Skip to content

Hur M1 Mac-datorer får andra datorer att se ut som rymdvärmare

18 de juni de 2021
Apple new mac mini silver 11102020 360eaf5e79f34b5084bb36346c1a95fc

Viktiga takeaways

  • M1 Mac mini är den coolaste, mini-kraftiga Mac mini hittills.
  • Den tidigare Intel mini använde mer kraft än någon annan Mac mini.
  • Dessa lågdrivna datorer möjliggör helt nya datormöjligheter.

M1 Mac mini använder knappt mer kraft när den kör full tilt än äldre Intel Mac-minis som använts vid tomgång. Den nuvarande M1 Mac mini förbrukar 6,8 W i viloläge och maximalt 39 W. Den allra första Mac mini förbrukade 32W / 85W. Det är nästan lika mycket vid tomgång som dagens mini använder när man kör hårt. M1 betyder inte bara lång batteritid för MacBooks, det betyder också att stationära Mac-datorer kan fungera svalare och snabbare, samtidigt som de fortfarande använder mindre energi. Och det betyder att framtida M1 Mac-datorer kommer att kunna göra saker som är omöjliga idag. ”Ju mindre energi någon enhet förbrukar, desto längre tid kan den gå utan laddare”, berättade Sergey Krivoblotsky, programvarutekniker på MacPaw. Lifewire via direktmeddelande. ”Du kan koncentrera dig för att få saker gjorda istället för att leta efter ett uttag.”

Snabbt och coolt

Om du har använt eller till och med bara läst om Apples M1 Mac-datorer vet du två saker: de är otroligt snabba jämfört med Intel-baserade datorer och de dricker kraft. Detta har lett till att den nuvarande M1 MacBook Air är lika snabb eller snabbare än dyrare Mac-datorer, medan den körs i 18 timmar direkt på en enda laddning. Allt detta möjliggörs av Apple Silicon, Apple-designade chips som är baserade på de som finns i iPads och iPhones. Dessa enheter har alltid haft vilda kraftbegränsningar, tack vare kraven på bärbarhet och batteritid, och de fördelarna nu åtnjuter Mac-sortimentet. ”Ju mindre ström en enhet förbrukar, desto längre kan den köras utan laddare.” Precis utanför porten har vi nu Mac-datorer som uppnår omöjlig batteritid och ström för en bärbar dator. MacBook Air går så coolt att den inte ens har en fläkt. Och ändå är detta bara början på vad som är möjligt med dessa coola, effektiva marker.

Mini Power

Låt oss först ta en titt på den historiska strömförbrukningen för Mac mini. Ända sedan den första Mac mini 2005, minskade strömförbrukningen långsamt tills Intel-versionen 2018, som hoppade upp till 19,9 W / 122 W, den mest kraft som någon Mac mini någonsin använt. Under tiden är den 16-tums MacBook Pro ökänd för sina fläktar med bladfläktar, och hela Intel MacBook-sortimentet har skamats i flera år av den lika kraftfulla iPad Pro.

Baksida på M1 Mac Mini och alla dess portar

Något liknande har hänt tidigare, med IBM / Apple / Motorola G5-chip. Det här chipet sprang så varmt att det var omöjligt att sätta i en bärbar dator, vilket innebär att Apples PowerBook-linje aldrig kom förbi G4-chipet från tidigare generationer. Sedan löste Apple problemet genom att byta till Intel. Den här gången har det löst problemet genom att byta från Intel.

Framtiden är cool

I framtiden kan dessa coola marker användas på flera sätt. De nuvarande M1-datorerna använder alla samma fodral som den föregående generationen, men tittar inuti Mac mini och allt är tomt. En ny modell kan slankas ner, eller så kan fodralet vara i samma storlek, medan Apple tillverkar en version som innehåller extra marker, men ändå förblir cool. Denna andra strategi är den som vi sannolikt kommer att se i en framtida Mac Pro. Den maskinen handlar om kraft, så det är vettigt att hålla den rymlig, med plats för många chips och fläktar.

Dessa förändringar gör det möjligt att ompröva hur datorer fungerar. ”Att ha sådana otroligt kraftfulla M1-baserade Mac-enheter med låg energi får mig att tänka på att gå över till ett tjockklient / funktionsrikt applikationskoncept”, säger Vira Tkachenko, teknologichef på MacPaw. ”Jag stöder den här trenden eftersom bearbetning och lagring av data på användarens enheter ger mer integritet och möjligheten till offlinearbete. Som utvecklare kan vi skapa mer beräkningsintensiva appar.”

Slutligen är laptop-serien den som kan bli riktigt spännande. Utan att behöva montera en fläkt inuti, och att leverera ström för att driva den fläkten, kan MacBooks bli lika smala som iPads. Föreställ dig en MacBook med en pekskärm som kan vikas hela vägen tillbaka för att bli en surfplattliknande dator. M1 Mac-datorerna kör redan iOS-appar, så det här är inte så absurt som det verkar.