Skip to content

Så här åtgärdar du kod 22 -fel

17 de augusti de 2021
this device is disabled code 22 59a03da4d088c00011ee6572

Fel 22 -koden är en av flera felkoder för Enhetshanteraren. Det genereras när en hårdvaruenhet är inaktiverad i Enhetshanteraren. I de flesta fall betyder det att enheten har inaktiverats manuellt men du kan också se den om Windows tvingas inaktivera enheten på grund av brist på systemresurser. Det här felet kan gälla alla hårdvaruenheter som hanteras av Enhetshanteraren, oavsett Windows -operativsystemet, vare sig det är Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, etc.

Kod 22 Fel

Felet visas nästan alltid på följande sätt: Den här enheten är inaktiverad. (Kod 22)

Detaljer om enhetshanterarens felkoder som den här är tillgängliga i Enhets status område i enhetens egenskaper. Se vår guide om hur du visar en enhets status i Enhetshanteraren för hjälp med att komma dit.

Enhetshanterarens felkoder är exklusiva för Enhetshanteraren. Om du ser Code 22 -felet någon annanstans i Windows är chansen stor att det är en systemfelkod som du inte ska felsöka som ett enhetshanteringsproblem.

Så här åtgärdar du ett kod 22 -fel

 1. Aktivera enheten. Eftersom den vanligaste anledningen till att du ser ett kod 22 -fel i Enhetshanteraren är att enheten har inaktiverats manuellt, försök manuellt möjliggör den. För det mesta kommer detta att lösa problemet, men oroa dig inte om det inte gör det. Allt det betyder är att felet du ser orsakades av något lite mindre vanligt.

 2. Starta om datorn om du inte redan har gjort det. Det finns alltid en chans att felet du ser orsakades av ett tillfälligt problem med hårdvaran. I så fall kan en omstart av din dator vara allt du behöver för att fixa det. Omstart är en vanlig metod för att åtgärda alla typer av datorproblem (se varför), så det är ingen överraskning att det kan åtgärda vad som orsakar Code 22 -felet.

 3. Installerade du en enhet eller gjorde en ändring i Enhetshanteraren strax innan felet uppstod? Om så är fallet är det mycket troligt att ändringen du gjorde är orsaken till felet. Ångra ändringen om du kan, starta om datorn och kolla sedan igen för kod 22 -felet. Beroende på de ändringar du gjort kan vissa lösningar inkludera:

  • Ta bort eller omkonfigurera den nyinstallerade enheten
  • Återställa drivrutinen till en version före uppdateringen
  • Använda systemåterställning för att ångra de senaste enhetshanteringsrelaterade ändringarna
  • Installera om drivrutinerna för enheten. Avinstallera och sedan installera om drivrutinerna för enheten är en möjlig lösning.

  Avinstallera om en USB -enhet genererar kod 22 -felet varje enhet under kategorin Universal Serial Bus -styrenhetens hårdvarukategori i Enhetshanteraren som en del av ominstallationen av drivrutinen. Detta inkluderar alla USB -masslagringsenheter, USB -värdkontroller och USB -rotnav. Att korrekt installera om en drivrutin enligt instruktionerna ovan är inte detsamma som att bara uppdatera en drivrutin. En fullständig ominstallation av drivrutinen innebär att den för närvarande installerade drivrutinen helt tas bort och sedan låts Windows installera den om från början.

 4. Uppdatera drivrutinerna för enheten. Det är också möjligt att installationen av de senaste drivrutinerna för enheten kan korrigera kod 22 -felet. Om uppdateringen av drivrutinerna tar bort det betyder det att de lagrade Windows -drivrutinerna som du installerade om i föregående steg antingen var skadade eller var fel drivrutiner.

 5. Rensa CMOS. Om Windows måste inaktivera enheten och generera Code 22 -felet på grund av brist på systemresurser, kan rensning av CMOS lösa problemet.

 6. Uppdatera BIOS. En annan möjlighet är att en nyare BIOS -version bättre skulle kunna överföra systemresurshantering till Windows och rätta till felet.

 7. Flytta enheten till en annan expansionsplats på moderkortet, givetvis förutsatt att hårdvaran med felet är ett expansionskort av något slag. Om Code 22 -felet beror på brist på systemresurser som finns tillgängliga för kortet kan det lösa problemet om du flyttar det till en annan plats på moderkortet. Detta är inte lika vanligt med nyare hårdvara och Windows -versioner, men det är möjligt och är ett enkelt felsökningssteg att prova.

 8. Byt ut hårdvaran. Ett problem med själva enheten kan vara grundorsaken till det här felet, i vilket fall byte av hårdvara är nästa logiska steg. Även om det inte är troligt, är en annan möjlighet att enheten är inkompatibel med din version av Windows. Du kan alltid kontrollera Windows HCL för att vara säker.

Om du är säker på att hårdvaran fungerar korrekt och är korrekt konfigurerad kan du överväga en reparationsinstallation av Windows. Om det inte fungerar, prova en ren installation av Windows. Vi rekommenderar inte heller att göra innan du byter ut hårdvaran, men du kan behöva prova dem om du inte har andra alternativ.

Behöver du mer hjälp?

Om du inte kan, eller inte vill åtgärda det här problemet, se Hur fixar jag min dator? för en fullständig lista över dina supportalternativ, plus hjälp med allt på vägen som att räkna ut reparationskostnader, ta bort dina filer, välja en reparationstjänst och mycket mer.