Skip to content

M1 iPad Pro kan behöva iOS 15 för att låsa upp dess potential

25 de juni de 2021
apple ipad pro spring21 5g connectivity 04202021 cfdf3b346e584ae999e1fd5cd810ab2c

Viktiga takeaways

  • 2021 iPad Pro använder samma M1-chips som driver Mac.
  • 2018 iPad Pro är fortfarande för kraftfull för de flesta användningsområden.
  • iOS 15 kan ge funktioner som låser upp M1 iPad.

Den nya M1 iPad ser imponerande ut, men den kan inte göra mycket mer än den gamla 2018 iPad Pro. Det är som att sätta en Ferrari-motor på en pushbike. IPadens gräns är inte hårdvarufunktioner, utan brist på pro-programvara. 2018 iPad Pro är fortfarande för snabb för de flesta användningsområden, även nästan tre år efter lanseringen. Med undantag för några exceptionellt energikrävande appar finns det nästan inget sätt att driva den gamla iPad Pro till dess gränser. Så varför bryr sig Apple om att sätta sitt M1-chip där? Var finns Final Cut, Logic eller rätt Photoshop för iOS? ”Det måste göras några stora förändringar nu för att göra M1 iPad Pro bättre än 2018 eller 2020-modellerna, som fortfarande är supersnabba”, sa Apple-journalisten. Killian Bell berättade Lifewire via e-post. ”Och jag tror att det kommer att finnas bättre skärmstöd nu när det har Thunderbolt.”

iOS behöver fungera

IPadens flaskhals är iOS. Medan du kan köra flera appar på skärmen samtidigt är det i bästa fall besvärligt. Inte vid något tillfälle känns det som om du trycker på hårdvaran. Det känns faktiskt mer som att din iPad kör fel operativsystem. Detta har hänt tidigare. När Apple tillkännagav iPad Pro 2018 presenterade den en USB-C-port som hade lite mer än den tidigare modellens blixtport. Det var uppenbart att den porten lades till så att vi kunde ansluta externa lagringsenheter och andra USB-kringutrustning utan en dongel, men vi var tvungna att vänta till nästa år tills iOS 13 beviljade dessa förmågor. Den här gången släpper Apple nästan säkert en beta av iOS 15 på WWDC i juni, bara några veckor efter att de nya iPad-proffsen släpptes i butiker. Så, vad kan läggas till?

Thunderbolt-porten i den nya iPad Pro låter den driva externa skärmar, även Apples 6K Pro Display XDR. Och ändå är det enda du ser en gigantisk version av iPad-skärmen, med pelarstänger på vardera sidan. I iOS 15 kan Apple förbättra stödet för externa skärmar. Föreställ dig att du kör GarageBand på din iPad, med alla kontroller nere på iPadens pekskärm och med en stor extern skärm som visar dina ljudspår. Det finns redan några videoredigeringsappar som tillåter detta, så det är inte svårt att föreställa sig det som en mer universell funktion. IPad kan också använda en översyn av dess hantering av flera appar. Kanske kan det använda riktiga rörliga fönster? Och kanske till och med ett skrivbord?

Pro-appar?

Den andra delen av denna ekvation är apparna. Flera apputvecklare talade på Apples Fjäderbelastad även denna vecka, och deras kommentarer var underhållande för vad de utelämnade. Adobe berömde möjligheten att ladda dina foton snabbare till Lightroom. Saken är att Lightroom redan är en av de mest kompletta proapparna på iPad. Den har de flesta av funktionerna i skrivbordsversionen och är perfekt kapabel att uppfylla allt en fotograf behöver. ”Det måste vara några stora förändringar nu för att göra M1 iPad Pro bättre än 2018 eller 2020-modellerna.” Andra appkategorier saknas dock allvarligt. Det finns ingen motsvarighet till Apples Logic Pro, eller Ableton Live, för musiker. Och iOS i sig utesluter mycket pro musikalisk användning. Du kan bara ansluta ett enda USB-ljudgränssnitt åt gången, till exempel. Kanske gör iOS 15 det möjligt för apputvecklare att ta med sina pro-appar till iPad. Apple kan börja med iOS-versioner av Logic och Final Cut Pro. Men även då finns det en annan barriär.

App Store

Har du någonsin betalat 600 $ för en iPad-app? Antagligen inte. Och ändå betalar många musiker gärna det för Ableton Live Suite på Mac eller PC. App Store är hem för billiga, bortkastade appar.

M1 iPad Pro som kör LumaFusion-videoredigeringsappen

Det är tekniskt möjligt att erbjuda gratis prov innan köp, men det är svårt och förvirrande för användaren. Och en sak du inte vill vara när du spelar med ett köp på 500 $ + är förvirrad. Och sedan finns det Apples 30 procent nedskärning, vilket måste skjuta upp många pro-programvaruhus. Även om Apple lyckas dra full nytta av iPadens formidabla kraft med iOS 15, och tar med sina egna appar till iOS, måste plattformen uppmuntra utvecklare att göra de betydande investeringar som krävs för att stödja iOS. Och det kan vara den svåraste delen.