Skip to content

Lösenordsapp genererar virtuella kreditkort i din webbläsare

15 de juli de 2021
ScreenShot2020 09 24at12.12.13PM cce40232ce294f0fa335784518e5f7d8

Viktiga takeaways

  • 1Password samarbetar med virtuella kreditkort för att erbjuda virtuella kreditkortsnummer.
  • Virtuella kort är knutna till enskilda handlare, så även läckta eller stulna nummer kan inte återanvändas någon annanstans.
  • Funktionen kräver 1Passwords webbläsartillägg och är för närvarande endast USA.

Lösenordshanteringsapp 1Password kan nu generera virtuella kreditkortsnummer, så att du kan betala säkert online utan att någonsin dela ditt riktiga kreditkortsnummer. När du blir ombedd att ange ett kreditkortsnummer kommer 1Passwords webbläsarinsticksprogram att erbjuda att skapa ett virtuellt kort. Den faktiska betalningen kommer fortfarande från ditt vanliga kort, men detta lägger till ett säkerhetslager. Det är en fantastisk idé och kommer verkligen att hålla dig säkrare när du betalar online. Men precis som alla kreditkort kan det fortfarande missbrukas. ”Vanliga virtuella kort bifogas ditt bankkonto och du ansvarar för betalningarna,” sa Joshua Browder, skapare av DoNotPay. Lifewire via direktmeddelande. ”Om du glömmer att ställa in det ordentligt är du fortfarande på kroken för prenumerationen.”

Hur 1Passwords virtuella kort fungerar

1Password är en lösenordshanterare. Du behöver bara komma ihåg lösenordet som låser upp appen (därav namnet) och appen genererar supersäkra lösenord, lagrar dem och anger dem automatiskt. Du behöver aldrig använda namnet på din hund någonsin igen. Företaget har samarbetat med Privacy.com för att tillhandahålla virtuella kort. För närvarande är den bara tillgänglig i USA, även om fler länder borde komma snart. Dessutom måste du använda Chrome, Firefox eller Microsoft Edge. Safari stöds inte, men det kommer också snart.

När du har skapat ett virtuellt kort kan du välja att lagra det i 1Password för enkel framtida användning. Du kan ställa in en utgiftsgräns och kontrollera CVV-koden när du behöver den. Kort är låsta för den handlare du skapade dem för, så även om kortuppgifterna läckt kan de inte användas någon annanstans.

Andra sätt att hålla sig säkra

Om du föredrar att stanna i Apples ekosystem gör Apple Pay något liknande. Ditt faktiska kreditkortsnummer används aldrig. Istället skapar Apple en engångsmarknad som används för transaktionen, oavsett om det är en online- eller verklig betalning. Detta förhindrar tvivelaktiga servitörer från att skumma ditt kort, men det låter dig inte låsa eller administrera dina virtuella konton eftersom Apple Pay inte använder dem.

Ett annat alternativ kan vara din bank. Vissa banker låter dig skapa virtuella kort speciellt för online-användning. Du bör kontrollera med din bank om den erbjuder den här tjänsten, och om den gör det bör du överväga att använda den.

Betala inte

DoNotPay är en fantastisk tjänst som går ett steg längre. Det började som en ”robotadvokat”, en webbplats som skulle bestrida parkeringsanspråk på uppdrag av sina användare, vilket hjälpte dem att navigera i lagliga och byråkratiska hinder, utan att behöva betala för mycket för en advokat för upptagen arbete. Tjänsten gör nu mycket mer än det, inklusive virtuella kort. DNP erbjuder dig ett virtuellt kreditkortsnummer som aldrig någonsin tillåter en betalning. Varför? Den är speciellt utformad för att undvika luriga prenumerationer. Du vet när du registrerar dig för att prova en prenumeration som The New York Times, och det tvingar dig att lägga till ett kreditkortsnummer, även om testperioden ska vara ”gratis”? DoNotPay är tänkt att hjälpa. I stället för att ange ditt eget kortnummer anger du DNP-numret. Sedan, om någon försöker fakturera dig, tuff. ”Vanliga virtuella kort bifogas ditt bankkonto och du ansvarar för betalningarna.” ”DoNotPay finns inte i ditt namn,” säger Browder, ”[so you can] vara säker på att du aldrig kommer att vara på kroken för prenumerationen. I slutändan måste du fortfarande spendera något med dessa [other virtual] eftersom det är så banken tjänar pengar. ”

Var försiktig

Kreditkortsanvändningen klättrar tack vare pandemin, även i länder där kontanter historiskt har föredragits. Allt som kan hålla dig säker är en bonus, och när den är inbyggd i en redan nödvändig app som 1Password är det en dubbel vinst. Även om du inte använder den här tjänsten, ta en stund för att se vilka andra alternativ som finns för dig, som Apple Pay eller din banks eget erbjudande.