Skip to content

Lär dig mer om Peg Bar i animering och hur den används

9 de augusti de 2021
new pegbar chart 17 round 579827d63df78ceb86deabc3

Om du är intresserad av att vara en traditionell animatör (som betyder handritad, papper och penna-animering) har du antingen stött på eller kommer att stöta på termen ”pinne bar”. Men vad är egentligen en pinne bar? Och behöver du en för att lyckas? Så en tappstång är en plastbit, eller om du är sugen på en metallbit, är det tänkt att hålla dina papper på plats när du ritar och skjuter din animering. Här är ett exempel på ett från ACME (ja företagsnamnet är ACME). Du slår ditt papper och klistrar fast det på pinnstången när du ritar.

Syftet med en Peg Bar

En tappstång håller inte bara dina papper på plats när du ritar dem, men när du tar bort dem från tappstången och senare placerar dem tillbaka i den när du skjuter din handritade animering, ser det till att papperet går precis där det gjorde förra gången så dina ritningar stannar på rätt ställe. Om du kan se på bilden har pinnstången en cirkulär stubbe i mitten och två rektangelstubbar på vardera sidan. Rektangelstubbarna ser till att den justerar sig upp och ner, och cirkeln ser till att den justerar sig till vänster och höger. Det är lite konstigt, men det fungerar fantastiskt. Så pinnstänger är otroligt användbara verktyg för traditionell animering. Du kommer att se i alla bakom scenens bilder av något för som en Disney -film kommer du att se alla som arbetar med animationsskivor, som i grunden är en kombination av en pinne bar och en lightbox.

Nackdelen med att använda en Peg Bar

Så vad är den stora nackdelen med pinnstänger? Tja, eftersom du måste slå dina papper för pinnstången, och eftersom de har de konstiga fyrkantiga pinnarna på den behöver du en speciell hålslagare för att göra det. Dessa hålslag? De är inte billiga. De billigaste kostar vanligtvis 500-600 dollar, och det är mycket pengar för en pappersstansare. Det som är bra är dock att du kan använda det som en skatteavskrivning. Det finns dock några lösningar du kan göra, du kan använda en vanlig hålslagare och få en tappstång som har tre cirkelpinnar snarare än de snygga fyrkantiga. De fungerar bra men inte riktigt lika perfekt som de fyrkantiga, dina sidor kommer att röra sig lite mer med alla cirklar.

Ett billigt arbete

Lyckligtvis för dig, även om vi är de billigaste av de billiga och har en ganska anständig lösning för dig! Indexkort! Först och främst är de redan i stort sett ett 16 x 9 bildförhållande som är super praktiskt när du lägger upp dina scener och sånt. Därefter är de billiga som smuts och du får en bazillion av dem för nästan ingenting, vilket när du måste rita en miljon bilder hjälper mycket. Men hur gör du så att alla står i kö? Eftersom de är mindre och du kommer att använda hela indexkortet snarare än en del av en papperssida blir det faktiskt lättare att rada upp dem när du fotograferar dem eftersom chansen att du har ritat en bild längre bort än det borde vara på nästa kort är mindre. Så hur kan du ställa upp dem? Genom att använda lite maskeringstejp! Lägg ner ditt första indexkort och gör en liten bunt maskeringstejp, kanske 3 eller 4 lager av det i hörnet på indexkortet så att det glider snuggling upp mot bandet. Du gör en liten hörnvägg av tejpen, så varje följande indexkort kan du bara glida in i det hörnet och få det i stort sett upprätt med det föregående kortet. Vi är säkra på att du kan räkna ut andra sätt att göra några smarta lösningar men indexkorten är en trevlig enkel som vi tycker fungerar och tar inte så mycket finesser för att få det som du vill. Det är inte lika exakt som en pinne bar, men det kommer att göra. Så en tappstång är ett verktyg som ser till att dina ramar står i linje exakt som de gjorde när du ursprungligen ritade dem nästa gång du lägger dem på tappstången. De är inte super nödvändiga och du kan klara dig utan en, men de hjälper definitivt!