Skip to content

Hur Spotify kan göra historier viktiga

18 de juni de 2021
GettyImages 1224786282 262c823eb98447b5a427e1eaf4015406

Viktiga takeaways

  • Spotify testar en Stories-funktion på vissa spellistor.
  • Om det används korrekt kan det hjälpa till att överbrygga klyftan mellan artister och deras lyssnare.
  • Ytterligare utveckling av funktionen kan hjälpa till att göra Spotify till en mer aktiv social applikation.

Spotifys nya historiefunktion kan vara en bra katalysator för att driva appen till ett mer aktivt socialt nav som överbryggar klyftorna mellan artister och lyssnare. För att hjälpa till att fira säsongen har Spotify introducerat en funktion, bara för att testa för närvarande, liknande Instagrams Stories, som erbjuder lyssnare ett litet meddelande från några av deras favoritartister. Experter tror att det kan hjälpa till att göra Spotify till en mer aktiv social applikation och mindre av en passiv app som människor slår på och glömmer bort. ”Jag tycker att Spotify borde och försöker göra sig själv till platsen för att se berättelser från dina favoritmusikartister”, säger Amanda Clark, en digital mediestrateg för Charlene Shirk PR, via e-post. ”Lär dig om nya album, turnédatum, kanske till och med höra en förhandsvisning av en ny låt.”

Passiv kontra aktiv användning

Det fina med Spotify, och det stora överklagandet som Clark anser att många användare har med sig, är den passiva förmågan att helt enkelt ladda upp din musik och glömma appen. Användningen av spellistor och album gör det möjligt för användare att ta en mycket passiv inställning till hur de kommer ikapp de senaste låtarna. Det ger dem friheten att utforska musik utan att behöva vänta på att den dyker upp i radion, eller utan att behöva lyssna på annonser om de är en premiumanvändare. Med en Berättelser-funktion kan Spotify dock vända tidvattnet lite och få fler aktiva användare till sin plattform.

Kvinnadans och lyssnande musik på morgonen i hennes kök.

”Jag tror att det här är ett smart / bra drag för Spotify”, sa Clark i vårt e-postmeddelande. ”De måste hålla sin app fräsch och anpassad till nya trender och vad folk vill eller annars kan de hamna som Google Play Musik eller Pandora.” Pandora, en gång en kung bland streamingtjänster, är fortfarande mycket populär, men det har sett en nedgång i månatliga aktiva användare de senaste åren. Det här spåret dokumenteras väl i en artikel som presenteras på BusinessofApps, som bryter ner appens kamp för att göra någon form av vinst. Pandora själv har nyligen introducerat en Berättelser-liknande funktion, med hjälp av snabba videoklipp som ett sätt att marknadsföra podcaster och andra ljudtjänster i appen. Naturligtvis har Google Play Music sedan sett ett mycket grimmare öde, med företaget att stänga av det från och med augusti 2020 till förmån för YouTube Music, en annan streamingtjänst för musik under Googles paraply. Om Spotify vill undvika att stöta på liknande fallgropar, tror Clark att det måste öka och utnyttja de funktioner som finns tillgängliga, inklusive den nyligen testade Berättelser-funktionen.

Berättelsernas kraft

”Det finns en anledning till att alla dessa stora appar ger oss historier”, sa Clark senare i vårt e-postmeddelande. ”Det beror på att tiden som spenderas på appen ökade på grund av berättelser. Enkelt och enkelt.” Det här är dock inte första gången som Spotify införlivar en videofunktion i sin app. I år och under tidigare år har användare och artister fått inslagna berättelser, en uppdelning av användarnas favoritartister, låtar och hur mycket musik de lyssnade på i appen. Artister får också en uppdelning av hur mycket deras låtar har spelats. Med vissa användare som rapporterar nästan 16 000 minuter med innehåll som lyssnas på på sina konton borde det verkligen inte vara en överraskning att Spotify skulle leta efter att utveckla appen och ta in något som Stories. Vissa användare var snabba att avvisa funktionen, medan andra kan se värdet som den ger. ”Jag skulle klaga på Spotify Stories men de fick Paul att prata om McCartney I och II.” Twitter-användare @longhairedladyy skrev den 1 december.

Andra på Twitter delade liknande känslor om potentialen, medan vissa som @TmartTn twittrade att det behövde sluta.

”Många användare säger att de inte gillar historier eller vill ha dem på Spotify”, sa Clark i e-postmeddelandet. ”Men uppgifterna är starka[ly] föreslår det motsatta. ”Hon pekade på en artikel på MediaKix, som beskrev att i november 2018 använde över 400 miljoner människor Instagram Stories varje dag. Även om det kanske inte verkar som om Stories är så stora, om Spotify kan lyckas utvecklas funktionen och fokusera på vad den gör bäst – ge sina användare allt musikrelaterat – då kan vi se att appen växer sina aktiva användare mer och mer.