Skip to content

Hur live bildtexter möjliggör större inkludering

20 de juni de 2021
GettyImages 1282547079 0dd0f950fbc74ec69ed1266f6937af55

Viktiga takeaways

  • Live-bildtexter kan hjälpa användare att förstå varandra under videochattar.
  • Google tar med sin Live Caption-teknik till vilken webbplats som helst med den nya versionen av Chrome.
  • Ett annat alternativ för live-bildtexter är transkriptionstjänsten Otter.ai, som tillhandahåller både live-bildtexter och transkript.

Framsteg inom live-textningsteknik gör webbkommunikation tydligare och hjälper funktionshindrade. Google tar med sin Live Caption-teknik till vilken webbplats som helst med den nya versionen av Chrome. Funktionen försöker förvandla vilken ljudkälla som helst på webben till text som visas på skärmen. För vissa användare är bildtexterna mer än en bekvämlighet. ”Många människor med ADHD och andra neuroavvikelser använder bildtexter för att hjälpa till med bearbetning av språk och information, inklusive mig själv”, säger Catie Osborn, en TikTok-användare med mer än 400 000 följare, i en e-postintervju. ”Bildtexter är inte bara för döva eller hörselskadade, och många användare är frustrerade över TikTok för sin brist på tillgänglig textning.”

Inte bara för video

Googles Live Captions fungerar också för filer som sparats på din hårddisk när du öppnar dem i webbläsaren. Google hävdar att detta stöd också omfattar sociala och videosajter, podcasts och radioinnehåll, personliga videobibliotek (som Google Photos), inbäddade videospelare och de flesta webbaserade video- eller ljudchatttjänster. Det stöder för närvarande endast engelska.

Osborn sa att hon, som en Twitch-streamer, har ett separat program som ger live-bildtexter i hennes ström, och användare kan välja att slå på eller av dem, ”men det är inte ett perfekt system.” Hon är också en podcaster och sa att ”att ha förmågan att använda Live Captions betyder att vi kan ladda upp vår podcast till webbplatser som YouTube eller Vimeo och ha levande bildtexter tillgängliga. Det är en enorm affär att Chrome kommer att kunna hantera den här funktionen för användare i realtid. ” ”Många människor med ADHD och andra neuroavvikelser använder bildtexter för att hjälpa till med bearbetning av språk och information.” Ansvaret att tillhandahålla bildtexter hade tidigare fallit på den enskilda skaparen, påpekade Osborn. För att skapa en video bearbetar hon den via en separat bildapp och laddar sedan upp den igen till TikTok. ”Så många användare tillhandahåller bara inte bildtexter, vilket har skapat en systemisk brist på åtkomst för den textningsanvändande gruppen”, tillade hon.

Alternativ avgränsade för transkription

Det finns många andra alternativ tillgängliga för dem som inte använder Chrome om du vill inkludera live-bildtexter. Googles Meet-videochattjänst tillhandahåller till exempel även bildtexter. Ett annat alternativ är transkriptionstjänsten Otter.ai, som tillhandahåller både bildtexter och transkriptioner. Otter VD Sam Liang sa i en e-postintervju att han själv använder live-textningstjänsten. ”I mjukvaruindustrin arbetar vi rutinmässigt med ingenjörer i olika länder eller de i vårt eget land vars primära språk inte är engelska”, tillade han. ”Vår bildtextning förbättrar förståelsen och berikar mötet.”

Otter kan också spela in och transkribera möten så att deltagarna kan granska anteckningarna senare för referens, söka i dem eller skicka dem vidare till kollegor som kanske inte har kunnat delta i mötet, påpekade Liang. ”Detta har varit särskilt ovärderligt eftersom avlägsna arbetare söker balans mellan arbete och privatliv medan de arbetar hemma och stöder sina barn i distansundervisning eller tillhandahåller barnomsorg”, sa han. Direkttexter kan också hjälpa dem med tillgänglighetsproblem. såsom hörselnedsättning och de för vilka engelska inte är deras huvudspråk. ”Så många användare tillhandahåller bara inte bildtexter, vilket har skapat en systemisk brist på åtkomst för den textningsanvändande gruppen.”

InnoCaption är en annan app som ger bildtexter och riktar sig till dem som är hörselskadade. Utvecklaren hävdar att InnoCaption är den enda mobilapplikationen som ger textning i realtid av telefonsamtal med live stenografer eller automatisk taligenkänning. Vissa användare gillar att använda bildtexter för underhållning och arbete. Candace Helton, operationschef på Ringspo, sa att hon gillar att använda bildtexter när man tittar på videor. ”För det mesta skulle jag spela en video minst tre till fem gånger för att få innehållet helt,” sa hon. ”Men med hjälp av levande bildtexter förstås inlägg och rapporter mycket lättare, och publiken gillade att titta mer.”