Skip to content

Hur man väljer rätt bildskärm och grafik för din nästa bärbara dator

29 de juni de 2021
apple macbook pro 15 56a1b49c5f9b58b7d0c1e0e8

När man bestämmer sig för en ny bärbar dator är det mycket viktigt att utvärdera dess grafik- och skärmfunktioner. Det finns fyra områden att tänka på: skärmstorlek, upplösning, skärmtyp och grafikprocessor. Vi tittar på varje område för att hjälpa dig att utvärdera dina alternativ och behov. För de flesta kommer skärmstorlek och upplösning troligen att vara viktigast. Spelare och de som behöver högupplöst video eller andra grafikintensiva funktioner kommer att bry sig mer om grafikprocessorn.

 

Skärmstorlek

Bärbara skärmar har olika storlekar. Större skärmar ger en lättare att se arbetsytan och fungerar bra som skrivbordsbyten. Ultraportables tenderar att ha mindre skärmar, vilket möjliggör minskad storlek och ökad bärbarhet. Nästan alla bärbara datorer erbjuder en bred bildskärm antingen för en mer filmisk skärm eller för att minska skärmens storlek i djupdimensionen för en övergripande mindre storlek.

Alla skärmstorlekar ges i diagonalt mått: avståndet från det nedre skärmhörnet till det motsatta övre hörnet. Detta är vanligtvis det faktiska synliga visningsområdet. Detta diagram visar de genomsnittliga skärmstorlekarna för olika stilar på bärbara datorer:

Bärbar datorstil Skärmstorlek
Ultraportabelt 13,3 ”eller mindre
Tunn och lätt 14 ”till 16”
Skrivbordsbyte 17 ”till 19”
Luggables 20 ”och högre

 

Upplösning

Skärmupplösning är antalet pixlar på skärmen som anges som nummer över skärmen med numret på skärmen. Laptopskärmar ser bäst ut när grafik körs med denna upplösning. Medan det är möjligt att köra med en lägre upplösning skapar en extrapolerad skärm genom att göra detta. En extrapolerad skärm minskar bildens tydlighet eftersom datorn använder flera pixlar för att visa hur en enda pixel normalt skulle se ut.

Bekräfta din lägre upplösning i macOS

Högre upplösningar möjliggör större bilddetaljer och ökad arbetsyta på skärmen. Nackdelen med högupplösta skärmar är att teckensnitt tenderar att vara små och svåra att läsa utan teckensnittsskalning. Detta kan vara en nackdel för personer med nedsatt syn. Även om du kan ändra teckensnittsstorlek i operativsystemet, kan det ha oavsiktliga resultat i vissa program. Windows har särskilt detta problem med de senaste högupplösta skärmarna och applikationerna på skrivbordsläget. Det här diagrammet visar de olika video akronymerna som hänvisar till upplösningar:

Grafiktyp Skärmupplösning
WXGA 1366×768 eller 1280×800
SXGA 1280×1024
SXGA + 1400×1050
WXGA + 1440×900
WSXGA + 1600×900 eller 1680×1050
UXGA 1600×1200
WUXGA 1920×1080 eller 1920×1200
WQHD 2560×1440
WQXGA 2560×1600
WQXGA + 2880×1800
WQSXGA + 3800×1800
UHD 3840×2160 eller 4096×2160

 

Skärmtyp

Skärmstorlek och upplösning är de viktigaste funktionerna som tillverkarna nämner. Ändå gör skärmtypen också en skillnad i prestanda. Skärmtypen hänvisar till LCD-panelen och beläggningen över skärmen.

TN och IPS

Det finns två grundläggande tekniker som används i LCD-paneler för bärbara datorer: TN och IPS. TN-paneler är de vanligaste, eftersom dessa är de billigaste och tenderar att erbjuda snabbare uppdateringsfrekvenser. TN-paneler har vissa nackdelar, inklusive smala betraktningsvinklar och färger. TN-paneler erbjuder mindre övergripande färg, men detta betyder vanligtvis bara för grafikdesigners. Färg hänvisar till färgområdet, vilket är antalet färger som skärmen kan visa.

IPS erbjuder högre färg- och betraktningsvinklar. Dessa skärmar tenderar dock att kosta mer, har långsammare uppdateringsfrekvenser och är inte lika lämpade för spel eller snabb video.

IGZO

IGZO är en ny kemisk sammansättning för att bygga skärmar som ersätter det traditionella kiselsubstratet. Tekniken möjliggör tunnare skärmpaneler med lägre strömförbrukning. IGZO kommer så småningom att vara en stor fördel för bärbar dator, särskilt som ett sätt att bekämpa den extra strömförbrukningen som kommer med skärmar med högre upplösning.

OLED

OLED är en annan teknik som dyker upp i vissa bärbara datorer. Den har använts för avancerade mobila enheter som smartphones under en tid. Den primära skillnaden mellan OLED- och LCD-teknik är att OLED inte kräver bakgrundsbelysning. Istället genererar pixlar ljus från skärmen, vilket ger dessa skärmar bättre övergripande kontrastförhållanden och färg.

Pekskärmar

Pekskärmar blir en viktig funktion hos många Windows-baserade bärbara datorer. Denna teknik ersätter styrplattan för att navigera i operativsystemet. Pekskärmar ökar i allmänhet kostnaden för en bärbar dator och drar mer kraft, vilket innebär att dessa bärbara datorer har mindre driftstid på batterier än en bärbar dator som inte är pekskärm. Vissa pekskärmsbärbara datorer har en skärm som kan fällas eller snurras runt och erbjuder en surfplattform. Dessa kallas ofta konvertibla eller hybridbärbara datorer. Intels marknadsföring hänvisar till sådana maskiner som 2-i-1-design. Det viktiga att tänka på med dessa typer av bärbara datorer är användarvänligheten i surfplatteläge, baserat på skärmstorlek. Ofta fungerar de minsta skärmarna, som 11-tums skärmar, bäst för dessa mönster, men vissa företag erbjuder dem upp till 15 tum, vilket gör enheten svårare att hålla och använda.

Beläggningar

De flesta bärbara datorer för konsumenter brukar använda blanka beläggningar över LCD-paneler, vilket ger mer färg och ljusstyrka till tittaren. Nackdelen är att dessa skärmar är svåra att använda med vissa typer av belysning, till exempel utomhusbelysning, utan att producera en stor mängd bländning. Dessa ser bra ut i hemmiljöer där det är lättare att kontrollera bländning. De flesta skärmpaneler som har en pekskärm använder en blank blank beläggning. Härdade glasbeläggningar är bättre att bekämpa fingeravtryck och är lättare att rengöra. Medan de flesta bärbara datorer för konsumenter har blanka beläggningar, har bärbara datorer i företagsstil vanligtvis antireflex eller matt beläggning. Dessa beläggningar minskar mängden externt ljus som reflekteras på skärmen, vilket gör dessa bärbara datorer bättre för kontorsbelysning eller utomhus. Nackdelen är att kontrasten och ljusstyrkan tenderar att dämpas på dessa skärmar.

 

Grafikprocessor

Tidigare var grafikprocessorer inte mycket av ett problem för bärbara datorer för konsumenter. Majoriteten av användare gjorde inte mycket grafiskt som krävde 3D-grafik eller accelererad video. Detta har förändrats eftersom fler använder sina bärbara datorer som sina primära datorer.

NVIDIA GPU

De senaste framstegen inom integrerad grafik har gjort det mindre nödvändigt att ha en dedikerad grafikprocessor, men dessa kan fortfarande vara fördelaktiga. En dedikerad grafikprocessor är till hjälp för 3D-grafik (spel eller multimedia) eller accelererande icke-spelapplikationer, till exempel Photoshop. Integrerad grafik erbjuder också förbättrad prestanda, till exempel Intel HD Graphics, som stöder Quick Sync Video för snabbare mediekodning. De två stora leverantörerna av dedikerade grafikprocessorer för bärbara datorer är AMD (tidigare ATI) och NVIDIA. Om du vill köpa en spelbärbar dator bör den ha minst 1 GB dedikerat grafikminne, men helst högre. AMD och NVIDIA har teknologier som gör att vissa grafikprocessorer kan köras parvis för ytterligare prestanda. AMD: s teknik kallas CrossFire och NVIDIA: s är SLI. Medan prestandan ökas minskar batteritiden för sådana bärbara datorer på grund av den extra strömförbrukningen.