Skip to content

Hur man kör EXE-filer på en Mac

6 de juni de 2022
oscar ivan esquivel arteaga ga3eh4FNqSE unsplash cb600f1424b542e4bb1e1063a8ccf537

Vad du ska veta

 • En EXE-fil är en körbar fil som antingen kör ett program eller ett programinstallationsprogram.
 • Mac har ett verktyg som heter Boot Camp som du kan använda för att installera en kopia av Windows för att köra Windows EXE-filer på vissa Macar.
 • Boot Camp-alternativ: WineBottler-applikationen översätter EXE-filer till filer som macOS kan förstå.

Den här artikeln förklarar två sätt att köra Windows EXE-filer på din Mac, antingen med Boot Camp-programvaran som är förinstallerad på vissa Mac-datorer eller med WineBottler-programmet, som översätter Windows-filer för användning på Mac.

Kan min Mac köra Windows EXE?

Nej, du kan inte köra Windows EXE-filer utan hjälp. Men med en översättare eller en kompatibel installation av Windows kan du få en Windows EXE-fil som fungerar på din Mac. Lyckligtvis har Mac några inbyggda funktioner för att göra den här processen enklare, och om du föredrar att inte använda Mac-funktionerna finns det applikationer som hjälper dig.

Hur kör jag en EXE-fil på en Mac?

Det finns två sätt att du kan Windows EXE-filer på en Mac. En är att använda Mac:s Boot Camp-kapacitet. Den andra är att använda ett program som WineBottler, som översätter Windows-program till Mac i farten.

Hur man installerar Windows EXE-filer på Mac med Boot Camp

Boot Camp är ett verktyg som är förinstallerat på vissa Mac-datorer, vilket låter dig installera en instans av Windows på din Mac så att du kan växla mellan de två operativsystemen. När du använder Boot Camp måste du skapa en Windows-partition, formatera den Windows-partitionen och sedan installera Windows-operativsystemet på din Mac. Du behöver också en giltig Windows-licensnyckel för att slutföra installationen. Boot Camp stöds endast på Mac-datorer som kör Intel-processorer. Apple går för närvarande bort från att använda Intel-processorer till sina egentillverkade processorer. Om din Mac har en M1, M1 Pro eller M1 Max kan du inte använda Boot Camp. Om det är den här metoden du skulle vilja ta kan du följa vår guide för att använda Boot Camp för att installera Windows på din Mac för att komma igång. Du behöver tillräckligt med tillgängliga resurser på din Mac för att köra både macOS och det Windows-operativsystem du väljer. De två operativsystemen körs inte samtidigt. Vid uppstartstiden måste du välja om din Mac ska starta upp i Windows eller macOS.

Hur man installerar Windows EXE-filer på Mac med WineBottler

WineBottler är ett annat alternativ för att köra Windows EXE-filer på en Mac. WineBottler är ett kompatibilitetslager som konverterar Windows Application Programming Interface (API)-anrop som görs av Windows-appar till portabla operativsystemgränssnitt (POSIX)-anrop som macOS kan använda. Varningen är att det inte alltid är helt tillförlitligt. WineBottler kommer inte att översätta alla Windows API-anrop helt, så ibland fungerar inte Windows-program som förväntat eller alls. Ändå är detta ett annat alternativ som du kan ha nytta av om du ibland har behov av att köra Windows-program från din Mac.

 1. Gå till WineBottler-webbplatsen och ladda ner versionen av WineBottler som är kompatibel med din macOS-installation.

 2. Dubbelklicka på den nedladdade filen och dra Vin och WineBottler in i Ansökningar mapp för att påbörja installationsprocessen. Det kan ta ett par minuter innan installationen är klar.

  Wine and WineBottler i mappen Mac Applications

 3. När filen har installerats kan du navigera till EXE-filen i Finder. Högerklicka sedan på filen för att få upp en rullgardinsmeny.

 4. Välj Öppna med.

 5. Välja Vin.

 6. Ett popup-fönster visas som uppmanar dig att välja hur filen ska köras. Välj Kör direkt in [address].

 7. Klicka sedan och din fil bör börja laddas.

Om din fil inte börjar laddas, stöds den troligen inte av Wine, vilket innebär att du måste använda Boot Camp-alternativet som anges i början av den här artikeln (om din Mac kan använda Boot Camp).

FAQ

 • Hur visar jag alla filer på min Mac?

  Öppna Finder > välj i den vänstra rutan Alla mina filer. Nyare versioner av macOS har inte det här alternativet, så du måste söka efter filer med Finder.

 • Var sparas nedladdade filer på Mac?

  För att hitta nedladdningar på en Mac, öppna Finder > gå till den vänstra rutan och välj Nedladdningar. Alternativt kan du använda kortkommandot Kommando+Alternativ+L för att öppna nedladdningsmappen.

 • Hur packar jag upp filer på min Mac?

  För att packa upp en fil på Mac, öppna den som vilken annan fil som helst genom att dubbelklicka. För att zippa en fil, högerklicka och välj Komprimera.

 • Hur väljer jag flera filer på min Mac?

  För att välja flera filer på en Mac, tryck på Kommando nyckel när du väljer dina filer. Eller klicka och dra filer med musen. För att välja alla filer i en mapp, tryck länge Kommando+A.