Skip to content

Hur man öppnar routerinställningar på Windows

10 de april de 2022
netgear default password list 2619154 b581fdcf136848d29e944638cd2ad444 1a830a01d7d24c0eb616bb2a93965534

Vad du ska veta

 • Ange din routers IP-adress i en webbläsare och ange sedan användarnamnet och lösenordet för att komma åt administratörskonsolen.
 • Vissa routrar har en mobilapp som du kan ladda ner för att komma åt dina nätverksinställningar.
 • Logga in på din router för att byta namn på ditt nätverk, ändra lösenord, förbättra ditt nätverks säkerhet och hantera anslutna enheter.

Den här artikeln förklarar hur du öppnar routerinställningar i Windows 11 och Windows 10. Instruktionerna gäller i stort sett alla routermärken och -modeller, inklusive modemrouterkombinationer.

Hur kommer jag åt mina routerinställningar?

Följ dessa steg för att komma åt din routers adminsida och ändra inställningarna: Vissa routrar, som Google Wifi, använder en mobilapp för att komma åt routern.

 1. Hitta din routers IP-adress. Vanliga standard-gateway-IP-adresser inkluderar 192.168.1.1, 192.168.0.1 och 192.168.1.100.

 2. Hitta din routers användarnamn och lösenord. Du kan vanligtvis hitta denna information på undersidan av routern. Om du inte ser det, leta upp det på tillverkarens webbplats.

  Routerns användarnamn och lösenord är inte samma som nätverksnamnet (SSID) och Wi-Fi-nyckeln.

 3. Öppna en webbläsare och ange din routers IP-adress i adressfältet.

 4. Ange användarnamn och lösenord för din router. Du kommer då att loggas in på din routers administratörsgränssnitt.

  Användarnamn och lösenord i Netgear-routerns inloggningsfönster

Hantera dina routerinställningar

Inställningarna för ditt trådlösa hemnätverk sparas på din router. Från din routers administratörsgränssnitt kan du:

 • Byt namn på ditt nätverk
 • Ändra ditt Wi-Fi-lösenord
 • Ändra routerns administratörslösenord
 • Skapa ett gästnätverk
 • Förbättra din routers säkerhet
 • Blockera webbplatser i ditt nätverk
 • Hantera enheter som är anslutna till ditt nätverk

På vissa routrar kan du aktivera fjärradministration så att du kan hantera dina routerinställningar när du är ansluten till ett annat nätverk. Kontrollera manualen som följde med din router eller leta upp dokumentationen på tillverkarens webbplats för specifika instruktioner.

Netgear routers administratörsgränssnitt i webbläsaren Chrome

Varför kan jag inte komma åt min routeradministratörssida?

Om du får ett felmeddelande när du försöker komma åt din router, se till att du är ansluten till rätt nätverk och dubbelkolla inloggningsuppgifterna. Om administratörslösenordet eller användarnamnet har ändrats och du inte känner till det, återställ din router till fabriksinställningarna. Om du fortfarande har problem, starta om routern och modemet och försök sedan igen. Om du har konfigurerat en brandvägg från tredje part kan du behöva inaktivera den tillfälligt.

FAQ

 • Hur öppnar jag Comcast-routerinställningarna?

  För att komma åt dina Comcast Xfinity-routerinställningar, se till att du är ansluten till ditt Xfinity-nätverk. Ange sedan i en webbläsare 10.0.0.1; du kommer att se en inloggningsskärm. Ange ditt användarnamn och lösenord så kommer du åt dina routerinställningar.

 • Hur ändrar jag min routers säkerhetsinställningar?

  När du är inloggad på din routers adminpanel, gå till trådlös säkerhet eller Trådlöst nätverk avsnitt och leta efter en Trådlöst nätverkskonfiguration alternativ. Välj WPA eller WPA 2 alternativ. Ett annat sätt att öka din routers säkerhet är att slå på din trådlösa routers inbyggda brandvägg.

 • Hur återställer jag min router till fabriksinställningarna?

  Olika routrar kan ha sina egna återställningsprocedurer. I allmänhet, för att återställa en router till fabriksinställningarna, slå på den och hitta Återställa knapp på baksidan eller undersidan. Använd ett gem eller liknande spetsiga föremål och håll nere Återställa knappen i 30 sekunder.