Skip to content

Intel Smart Response Technology

23 de juli de 2021
intel rst 6c22adf2645f42f88548ca1220f5635a

Intels Smart Response Technology (SRT) introducerades 2011 för att öka datorns totala prestanda med en Intel-processor. Intel SRT gör det möjligt för en SATA solid state-enhet (SSD) att fungera som en cache för en hårddisk (HDD), vilket resulterar i snabbare läs- / skrivhastigheter. Intels Smart Response Technology är exklusivt tillgänglig för datorer som kör Windows 7 och senare.

 

Vad är Intels smarta svarsteknik?

Solid state-enheter erbjuder extremt snabb dataåtkomst och laddningstider, men de ger vanligtvis mindre total lagring och kommer med en högre prislapp än hårddiskar. Genom att kombinera de två teknikerna möjliggör SRT Intel-processorn att komma åt data på det snabbaste och mest effektiva sättet. Servrar i företagsklass har länge använt solid state-enheter som en form av cache mellan servern och deras hårddiskmatriser för att öka prestanda utan den extremt höga kostnaden för en fullständig SSD-array. Intel introducerade samma teknik för många av sina persondatorer för flera år sedan med Z68-chipset i form av SRT.

 

Vad du behöver använda Intel SRT

Att använda Smart Response Technology med kompatibla Intel-baserade datorer kräver följande:

 • En hårddisk
 • En SATA solid state-enhet
 • Programmet Intel Rapid Storage Manager
 • Intel Rapid Storage Technology-drivrutinen för ditt operativsystem

Innan du ställer in SRT bör du formatera din SSD-enhet med NTFS-filsystemet. BIOS-inställningen för hårddiskstyrenheten måste också ställas in på RAID-läge snarare än ACHI-läge. Se dokumentationen på moderkortet för att få tillgång till BIOS för att göra ändringen.

 

Hur man ställer in Intel Smart Response Technology

När du startar programmet Rapid Storage Technology väljer du Accelerera och välj sedan Aktivera acceleration.

aktivera acceleration

Det kommer då att fråga dig hur mycket av SSD (upp till 64 GB) du vill använda för cachen. Välj din hårddisk under Välj skivan eller volymen för att accelerera, välj ett accelerationsläge och välj sedan OK.

Välj hur mycket av SSD du vill använda för cachen, välj din hårddisk, välj ett accelerationsläge och välj sedan OK.

SRT-accelerationslägen: Förbättrad kontra maximerad

Under Välj ett accelerationslägekan du välja mellan Förbättrad eller Maximerad. Detta kommer att påverka cachens prestanda via hur den skriver data till enheterna:

 • Förbättrat läge använder en metod som kallas genomskrivning. När data skrivs till enheten skrivs det till både cachen och hårddisken samtidigt. Detta håller prestandan för skrivningar till den långsammaste skrivenheten, vilket vanligtvis är hårddisken.
 • Maximerat läge använder ett system som kallas återskrivning. När data skrivs till systemet skrivs de först till snabbare cache och sedan återfylls till den långsammare hårddisken. Detta ger snabbast möjliga skrivprestanda, men det har också en stor nackdel: I händelse av strömavbrott eller krasch är det möjligt att data skadas på hårddisken om de inte har skrivits helt. Som ett resultat rekommenderas detta läge inte för någon form av kritiskt datasystem.

 

Intel SRT Performance Test

För att se hur effektiv Smart Response Technology är, ställer vi in ​​ett testsystem med följande hårdvara:

 • Moderkort: ASRock Z68 Pro3
 • Processor: Intel Core i5-2500k (standardhastigheter)
 • Minne: 8 GB (2×4 GB) G.SKILL Ripjaws DDR3 1600 MHz
 • Hårddiskar: Två WD Caviar SE16 640 GB SATA i RAID 0
 • Solid State Drive: OCZ Agility 3 60 GB SATA III

Den stora skillnaden i denna installation jämfört med vad många kommer att använda är RAID 0-installationen. Smart Response Technology kan fungera med en enda hårddisk eller en RAID-array. RAID-matriser är utformade för förbättrad prestanda. Vi ville se om SRT kommer att ge ett prestandahöjning för ett system som redan använder en befintlig teknik för att påskynda prestanda. För att testa detta spelade vi in ​​följande CrystalMark-referensdata för bara RAID-matrisen:

Läs hastighet Skriv hastighet
Sekventiell 129,5 MB / s 64,8 MB / s
512k 29,32 MB / s 64,84 MB / s
4k .376 MB / s 1,901 MB / s
4k QD32 1,598 MB / s 2.124 MB / s

Därefter körde vi samma riktmärken över OCZ Agility 3 60 GB SSD för att få sin prestationsbaslinje:

Läs hastighet Skriv hastighet
Sekventiell 171,2 MB / s 75,25 MB / s
512k 163,9 MB / s 75,5 MB / s
4k .24,34 MB / s 57,5 MB / s
4k QD32 48,39 MB / s 72,88 MB / s

Slutligen aktiverade vi cachningen med Förbättrat läge mellan RAID 0 och SSD och körde sedan CrystalMark:

Läs hastighet Skriv hastighet
Sekventiell 158,6 MB / s 74,18 MB / s
512k 155,7 MB / s 62,08 MB / s
4k .22,99 MB / s 1,981 MB / s
4k QD32 78,54 MB / s 2.286 MB / s

Dessa resultat visar att när det gäller dataskrivningar saktas systemet ner till långsammare av de två enheterna på grund av genomskrivningsmetoden. Detta minskar kraftigt de sekventiellt skrivna uppgifterna eftersom RAID 0 var snabbare än SSD. Å andra sidan har läsdata från systemet, som är det primära syftet med cachningen, förbättrats. Det är inte lika dramatiskt för sekventiell data, men det är en enorm förbättring när det gäller slumpmässiga dataläsningar.

 

Intel SRT Performance Test

För att ta det ett steg längre, timade vi några olika uppgifter på systemet över flera pass för att se hur cachningen förbättrade deras prestanda. Vi bestämde oss för att titta på fyra olika uppgifter för att se hur cachen påverkade systemet. Först gjorde vi en kallstart till Windows 7-inloggningsskärmen minus hårdvaran POST-tid. För det andra testade vi grafikprogramvaran Unigine från lanseringen tills riktmärket startade. För det tredje testade vi att ladda ett sparat spel från Fallout 3 från laddningsskärmen till att kunna spela. Slutligen testade vi att öppna 30 foton samtidigt i Photoshop Elements. Nedan följer resultaten:

Kall stövel Unigine Fallout 3 Photoshop-element
Ingen SSD-cache 28 sek 40 sek 13 sek 19 sek
SSD Cache Pass 1 23 sek 35 sek 13 sek 19 sek
SSD Cache Pass 2 18 sek 24 sek 8 sek 19 sek
SSD Cache Pass 3 16 sek 24 sek 7 sek 18 sek
SSD Cache Pass 4 15 sek 24 sek 7 sek 18 sek

Det mest intressanta resultatet från detta test var från Photoshop, som inte såg någon fördel när man laddade flera grafik i programmet med cachen jämfört med standard RAID-installationen. Detta visar att inte alla program ser fördelar med cachen. Å andra sidan såg Windows boot-sekvensen en minskning med nästan 50 procent av den tid det tog att komma in i systemet, liksom att ladda ett spara spel från Fallout 3. Unigine-riktmärket såg också 25 procents minskning av laddningstiden från cachningen. Således kommer program som måste ladda mycket data från enheten att se fördelar.

 

Intel SRT kontra att använda en dedikerad SSD: Vilken är bättre?

Intels Smart Response Technology är mest användbar för personer med befintliga system som vill öka datorns hastighet utan besväret med att bygga om sitt operativsystem eller göra en klonprocess för att flytta data från en hårddisk till en SSD. Istället kan de köpa en liten SSD och släppa den i ett befintligt Intel-system som stöder Smart Response Technology. För dem som bygger ett nytt system är det fortfarande mer fördelaktigt att använda en SSD av god storlek som en primär enhet och sedan en stor hårddisk som en sekundär enhet.