Skip to content

Hur iPadOS 15-widgetar kan ändra hur du använder iPad

14 de juni de 2021
photo 1564216329574 c839d4eedb1b d35a369204f8419ab150b7604d5c7389

Viktiga takeaways

  • iPadOS 15 kan medföra stora förändringar på iPad.
  • Just nu kan iPad-widgetar inte läggas till på startskärmen – de har ett eget specialområde.
  • Interaktiva iPad-widgets kan också fungera på Mac.

iPad-widgets i iPadOS 14 är en eftertanke, bokstavligen klistrad på sidan av startskärmen. Årets iPadOS 15 kan revolutionera iPad. Förra året fick iPhone widgets, paneler som låter dig sätta mini-appar och information direkt på startskärmen. Du kan kontrollera vädret, spela ett visst album eller se din att göra-lista utan att öppna en app. IPad fick också dessa widgets, men de är bara iPhone-widgets, och de är dolda utanför skärmen, över i den Today View till vänster. Det är synd, eftersom widgets kan ge så mycket mer till iPad: s stora skärm. ”Jag tror att den nuvarande iOS-startskärmen behöver genomgå några stora förändringar”, säger Rex Freiberger, VD för Gadget Review, till Lifewire via e-post. ”Det måste strömlinjeformas och möjliggöra användaranpassning av layout för att verkligen få ut mesta möjliga av widgets.”

Det är en stor iPhone

Det finns ett stort argument mot riktiga widgets i iPhone-stil som fungerar på iPad: ikonavståndet är fel. Ikonerna på iPad är längre ifrån varandra än på iPhone och avståndet ändras, inte bara mellan iPad-modeller utan på samma enhet när du växlar mellan stående och liggande orientering. ”Widgetar på iPad har varit något av en grov upplevelse, beroende på widgeten och dess övergripande användning”, berättade mobiltelefonhandlare Josh Wright till Lifewire via e-post. ”Förhoppningsvis optimeras de för att bättre anpassa sig till den större skärmen, eftersom vissa verkar utvecklas med iPhone som sin optimala upplevelse.” Men det visar på brist på fantasi. Varför nöja mig med att kopiera iPhones widgets? I själva verket, varför inte redesigna iPad-startskärmen helt? IPad är fortfarande i grunden en stor iPhone. Om dess rutnät med app-ikoner med stor fördelning var fastigheter i centrum skulle utvecklare ha fyllt i luckorna för flera år sedan. Här är en konceptvideo från teknikförfattaren Matt Birchler:

Idag delar iPad mer med Mac. Den använder samma chip, den stora iPad har samma storlek som en MacBook, och du kan använda den med en styrplatta och ett tangentbord. Att använda startskärmen som en nästan tom appstarter är ett enormt slöseri med utrymme – tänk om ditt Mac- eller PC-skrivbord bara kunde visa mappen Applications. Så, vilka typer av förändringar kan vi hoppas på?

iPad Desktop

Låt oss bara hoppa över idén att iPad kommer att få iPhone-liknande widgets, bara bättre storlek för att passa iPad: s större skärm, och gå vidare till mer spännande alternativ. Ett ordentligt skrivbord för iPad skulle vara bra – någonstans att släppa filer och spara skärmdumpar, en plats att vila mellan nervslående iPad-drag-och-släpp-operationer. Det kan vara önsketänkande, men widgets kan ersätta många av skrivbordsfunktionerna. ”Widgets kan kraftigt öka användningen av en iPad”, säger Freiberger. ”De kan anpassas så att det känns mer som en stationär / bärbar dator eller en telefon och kan låta surfplattan användas som en ihållande skärm om det är något du är intresserad av.” ”Det måste strömlinjeformas och möjliggöra användaranpassning av layout för att verkligen få ut mesta möjliga av widgets.” Kanske skulle en Files-widget låta dig placera godtyckliga filer och mappar på startskärmen? Musik- och podcast-appar kan låta dig trycka på deras kontrollknappar utan att starta en app, vilket är vad de gör på iPhone. Widgets kan också uppdateras mycket oftare än de gör nu, så du kan ha appar i realtid på instrumentpanelen. En Twitter-widget kan till exempel uppdateras i realtid, precis där på din startskärm. Med all denna extra funktionalitet skulle det vara synd att dölja det när du startar en app. Så vad sägs om att tillåta en delad vy, med en app som använder ena halvan av skärmen och det nya ”skrivbordet” med den andra. Ännu bättre, låt iPad-appar köras i fönster som kan ändras. Den nya M1 iPad verkar byggd för att ansluta till en extern bildskärm via sin Thunderbolt-port, och windows passar perfekt för stora skärmar.

Interaktion och information

Nyckeln till widgets är att de ger dig information utan att behöva öppna en app, och de låter dig interagera med den. Till exempel visar iPhone-widgeten för podcast-appen Castro de tre nästa podcasts i din kö. Du kan trycka på någon av dem så spelas den upp. IPhones interaktion är i allmänhet begränsad till beröring, men iPad har stöd för tangentbord och styrplatta och Apple Pencil. Tänk dig att du använder Apple Pencil för att skissa eller göra anteckningar i en widget eller skriva en anteckning. Detta utökade ingångsintervall är också meningsfullt för Mac. Widgets körs redan på Mac, men de är inte mer funktionella än iPhone-widgets. IPadens startskärm är försenad för en omarbetning, och med kraften från M1 iPad verkar det enkla ikonrutan ännu mer primitivt. Vi har ingen aning om vad Apple kan göra, men för att vara ärlig kan det inte vara mycket värre än vad vi har nu.