Skip to content

Hur GPS-teknik kan minska snabba polisjakter

17 de juni de 2021
GettyImages 481925376 da1bd4c5f00546cc998ce76c3617fa99

Viktiga takeaways

  • Polisen vänder sig i allt högre grad till GPS-prylar som spårar flyktande bilar snarare än att bedriva höghastighetsuppdrag.
  • Experter säger att biljakter kan vara farliga och döda hundratals människor varje år.
  • Vissa polisavdelningar har förbjudit biljakt efter incidenter när oskyldiga åskådare dog.

En högteknologisk grej kan hjälpa polisen att spåra flyktande brottslingar utan att behöva jaga dem. Star Chase-prylen kan lanseras från en poliskryssare till ett annat fordon för att spåra den under en jakt. Den följer de borttappade misstänkta med GPS och antogs nyligen av Franklin County Sheriff’s Office i Ohio för att förhindra höghastighetsjakter. Experter säger att att undvika sysslor kan rädda liv. ”Jagar är vansinnigt farliga”, sade den tidigare federala brottsbekämparen Leonard A. Sipes Jr. i en e-postintervju. ”Man vet aldrig vad föraren ska göra. Förare är ofta unga och påverkas av droger eller alkohol och arbetar med ren adrenalin. De kommer att sätta sig själva och andra i fara för mindre brott.”

Skjuta GPS för att fånga misstänkta

Denna nya teknik kan hjälpa till att hålla jagar säkra eller till och med hända i första hand. Star Chase GPS Launcher sitter bakom ett polisfordons galler och kan utlösas av tjänstemannen. GPS-enheten håller fast vid den misstänktes fordon med ett ”aggressivt lim”. ”När en jakt eller avkörning verkar överhängande, kan tjänstemän distribuera en fordonsmonterad GPS-startkod inifrån eller utanför patrullfordonet via en konsol eller fjärrnyckelfob”, skriver företaget på sin webbplats. ”Om det behövs kan den misstänkta fordonsinformationen också delas med angränsande jurisdiktioner, vilket förbättrar samarbete mellan samhällen och samhällsrelationer.” Biljakter kräver många liv varje år. Från 1996 till 2015 dödades i genomsnitt 355 personer årligen i jaktrelaterade olyckor, enligt en studie från US Department of Justice.

Polisjakter är farliga eftersom de vanligtvis förvandlas till att köra med högre hastighet än vad som är säkert, säger Melanie Musson, en fordonssäkerhetsexpert med AutoInsuranceEZ.com, i en e-postintervju. ”När de inträffar i bostadsområden, kör den som flyr i allmänhet i en osäker hastighet och uppmärksammar vad som ligger bakom honom (polisen) snarare än vad som ligger framför honom (gång- och fordonstrafik),” sa Musson. ”De kanske inte kan reagera på förhållanden säkert.” En av de vanligaste anledningarna till att misstänkta flyr är att de kör ett stulet fordon, påpekade Musson. Och de flesta bilar är stulna i trånga städer. ”De största säkerhetsproblemen gäller oskyldiga åskådare,” sa hon. ”Är det värt att riskera livet för en oskyldig åskådare att fånga en dålig kille?” GPS-spårningsenheter kan hjälpa till att minska olyckor, sade Musson. Spårarna kan ”distribueras på den flyktandes misstänkta bil för att tillåta brottsbekämpning att spåra den misstänktes fordon och förbereda sig för en säkrare gripande i en mer taktiskt lämplig miljö”, tillade hon.

Förbjuder biljakter

Vissa polisavdelningar har förbjudit biljakt efter incidenter när oskyldiga åskådare dog. I Atlanta satte polisen tillfälligt slut på biljakter efter att en serie höghastighetsförföljelser dödade oskyldiga förare. Nya regler tillåter att polisen i Atlanta endast bedriver sysslor när de har direkt kännedom om att den flyktande misstänkta har begått eller försökt begå ett våldsbrott, och att den misstänktes flykt utgör en överhängande fara.

En grundvy av en polis som närmar sig ett stoppat fordon.

Men biljakter behöver inte vara farliga, sa Sipes. ”Det finns sätt att mildra risknivån genom att helt enkelt hålla fordonet i sikte och inte vara på deras stötfångare i höga hastigheter. De kommer att göra ett misstag eller krascha om de lämnas på egen hand,” tillade han. Polisen måste använda sin bedömning när de bestämmer sig för att jaga en flyrande bil. ”Vad en officer gör beror på omständigheterna”, sa Sipes. ”Om [the offender] springer från ett trafikstopp, kommer inte tjänstemannen att äventyra allmänheten. Licensnumret tillåter lämpliga åtgärder. Om en känd våldsbrottsman just har begått ett mord, kommer tjänstemän att göra allt som behövs för att ta personen i förvar. ”Spårningstekniken kan bli ännu mer högteknologisk, förutspådde Sipes. och leverera koordinater och ta bilder av föraren, fordonet och bostaden, säger han.