Skip to content

Hur en Apple-sökmotor kan skydda din integritet

28 de juni de 2021
ScreenShot2020 08 31at1.32.16PM 74ba766aceeb40ab88a031eddf887ab9

Viktiga takeaways

  • Spekulationer ökar på möjlig utveckling.
  • Användarnas integritet skulle sannolikt vara en motivator.
  • Apple stöder federal lagstiftning om integritet.

Titta på teknikbranschen den här veckan spekulerade i att Apple utvecklar sin egen sökmotor för att utmana Google, som äger 92,8 procent av den globala sökmotormarknaden. Om det är sant, skulle det troligen fokusera på att skydda din integritet, något som Googles affärsmodell inte gör. Jon Henshaw, grundare av det digitala marknadsföringsföretaget Coywolf, sparkade igång med ett blogginlägg med hänvisning till ökad genomsökningsaktivitet på Applebot och en uppgång i jobbannonser för söktekniker. ”Vid denna tidpunkt är allt baserat på observation och gissningar,” skrev Henshaw. ”De kanske aldrig släpper en sökmotor. Det är också möjligt att iOS-, iPadOS- och macOS-användare kommer att använda den och inte ens vara medvetna om det. Det kan integreras så tätt i operativsystemet och inbyggda appar att varningar och Spotlight-sökningar sakta stjäl frågor som annars skulle ha gjorts på Google. ”

Privat surfning

En Apple-producerad sökmotor skulle sannolikt skapa en mer privat surfupplevelse jämfört med Google, där varje mängd användardata analyseras, bearbetas, kategoriseras och säljs på den öppna marknaden i marknadsföring och försäljning. Apple, å andra sidan, säger att integritet är en grundläggande mänsklig rättighet och en av dess kärnvärden. ”Vi byggde Safari för att vara den bästa webbläsaren för din Mac, iPhone och iPad. Inbyggda sekretessfunktioner gör att du surfar i ditt företag, sa Apple om sin nuvarande inbyggda webbläsare för iOS och macOS.

Apples Safari-webbläsares flikvy på iOS och macOS

Apples VD Tim Cook har länge varit en förespråkare för integritet på Internet. Företaget har prioriterat integritet genom hela produktlinjen. Safari 14, som tillkännagavs i juni och anländer senare i år med nya MacOS Big Sur, kommer att kunna berätta vilka annonsspårare som körs på webbplatsen du besöker och ge en 30-dagarsrapport om de kända trackers som den har identifierat . Det kommer också att berätta vilka webbplatser dessa spårare kom från. Cook har gått så långt som att föreslå att hans bransch har misslyckats i detta avseende och att den federala regeringen bör gå in. ”Jag tror att vi alla kan erkänna att när du har försökt göra något och företag inte har självpoliserat, att det är dags att ha rigorösa regler, säger han till ABC News. ”Och jag tror att vi har passerat den tiden.”

Apple-konflikt

Google delar inte Apples filosofi om integritet, vilket innebär att Apple måste kompromissa när det gäller att arbeta med Google. Apple kämpar med sin nuvarande affär med Google, som betalar Apple miljarder för att göra Google till sökmotorn för Safari på både macOS och iOS.

I en intervju med Axios på HBO försökte Cook motivera varför Apple samarbetar med Google. ”Jag tycker att deras sökmotor är bäst. Titta på vad vi har gjort med kontrollerna vi har inbyggt. Vi har privat surfning. Vi har ett intelligent spårningsförebyggande, säger Cook i videon. ”Vad vi har försökt att göra är att komma på sätt att hjälpa våra användare under hela dagen. Det är inte en perfekt sak. Jag skulle vara den allra första personen som sa det. Men det går långt för att hjälpa till. ”

Är DuckDuckGo svaret?

Vissa branschanalytiker föreslår att Apple tar en genväg och köper DuckDuckGo (en integritetsfokuserad sökmotor) och ommärker den som en Apple-sökmotor. ”Med DuckDuckGo är du sökaren, inte den sökte”, sa sökföretaget i ett uttalande. ”Det betyder att söktjänsten inte samlar in information om dig, inte samlar in dina sökfrågor och inte installerar cookies eller spårningskod på dina system.”

Insatserna för sökmotorns annonsintäktsmarknad är höga. Enligt en rapport från eMarketer kommer Google att netto mer än 71 procent av sökannonsintäkterna 2020 och 70,5 procent 2021. Intäkterna från sökmotorer förväntas uppgå till 64 miljarder dollar i år och 86 miljarder dollar till 2023. Om Apple utvecklar en sökmotor. att döda Google-draken kan det betyda en framtid där det vi söker förblir vår verksamhet, och inte en ledning för de företag som skulle försöka sälja oss något. Även om vi inte vet säkert förrän Apple släpper ut en sådan sökprodukt, kan det vara en välsignelse för det integritetsmedvetna bland oss.