Skip to content

Indianer vill ha sina platsnamn på digitala kartor

5 de juli de 2021
GettyImages 1069867850 7ae5dd2b0b6f46efadb31fdb36418c87

Viktiga takeaways

  • Digitala kartläggningsinsatser pågår för att visa de ursprungliga indianernas namn på platser i USA
  • Förespråkare säger att kartor med indiannamn kan utbilda människor om en historia av förtryck och borttagande som ofta förbises.
  • Ett företag började nyligen använda indianer för att visa sina kunder de ursprungliga namnen på de platser de väljer som campingplatser.

Indianer arbetar med att lägga till platsnamnen på sina förfäderhem till USA: s digitala kartor. Vissa företag skriver på idén att använda indiannamn på kartor. Kartorna är avsedda att komplettera och ge sammanhang till digitala kartor som Google Maps och Apple Maps. Förespråkare säger att ansträngningen är länge försenad som en del av en större beräkning av anslaget till indiantermer, inklusive idrottslagens. ”Indianers ortsnamn påminner oss om de mänskliga praxis som tidigare ägde rum i de territorier som styrs av dagens stater”, säger Gustavo Verdesio, docent i indianstudier vid University of Michigan, i en e-postintervju. ”Detta är relevant eftersom historien om de stater som utvecklats på tidigare inhemska länder har ersatt och raderat den tidigare mänskliga historier som ägde rum på samma territorium.” Native Land är en interaktiv digital karta som visar vilka stammar som bodde i ett visst område för århundraden sedan och nuförtiden. Det visar att San Francisco sitter på Ramaytush, Ohlone och Muwekma, och att Washington, DC, är på territorium som en gång ägdes av stammarna Nacotchtank och Piscataway. ”Det här är våra förfädernas territorier som hjälpte till att forma vem vi är”, berättade Christine McRae, verkställande direktör för den ideella utbildningen som driver kartan, till Bloomberg. ”Det är detsamma för inhemska grupper över hela världen: Du är ansluten till landet, och landet är din källa till kunskap, språk, relationer och ansvar.”

Två tonåriga indianer Navajo syster i traditionella kläder njuter av den stora öknen och Red Rock landskap i den berömda Navajo Tribal Park i Monument Valley Arizona i gryningen

High Country News skapade nyligen en digital karta för en artikel som visar hur universitet drar nytta av mark som tidigare tillhörde indianer. ”Vi rekonstruerade ungefär 10,7 miljoner hektar som tagits från nästan 250 stammar, band och samhällen genom över 160 våldsstödda landbesättningar, en laglig benämning för att ge upp territorium”, enligt artikeln.

Kartläggningsprojekt

Företagen börjar ta del av dessa kartläggningsprojekt. Hipcamp, som matchar blivande campare med ägare av privata campingplatser, började nyligen använda data från Native Land för att markera sina egna kartor. När man söker efter en campingplats på Hipcamp-kartan kan användare klicka på Fler filter, då Skikten för att visa inhemska territorietitlar. ”För att erkänna, dela och lära sig om de infödda samhällena och kulturerna som föregick offentliga och privata länder som vi känner till idag, kan du nu se inhemska territoriumnamn när du söker Hipcamp efter platser att tillbringa tid utomhus”, skrev företaget i ett e-postmeddelande. till kunder. Andra kartprojekt arbetar också för att skapa sammanhang för dem som förlitar sig på Google och Apple för att komma från plats till plats. Till exempel producerade indianeradvokaten Brett Chapman en karta över indianerna i Nordamerika före kontakt med kvarvarande rester. Men sådant arbete kompliceras av saknade data och befolkningsförändringar.

”Till och med den här kartan är en ögonblicksbild av skiftande inställningar, och många av de nuvarande 500+ infödda länderna i det som nu är USA är resultatet av omgrupperingar efter kontakt, vilket inte bara förde markförluster till bosättningar utan också pandemier som dödade stora majoriteter i de flesta samhällen (så mycket värre än den nuvarande COVID-19), ”sa Paul J. Croce, professor i historia och chef för amerikanska studier vid Stetson University, i en e-postintervju. ”Till exempel, där jag bor i centrala Florida, skulle vi kunna kalla detta Seminole-land; men den här nationen är en omgruppering från fördrivna infödingar i Alabama och Georgia som flyr sig från det expanderande USA och hittar en viss fördröjning i spanska Florida (en ögonblicksbild från 18-18 århundraden, med Seminoles återigen fördrivna till södra Florida sedan dess till idag). ” Vissa observatörer jämför rörelsen för att känna igen indianska platsnamn med Black Lives Matter-rörelsen. ”Att använda historiska indianska platsnamn visar respekt,” sa Croce. ”Black Lives Matter är en välkommen påminnelse om att efter slaveri, segregering och ihållande diskriminering spelar afroamerikanska liv verkligen roll. Många icke-svarta har svarat på det väckarklockan. Men det finns liten uppmärksamhet på att indianers liv har betydelse efter deras förödelser följt av kulturella förluster med barn omutbildade och avskalning. ”

Ökande granskning av ett brutalt förflutet

Användningen av indianterminologi har kommit under ökande granskning under de senaste månaderna. I juli böjde sig Washington NFL-laget för år av press genom att släppa namnet ”Redskins”, spela de här säsongerna som helt enkelt Washington Football Team, och Clevelands basebollag följde efter tidigare i månaden genom att meddela planer om att tappa sitt hundra år gamla ” Indianers namn så snart ett nytt namn har valts. ”När vi hörde historierna och upplevelserna från indianer fick vi en djup förståelse för hur stamsamhällen känner för lagets namn och de skadliga effekter det har på dem”, säger Clevelands ägare Paul Dolan. ”Du är ansluten till landet, och landet är din källa till kunskap, språk, relationer och ansvar.” Det finns också en rörelse för att byta namn på platser vars moniker förringar indianer. I Utah föreslogs nyligen ett lagförslag om att låta stammar ändra stötande namn, som Squaw Valley. ”Jag har hört det hela mitt liv när jag växte upp, särskilt när jag var en yngre person i skolan. Och folk brukade hänvisa till våra infödda kvinnor som” squaws ”,” Ed Naranjo, en medlem av Goshute-reservationen vid gränsen till Utah och Nevada, berättade för Deseret News. ”Och det verkade vara, som de sa det, var nedsättande och okänsligt och förringade våra infödda kvinnor.” Domstolar börjar också ombilda det förflutna. Ett nyligen beslutat amerikanskt högsta domstolsbeslut visade att stora delar av Tulsa och östra Oklahoma en gång var en reservation för Muscogee (Creek) Nation. Domstolens beslut kan hindra statliga eller lokala myndigheter från att lagföra ursprungsbefolkningar som begå brott på reservationsmark.

Vad ska man kartlägga?

Det finns en del debatt bland experter om vilka indianer platser som ska kartläggas. ”Sett med en långsiktig lins är alla utrymmen på kartan över Nordamerika” inhemska ”,” sade Stephen Aron, professor vid UCLA som specialiserat sig på det amerikanska väst, i en e-postintervju.

En man och hustru från Navajo uppmuntrar varandra på grund av Coronavirusförbudet från Tribal Council i Arizona

”Jag antar att för samtida kartläggningsändamål är det viktigaste att markera platserna för indiska byar och heliga och ceremoniella platser”, sa han. Men vissa experter säger att vid kartläggning av indianer bör inte allt avslöjas för att bevara deras helighet. ”Det sista som ursprungsbefolkningen behöver är en kartläggning av heliga utrymmen med inhemska namn på sig”, säger Kathryn Shanley, professor i indianstudier vid University of Montana, i en e-postintervju. ”De konfedererade Salish- och Kootenai-folket på Flathead-reservationen tar stor försiktighet innan de släpper namnen på platser i sina hemländer.” En beräkning av hur mark togs från indianer är länge försenat. Digitala kartor som visar ursprungliga platsnamn är ett sätt att vi kan undersöka USA: s historia och dess skuld till de första bosättarna.