Skip to content

Rise of the Home Robot

5 de juli de 2021
Roboticarmscookingameal 1a5be733f09d4d7084411247ebc14173

Kom ihåg Rosie, robothushållaren från den animerade serien Jetsons? Serien spelades in 2062, så de flesta tittare antog att de inte skulle se hemrobotar under sin livstid. Rosie får emellertid det sista skrattet när ett skak av konstgjorda intelligenta produkter redan sprinklar våra hem från början av 2000-talet med kooperativa hjälpare som långsamt blir praktiska hemassistenter.

Robotar vs tänkande enheter

Merriam-Webster definierar ordet robot som en maskin som kan röra sig självständigt och utföra komplexa åtgärder. Det är viktigt att notera att definitionen inte inkluderar ”kan tänka självständigt.” En sådan tanke kräver en teknologinivå som studerats i laboratorier och är inte tillgänglig för massorna till ett rimligt pris. Än. De flesta typer av robotar som finns tillgängliga idag är för kommersiellt bruk, men vissa hjälper genomsnittskonsumenterna hemma. Dessa hemrobotar (även kallade inhemska robotar eller konsumentrobotar) är relativt enkla maskiner som enkelt kan programmeras för att röra sig och utföra repetitiva uppgifter.

Den virtuella assistentens vurm: Är Siri och Alexa-robotar?

Virtuella assistenter som Siri och Alexa är inte tekniskt robotar eftersom de inte kan röra sig oberoende eller utföra åtgärder utöver att hämta information och dela den med människor. De är dock en indikator på nivån av allmänhetens acceptans mot konstgjorda hemhjälpare. På grund av den snabbhet som konsumenterna har antagit virtuella assistenter (Amazon har sålt mer än 200 miljoner Echo-enheter utrustade med Alexa-kunskaper sedan 2014) utnyttjar tillverkarna detta och utökar det till en fysisk version. Vector är till exempel en social robot som kombinerar Alexa-funktioner med artificiell intelligens så att den kan känna igen människor och föremål eftersom det hjälper till med små aktiviteter runt hemmet (till exempel timing av måltider) och utför en mängd förprogrammerade uppgifter.

Amazon har arbetat med att utöka Alexa till en hemrobotprototyp i flera år, med kodnamnet ’Vesta’ efter den romerska gudinnan för hem och familj. Enheten, som ryktas vara midjehög, är fortfarande i ett tidigt skede. Sannolikheten för att gå, prata Alexa som hjälper till i köket är inte troligt just nu. Bortsett från Alexa finns det dock många andra hemrobotar som redan är redo att göra det smutsiga arbetet.

Vilka robotar används i hemmet idag?

En gång oöverkomligt dyra tappar hemrobotar långsamt ner i pris för att bli överkomliga för bredare konsumentgrupper. En del är dock fortfarande lite dyrare, och de flesta kräver åtkomst till Wi-Fi och internet, vilket kan vara ett hinder för många hushåll som kämpar med digitala skillnader. Ändå spenderar de med lite kontanter att spendera det när fördelarna är uppenbara. Den nuvarande efterfrågan är på hushållshjälp: Oavsett om du jobbar hemifrån, hanterar ett hektiskt hushåll eller pendlar till ett kontor, letar alla efter sätt att spendera mindre tid på städning på fritiden. Medan vissa alternativ fortfarande prissätts helt utanför det genomsnittliga hushållets räckvidd, glöm inte att få hade råd med Roombas för några år tillbaka. Nu finns det en Roomba-robot för nästan alla budgetar. Utbud och efterfrågan kommer så småningom att göra de mest användbara hemrobotarna överkomliga, även om det tar ytterligare 10 till 20 år. Här är en titt på några av robotarna som stiger i hemmet just nu.

  1. De robotvakuum är den stora hit idag men dess systerprodukt, The robotmopp, är inte långt efter. Dessa hjälpsamma rengöringsrobotar har kommit långt sedan de först utvecklades 2002. De arbetar nu via röstigenkänning, intelligent appkontroll och laserbaserad teknik som gör att de kan kartlägga golvkonstruktioner på ett intelligent sätt så att de kan rengöra dem noggrant och noggrant. iRobot startade trenden, men nu är vanliga tillverkare som Samsung också med i spelet. Priserna börjar runt $ 150 för de mest grundläggande modellerna och skyrockets till $ 1000-serien för versioner som kan prioritera vilka rum som ska rengöras först.
  2. Ensam? Få en robot husdjur. Dessa framställs som den perfekta följeslagaren du inte behöver städa efter. Sony har en som heter Aibo som använder sensorer, kameror och AI-teknik för att skapa en hemkamrat med en personlighet som anpassar sig efter dina behov över tiden när den lär dig dina preferenser. Några av dessa robotdjur är fortfarande under utveckling och är orimliga i priset. Tanken är ändå att med hjälp av ett hemnätverk, sensorer och artificiell intelligens kan ett robotdjur reagera på lämpligt sätt på husdjursägarnas humör, fungera som vakthund och hjälpa till att lösa problem som människan kan uppleva. Sonys Aibo säljer för 2900 dollar medan priserna för mer avancerade följeslagare svävar runt 75000 dollar. Väft!
  3. De robotkök är ett medel för ett mål för alla som vill att någon annan ska laga mat. Det fullständiga robotköket från Moley kan laga fullständiga måltider med helt ledade robothänder. Det föreslår också rätter baserade på föremål som du har i lager, berättar när ingredienser behöver bytas ut, lär dig vad du gillar att gnaga på och till och med rensar efter sig. Pris? Långt bortom den genomsnittliga konsumentens budget kom det här köket precis på marknaden för coola 340 000 dollar.
  4. Hatar du att rengöra en smutsig grill? Det finns en robot för det. Grillboten är en mini-robot för din grill. Den har trådborstar som använder en dator för att reglera hastighet och riktning medan du skickar enheten upp och ner i dina grillgaller för att rengöra dem till perfektion. Det lånar robotvakuumkonceptet och tillämpar det på de dystra grillar som det aldrig är kul att rengöra efter att grillen är över. Det är inte perfekt, men allt som rensar grillen för dig är bättre än att göra det själv. Hit till din budget? Cirka $ 130.
  5. Behöver du underhålla ditt barn medan du arbetar hemifrån? Det finns en robot för det. Medan inte exakt en robotvakt, har Miko 2-roboten tillräckligt mycket för att hålla ett barn engagerat så att du kan få andra saker gjort. Den använder algoritmer för artificiell intelligens för att lära sig ett barns preferenser och kan leverera miljontals ämnen, koncept och lektioner (kuraterade av dig) på ett konversationssätt och interagera med barnet. Denna underhållande assistent säljer för 299 dollar.

Det finns fler exempel på marknaden, inklusive en liten robot som kan fästa sig vid dina fönster för att ge dem en grundlig rengöring, en som klipper din gräsmatta utan hjälp, en annan som rengör kattavfall; listan fortsätter och fortsätter. Robotar kommer inte att ersätta människor när som helst. Men det är tydligt att fler och fler företag hittar sätt att inkludera artificiell intelligens i hemmet, vilket ger roboten en tydlig väg till en överkomlig framtid i våra hem. Flytta dig, Rosie!