde inte skaka teaterfelet och ledde honom till TikTok för att få rättelse. Han tror att denna önskan många efter en form av liveunderhållning är det som fick Ratatouilles musikrörelse att ta fart. Med inget annat än tid på sina händer försökte människor att förnya, underhålla och, viktigast av allt, bli underhållna.

”Det finns många sätt att anpassa och förnya sig, men i slutet av dagen är det fortfarande inte levande teater och jag tror att det är vad folk saknar och längtar så mycket efter. Jag kan inte se en annan Zoom-föreställning, sa han. ”Att producera något som detta, där det också är helt nytt innehåll, är så spännande. Det känns väldigt verkligt och nytt och att möjligheterna är levande och tillgängliga igen. Levande teater var borta och det var publik och de ville helt klart ha det, så jag gav det ett skott och det visade sig bra. ” Med ett Broadway-inspirerat utseende på The Late Late Show With James Corden—Komplett med legenderna Patti LuPone, Audra McDonald och Kristin Chenoweth som sjunger delar i en annan musikal han skrev – Mertzlufft lever en version av sin dröm, allt tack vare en liten viral råttmusical. Viralitet har gett honom och andra kreativa mer än ett utlopp för sina talanger. Det är tillåtet för dem att visa upp sina färdigheter för en miljon publik.

Den obehöriga framtiden

Förvänta dig inte mycket från Disney, Pixars moderbolag. Mediejätten är notoriskt snäv över framtida projekt och historiskt tveksam att arbeta med oberoende skapare utan ett undertecknat kontrakt och bindande NDA. Fortfarande, inte någon som förde ett bra viralt ögonblick, erkände företaget den sociala mediasjubben och kastade hatten i ringen genom att nicka till det fan-made projektet på både den officiella Pixar Instagram-sidan och Disney på Broadway Twitter-konto. Under tiden kommer den virtuella egengjorda Ratatouille-musikalen att göra – med lite vickrum för en potentiell, verklig framtid. ”Jag vet inte hur mycket jag kan säga, men jag hoppas verkligen inte på en egentlig Broadway-produktion av den. Men som sagt, det finns andra former av teater förutom Broadway, ”sade Mertzlufft.